vineri, 8 ianuarie 2010

Ion Iliescu

I

Sa-l tina Dumnezeu inca multi ani, spre folosul cel putin al unei parti din PSD, dar tot mai des in minte imi trece o chestie (chit ca nu am contract cu nimeni sa o intinda el inaintea mea, Dincolo...). Cum va fi cind va pleca dintre noi dl Iliescu? Mai exact, cum va trata masa bucurestenilor, de pilda, o piata botezata inevitabil cu numele sau? Este drept ca peste numele lui Vasile Milea ori Lucretiu Patrascanu curajosii si obiectivii bucuresteni nu au aruncat cu smoala, dar ramine interesant cum vor reactiona la ideea unei Sosele ori Piete Ion Iliescu. Este un caz aparte, in conditiile in care un Alexandru Birladeanu, de pilda, a fost trecut discret in uitare, poate spre norocul sau.
Mai exact susţinătorii curentului numit îndeobşte postcomunist/fesenist par să fi fost sancţionaţi de istorie (care, nu, iubeşte doar învingătorii...). O fi tăiat şi spînzurat el, Silviu Brucan, la un moment dat (vezi 26 decembrie 1989), dar inconştientul colectiv, în plutirea-i peste anumite valuri ale prezentului, îl respinge. Idem un Dan Marţian şi alţii.

PS Apropo, cum vor decurge lucrurile în cazul lui Gorbaciov?


II

Dupa opinia mea, genul de partid cu Tatuc nu poate functiona eficient altfel. El are pacatul originar, sa-i spunem asa, al miinii forte si al charismei Liderului. Un PD a reusit sa treaca, in 2001-2004, de la un sef solid [Citeste] la altul. La PSD nu simt sa vina insa ceva asemanator din spate, situatie in care inevitabila mica anarhie poate avea urmari dintre care nu e bine sa excludem scindarea ori aneantizarea partidului. Nu-i obligatorie aceasta din urma varianta, dar pe aste meleaguri s-au vazut destule situatii de mari partide disparute peste noapte. Vezi cel Conservator (1918) ori cel Comunist.

Un comentariu:

  1. propun:piata universitatii sa devina piata ion iliescu panselute mineresti...ca doar acolo trimise el minerii in iun.90 sa sape gradina si sa puna panselute,ca in loc de panseluta o fi si vre-o capatina de student...cu atit mai bine.

    RăspundețiȘtergere