vineri, 23 aprilie 2010

Părere

I

Făceam trimiteri savante, realtiv de curînd, la nuvela "Marele Inchizitor", găzduită de "Fraţii Karamazov".
M-am acuzat curînd de exces, în condiţiile în care nici măcar cu atenţie nu am citit-o. Cu atît mai puţin nu am creat recenzii ample, cum par să fie posibili alţi semeni. Am văzut, de pildă, că Aleoşa karamazov, fratele prezumtivului autor (Ivan), găseşte textul drept imn de laudă adus lui Hristos.
Ce să zic...? E deprimant să vezi că, în asemenea companie, te-ai găsit tocmai tu (adică eu) cu păreri diferite.

Căci rămîn cu a mea.
Prima este niţel infantilă, dar cu tot dreptul de a trăi. Există o satisfacţie că Adultul, aici reprezentat de Isus, este pus la punct de unul şi mai mare.
Afirmaţii precum ultima sînt mai totdeauna prilej de mare şi sfîntă iritare, urmate de blesteme şi urări de groaznic, aduse celui care a avut curajul să le emită.
Dacă stau să mă gîndesc, eu nu le-am emis, doar am ascultat ce venea din mine. iar acolo, în mine şi în oricare dintre noi, deseori nu sîntem noi stăpîni pe ce şi cum izvorăşte...
Da, există multă lume care, într-un sadism simistru, îţi şuieră, ţipă în ureche că ar trebui să ţii sub control, ba chiar să nu naşti nimic de acel tip. În cel mai bun caz cîte un repezentant al inchiziţiei te cheamă şi te ameninţă să-ţi ţii gura...

Ah, am căzut în divagaţii! Aşa-mi trebuie dacă nu am mintea la fel de organizată ca a lumii bune!

A doua chestie la care mă opresc eu în "Marele Inchizitor" este ideea că, sub Soare, există o mini-minoritate care are idee cum e cît de cît cu lumea asta. Restul trăieşte şi este trăită într-o poveste frumoasă.
Nu ştiu dacă ţine grozav de foame vanităţii mele că m-aş afla în categoria elitei, a celor puţini. Vorba cuiva, m-aş lipsi bucuros de aşa apartenenţă... Ce-i drept, parcă nici în minciună cvasideclarată nu mi-ar conveni să trăiesc.

Culmea, minciuna cuprinde inclusiv voroava "Eu sînt Adevărul, Calea şi Viaţa...!" Dar ce nu face omul pentru a-i merge lucrătura...


II

De curînd, George Stanca îl ia la refec în Scrisorile ("Adevărul de seară", 17 aprilie 20210) sale pe cantautorul Florin Chilian.
Autorul, Stanca, picvă aici - după opinia mea - în groapa meschină al lui a cere altuia ce nu face el... Chestie altminteri grozav de răspîndită în lumea asta - cu peste 6 miliarde de emitenţi probabil...
"... Cine ţi-a dat ţie dreptul să-i judeci?"
E vorba de Biserică şi preoţii ei.
Trec peste faptul că însuşi G.S. găseşte lucrurile atrăgînd acuzele lui Chilian (în albumul "10 porunci", între altele) drept "putem zice că erau drepte".
Mai încolo, spre finalul articolului, Stanca nu se jenează să-l judece la gros pe răzvrătit.
"Chiliane, tată, intră în biserică! cere-ţi iertare pentru măgăriile cîntate şi poate Dumnezeu te va ierta!"


III

Florin Chilian nu o fi uşă de biserică - şi la oa dică nici nu văd de ce s-ar zbate grozav să fie. La o adică, nici ceilalţi nu sînt, iar apoi am fost clădiţi în realitate nu pentru a fi sfinţi, ci pentru a răzbate pe lumea asta. Dacă nu mă credeţi, staţi de întoarceţi şi celălalt obraz ori pozaţi în slabi - şi să te ţii apoi faliment existenţial, de-a dreptul fizic!

Chilian nu este precum subsemnatul, să ia cu lopata întregul stabiliment. El se dă, furios, doar la popi...:

Popii au conturi in banca, cerurile nu-i incap,
Oficiaza cununia intre Dumnezeu si drac.
Ca-n viata, nu ne mai boteaza pruncii,
Mortu-n casa ti-a ramas daca nu le bagi degraba in sutana un plic gras.
Ca-n viata, popii umbla cu masina pe cand tu un biet magar,
Astepti binecuvantarea intr-o balta pe trotuar.
Ca-n viata, putini au ramas cu harul de-a ti-l da pe Dumnezeu,
Atunci cand te rupe viata, alinarea vine greu.
Ca-n viata, Dumnezeu e pus la banca, sta in cont bine pazit;
Popii nu mai fac vecernii, fac biserici pe profit.
Ca-n viata, Dumnezeul lor e banul, care fiul a tradat,
Au vandut pana si taina popo, popo ochi de drac.
Ca-n viata, au ramas parinti cucernici, prea putini si prea adesea,
Ei le-au sfaramat altarul, Doamne, lacrimi au cules.
Ca-n viata, in biserica din suflet, unde fug cand e prea greoi
Sa puna guvernantii impozit pe Dumnezeu.
Ca-n viata, uite! Are popa vila, are barca cu motor,
A uitat ce-i umilinta, raiul sta in curtea lor.
Ca-n viata, nu ne mai ajung argintii, pretul vanzarii a crescut;
Se-nneaca-n lacrimi sfintii, ne-intoarcem la inceput.

Şamd.

... dar îşi precizează relaţia cu divinitatea, mai exact cu credina creştină:

Ca-n viata, plange sus in cer Maria lacrimi pe icoana noastra,
Se mai nasc minuni pe lume, cine sa le-mpartaseasca?
Ca-n viata, se-nchide-altaru-n suflet, ramai incuiat pe-afara,
Numai da nimeni lumina, Doamne, pentru a cata oara?
Ca-n viata, fariseii rad in strana, lumina-i franta pe cruce,
Sub un munte de pacate, Doamne, cum le mai poti duce?
Ca-n viata, sta Andrei privind prin geamuri colorate-n voroneti,
Noi ne cumparam iertarea, Doamne, toate au un pret.


(Dacă îmi scapă mie aici vreo ironie mai savantă, să fiu iertat...)

Cîntăreţul discută aici în singurătate cu Înaltul. Nu voieşte să răspîndească pe lume opinia sa, chiar dacă şi-o cleamază prin intermediul unui album muzical.
Stanca, în schimb, are pretenţia că a sa optică e cea exactă. Să se întoarcă fiul răzvrătit la genul de biserică pe care îl agrează el! Nici gînd nu-i dă că ar putea fi el invitat să se apuce de alt mod de a vedea lucrurile.

Şi procedează urît, Stanca.
În stilul cum sînt speriaţi copiii de către adulţi obosiţi (de ies din primii nişte maturi, vai de steaua lor!...).
Chilian a avut în ultima vreme încurcături cu nevasta (o bătea, s-o spun!), cu autorităţile (condus autoturismul la alcool). Stanca, ce altminteri se laudă că nu dă verdicte şi că doreşte doar să observe, nu are ochi dincolo de aparenţele care îi convin. Nici gînd să se uite cam ce păţi Chilian în viaţă, de a ajuns să ce comporte cum o face. Subtilităţi d-astea îi scapă. Nici nu i-ar prinde bine, i-ar şubrezi fotelul.
Apoi, tratînd sinistru copilul din noi, Stanca transformă gesturi din viaţa noastră în păcate. Dacă alde Chilian a băut înainte de volan, păi asta nu e dor de a scăpa de vreo angoasă insuportabilă, ci eroare fatală, păcat ce nu s-a pomenit... Dacă împins de ce nu ştie nici el, Chilian, a pocnit-o pe soţie, pe Ana-Maria, iar e păcat de moarte, de cazan cu smoală pe paişpe mii de catralioane de ani. Nici gînd să miroasă preapriceputul Stanca dedesubturile care o împinseră pe Ana-Maria în preajma unui tip căruia fără îndoială instinctul fetei îi ghicise din start ce-i poate pielea şi palma! (Pot deduce lesne ce gen de realţie ţinea ea să reediteze: cea parentală.)
Dar bineînţeles că Stanca nu va umbla în acele locuri, i se va duce la vale toată argumentaţia...

Deci asemenea incidente de viaţă sînt urmare a faptului că "a dezavuat biserica şi slujitorii ei". Sistemul este atît de înrudit cu "Dai în mine, dai în Partid, dai în fabrici şi uzine.."
Trec peste faptul că Florin izbeşte doar în slujitorii bisericii, mai exact cei în pact indiscutabil cu Mamona. Dar Stanca face legătura iute: loveşte biserica, îl loveşte pre Dumnezeu. Ca şi cum asta nu ar fi de ajuns, folkistul este înştiinţat că eventuala pocăinţă îi va aduce iertarea divină şi nu prea, totul rămînînd sub semnul lui poate.

De sanchi, întreaga diatribă împotriva cîrtitorului vine de la unul ce nu se vrea nici pocăit, nici fanatic ortodox-creştin, ci un om normal, cu frica lui Dumnezeu"...
Mă gîndesc cu oarece groază cum ar arăta rechizitoriul unuia ceva mai adăpat la izvorul religios!


IV

Că veni vorba mai sus un pic, nu pricep cum e chestia asta cu "om cu frica lui Dumnezeu".
Păi dacă fac ceva, îl respect pe Dumnezeu în cazul de faţă, din frică - păi carele mai e treaba? De frică ascultă şi oaia, de frică ascultă şi animalul care e dus la tăiere. De frică ascultau şi condamnaţii într-un filmuleţ din al doilea război, care se îndreptau în pas alergător spre groapa unde urmau să se prăvălească, executaţi de SS-iştii care îi aşteptau la marginea ei...
Nu mi-i cusher astă optică.
Poate iritarea mea faţă de Dumnezeu vine şi din faptul, că în ultimii ani de relaţie nu îi reproşam cele ce-mi mergeau prost (nu-i aşa, alea mi se datorau mie, altminteri catalogat de fiinţă muritoare şi limitată...), ci îi mulţumeam pentru lucrurile frumoase pe care-mi cădeau ochii...


V

Am senzaţia că (mă apropii aici de ideea din "Marele Inchizitor) există o mare complicitate în societate, în ce priveşte credinţa. Dacă te apuci să iei în serios ce e prin cele... "10 porunci", alea biblice, ai toate şansele să nu te mai potriveşti cu restul lumii. Dacă te apuci să fii corect, mai ales la maluri de Dîmboviţa, ai cacarisit-o!
Nu am minte şi timp acum pentru o incizie în fenomen, dar lumea va fi trăit din plin senzaţia că participă la un ceva care face bine înainte de toate. Că gîndeşte precum restul lumii, că îi oferă oarece protecţie în societate. Că îl pregăteşte pentru alt gen de teatru şi de compromisuri, mai puţin religioase, în aceeaşi lume în care furăm zvîrliţi.
Cel care nu fu educat în acest stil, va fi privit prin lupa lui Se ia prea în serios...

Un comentariu:

 1. fata asta are o problema si Chilian ne-a dat inca o lectie de decenta
  http://www.infonews.ro/node/102791
  Odata la 2 ani fatuca asta isi iese din minti...

  "Omorâtă" de Chilian, Ana Maria a sărit să-l apere de poliţişti şi s-a logodit cu el

  Orice poveste de iubire se poate transforma peste noapte intr-un coşmar. Ana Maria Georgescu şi Florin Chilian fac parte dintre cei care au ajuns să schimbe săruturile şi mangaierile pe jigniri. Frumoasa solistă a început o adevărată vendetă împotriva celui care i-a fost alături patru ani, declarând în direct că a fost agresată de iubitul ei. Pe de altă parte, documentele de la serviciul de ambulanţă Cluj Napoca prezintă informaţiile într-o altă lumină.
  "La un moment dat aveam impresia că nu mai am cum să scap", a declarat Ana Maria pentru Happy Hour, făcând referire la scandalul dintre ea şi Florin Chilian din august 2006, adăugând şi că îi era frică de faptul că o să o omoare. Mai mult, solista "nu a scos certificat medico-legal" pentru a demonstra cât de tare a bătut-o iubitul ei. "Prezentam urme vizibile de agresiune pe faţă", a povestit solista.
  Solista s-a ales cu un cucui, după ce s-a lovit cu capul de tetiera Pe de altă parte, declaraţiile lacrimogene ale roşcatei sunt contrazise tocmai de raportul întocmit la locul accidentului de asistentul medical. Potrivit acestuia, Ana Maria a declarat că s-a "lovit cu capul de tetieră în momentul impactului", atunci când maşina s-a lovit de o bordură. Mai mult, în urma examenului medical efectual în Salvare s-a constatat că fata "prezenta o tumefiere de 1,5 centimetri (cucui) în regiunea occipitală dreapta, fără a îşi fi pierdut cunoştinţa".
  În plus, cântăreaţa nu părea supărată pe Chilian. Ba mai mult, din acelaşi raport se observă că ea era foarte agitată deoarece iubitul ei se luase la ceartă cu poliţiştii de la rutieră. Conform declaraţiei unui angajat al serviciului de ambulanţă, Chilian se certa cu poliţiştii tocmai pentru a-şi apăra prietena, pe care aceştia ar fi jignit-o.
  Un alt element important este faptul că în timpul declaraţiei oferite asistentului medical, Ana Maria l-a numit pe Chilian soţul ei. Formulă de... alint sau realitate? Adevărul e undeva la mijloc. Îndrăgostiţii au fost logodiţi la Biserica Armenească din Bucureşti, primind binecuvântarea preotului Paul Bogdan, după incidentul din Cluj, la ceremonie fiind prezenţi şi naşii celor doi şi având loc şi schimbul de verighete.
  "Nu înţeleg cum s-a ajuns la asta, acum, după patru ani. Eu nu mai cred în coincidenţe şi voiam să fie totul clar, acum, când urmează să-mi lansez un nou album", a declarat Chilian contactat de Libertatea.ro. În plus, referitor la logodnă, solistul a spus că "e o problemă mult prea intimă şi nu vrea să iasă în faţă cu aşa ceva".
  A fost Ana Maria atât de îndrăgostită de Chilian şi aşa de slabă, încât să accepte să se logodească cu el, cu toate că "îi era frică să nu o omoare", sau vrea să fie readusă în lumina reflectoarelor printr-un scandal, pentru că se pare că aşa e la modă prin cercurile mondene?

  http://www.libertatea.ro/stire/omorata-de-chilian-ana-maria-a-sarit-sa-l-apere-de-politisti-si-s-a-logodit-cu-el-285101.html  http://www.infonews.ro/node/102791

  RăspundețiȘtergere