marți, 17 noiembrie 2009

Mituri

Nu mai ţin minte dacă aveam multe în adolescenţă sau imediat după aceea. Cert este că pînă acum 2-3 zile, chiar trecut de o vîrstă... mai oprisem două. Andrei Pleşu şi Neagu Djuvara.
Ultimul acordă însă revistei "Ring" (cea distribuită gratuit la metrou bucureştean) un interviu.

Am toată înţelegerea pentru nonagenariatul istoricului. Totodată, sînt conştient că, deseori, ceea ce îi reproşez eu aici coit cu mare naturaleţe.
În primul rînd, a nu lua lucrurile cum sînt.

Dl Djuvara spune: "Dacă Băsescu va fi reales, e clar că românii au orbul găinilor". Omul nu-şi pune un moment problema că or şti acei conaţionali ce ştiu, dacă ar vota, simpatiza astfel.
Amestecîndu-mă şieu aici în brînză, pot spune că, după o febră la începutul anilor 90, am priceut că anumite pături sociale nu-l votează pe, să zicem, Ion Iliescu pentru că-s idioate, ci pentru că ele îşi văd mai bine interesul (inclusiv acela al inimii) decît mine.
Dl Neagu D. se pare că nu a învăţat treaba asta din studiul istoriei... De unde cred că omite iar o învăţătură utilă: este bine ca după o anumită etate să eviţi a te produce public - deoarece poţi avea suprize... Respectiv să mînjeşti - mult sau puţin - ce ai realizat cu trudă pînă atunci. Cum spuneam, e plină istoria, veche sau recentă de aşa situaţiuni... NU O SPUN CU RĂUTATE, CI DOAR MĂ PROVOC SĂ NU PROCEDEZ AŞA, CÎND OI AJUNGE LA PENSIE...

Realmente mă uit la TV, să spunem, si-ş de-a dreptul îdurerat cum le face viaţa asta... Un Victor Surdu, aproape gîrbovit, este într-atît de înţepat de dorinţa de a evita angoasele vîrstei, încît se străduie cu orice preţ să fie băgat în seamă. Şi nu o face cu idei deştepte, căci epoca asta i s-a isprăvit probabil de multişor timp... Şi vin destui aşa... Un Horia Moculescu.
Iurie Darie are ceva asemănător, dar acolo bănuiesc a fi coada nevestei, de a fugi din cînd în cînd sub reflectoare. Habar nu am cum o fi la 80 de ani, dar nu bag mîna în foc c-a fugi de angoasa puţinelor zile de viaţă rămasă e o soluţie...

Revin la d. Neagu Djuvara.
De acolo ("Dacă Băsescu va fi reales, e clar că românii au orbul găinilor") ai înţelege că cel intervievat nu este nici din categoria proştilor, nici a lichelelor. Nu spun că dl Djuvara este precum cel pe care îl zugrăveşte drept "minte cum respiră". Însă domnia sa nu pare zguduit de faptul că ziarul "Ring" e o fiţuică de basse espece, moralmente. Chit că se laudă a fi "ziar de bun simţ". Între altele pentru că nu se jenează să facă trimitere în prima pagină unui material din interior pe a cărui latură stă scris discret: "Publicitate"... Doar un exemplu.
Cei drept, marile spirite se întovărăşesc... Alţii care se laudă cu bunul simţ, cu ce revoluţie vor face ei în numele acestuia sînt liderii PNL. Aceştia nu au nici o treabă că pereşedintele lor, pe afişe cît şi în viaţa de zi cu zi, posedă o aroganţă deloc vecină cu bunul simţ. Nici cei din preajma acestuia nu se onoară cu acea noţiune-capcană. Veţi întîlni, în context, prin gazetă articole pasămite independente în care se spune că alde Crin Antonescu a ajuns pe locul doi în sondaje. Ori că binomul Băsescu-Geoană e vinovat de crizaaaaa prin care trece ţară. Dnii Haşoti, Orban şi care or mai fi nu se împiedsică de amănuntul că alde criza mondială tot s-ar fi năpustit asupra noastră, după cum mînă largă cu banii anul trecut a fost exact prezidentul lor de atunci, prim-ministrul Tăriceanu...

Sînt amănunte care îi scapă probabil dlui Djuvara.
Liberal convins de felu-i, find la a treia sau a patra generaţie pe lîngă Brătieni şi urmaşi.
Acum, dacă îi bat capul un pic cu treaba asta, parcă ceva nu e în regulă. Aderi la un curent politic pentru că îi simpatizezi, nu pentru că şi tata ori bunul a ţinut cu aceia... Ba chiar ar fi o laudă, dacă ai face precum Tismăneanu ori Patapievici... Lumea însă vede invers la noi.

Dl Djuvara nu ia în seamă nici subiectivismul în afirmaţii pe care i-l conferă poziţia de apropiat al lui Crin Antonescu. De unde pe duşmani zboară oţet, iar pe ai-noştri apă de trandafiri...

Mircea Ordean

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu