miercuri, 30 decembrie 2009

Teme

Are o vorbă Nae Gheorghidiu. "Primeam gazeta cutare, dar înveleam în ea ghetele trimise la reparat..."
Procedeu invers, găsesc ambalat ceva într/o pagină de Gazeta Spoorturilor. Mai veche. Acolo, titlu mare: "Cutare junior a călcat în picioare tricoul naționalei".
Totul mi s/a părut acolo o sinistră execuție.
Fondul principal fu eterna înclinație umană care pe vremuri se manifesta, în stagiul militar, în a freca pe altul, mai slab, doar pentru că asemănător fusesei tu tratat cîndva.
Acum, juinorul X este tratat ca o cîrpă cam de toți maturii. Gazetarul, în primul rînd, nu are onestitatea de a căuta și punctul devedere al tînărului încriminat. Și merge pe ideea lui Las că știm noi mai bine! Mai ales că ținta întregului material este, vizibil, să dea o victimă plebei însetate de sînge, adicătele publicului, cititorilor.
Mie mi s/a părut aiurea ca un june să calce în picioare tricoul, asta după ce e introdus în minutul 60, iar finalmente declară destul de temperatEu nu vin aici să/mi pierd timpul, mai bine rămîn la club. La nervi, mai ales de trăit în mijlocul arenei, se debitează vorbe infinit mai dure...
Totul are loc pe fondul ideii de a juca la națională, în cazul de față cea de juniroi.
Maturii aici cad pe spate în fața onoarei de a fi convocați în echipa țărișoarei. Niciunul nu ia în seamă faptul că tinerii de sub bagheta lor ar pute ajudeca altfel. Cu atăt mai puțin nu cercetează de ce văd lucrurile astfel unii dintre juniori. Nu, maturu' are orden, are tabu o idee - și de aici se rupe firul. Niciunul nu are curiozitatea să vadă cum de ajung niște puști - ce mie nu-mi par criminali (iar cine nu a comis fronde la vremea sa să ridice primul piatra!) - să gîndească altfel. Cu atît mai puțin nu/și pun problema că un asemenea adolescent poate renunța foarte senin la cetățenie... Și nu știi cînd te duci cu alde căciula în mînă la el... (Cîndva, neamul-prost Lăcătuș i-a arătat în timp lui Mircea Lucescu ce poate, ca adevărată valoare...)
Am să încerc eu să cercetez puțin fenomenul. Ideea de patrie a fost vîrîtă cu anasîna în minți. Nu știu cît era la vreun 1916 sentiment înălțător și ct frică de Curtea Marțială. Cert este că niște regimuri dictatoriale succesive și/au bătut într/atît joc de ideea de țară și de patrie, că îndeosebi tînărul născut direct în deschiderea Uniunii Europene nu mai ia în serios ideea. Mai ales că sub Carpați spectacolul este deprimant, atît în ce privește reprezentanții statului, cît și concetățenii propriu-ziși.
Potrivit unei elementare reguli de trei simplă, tînărul va judeca altfel decît predecesorii săi.
Aiasta nu se poate, își spun însă mai marii fotbalului românesc.

Am lăsat nițel mai la urmă un al doilea caz de frondă juniorească la naționala României. Adrian Stoian, de 18 ani dar jucînd la AS Roma, este atenționat de Miodrag Belodedici că/i cam individualist. Nu știu ce a spus exact Belo și pe ce ton, cert este că junele o răspunde cu o obidă cît se poate de normală la acea vîrstă: Și cînd joc bine mă certați? Aici, autorul articolului găsește de cuviință să pună și el o piatră de moară pe capul proaspătului major: fumează foarte mult. Nu știu cît de reală este spusa, dar este vizibil că nu pare să se fi rătăcit în zonă vreun psiholog pentru tineri, care să afle DE CE pipează (dacă e așa) tînărul...
Relatarea de mai sus merită și o altă precizare. Belodedici a crescut sub palmele adulților, ale celor mai mari. El declara într-un interviu că încasa lovituri de la fotbaliștii mai mari. În vorbele și comportamentul său există clar semne că le lua și în copilăria timpurie. E, unuia asemenea om (altminteri îl stimez!) i se va părea inevitabil deplasată atitudinea junelui anului 2010.

Închei cu ideea că aici ființează și altă înclinație omenească, aceea de a cere altora ce nu facem noi. Uitați-vă pe stadioane și spuneți-mi ce poate învăța un tînăr de acolo.
Iar o contribuție în domeniu au și ziarele, gazetarii, care în goana după rating publicistic au încurajat din răsputeri fenomenul mitocăniei... După care, fariseic, se plîng revoltați și caști de ea...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu