joi, 20 mai 2010

Nil mirareAm luat antinevralgicul.
O fi fost suficientă apa pe care i-am băut-o alături?

Am în faţă întîia pagină a unui cotidian cu pretenţii, mai exact a varientei de seară a acestuia.
Este redată acolo manifestaţia sindicală de protest împotriva măsurilor dure anunţate de onor Guvernul."Nil mirare" pomenit în titlul meu vine de la încercare de a nu mă mira de nimic, stare în care poţi mirosi măcar un pic cum şi de ce se petrec nişte lucruri.

Văd acolo doi oameni, care cu greu îi poţi bănui de epuizarea vitală a pensionarului clasic, ce flutură imaginea unei bancnote refăcute în Photoshop, cu valoarea 0 lei plus chipul preşedintelui ţării în exerciţiu. Nu ştiu de ce simt că oameni cu asemenea îndemînare şi idei în ale computerului nu ajung vreodată la mîna reducerilor salariale guvernamentale...În fine, asta mi-e părerea, poate afcetată aici de teoria consipraţiei. Cert este doar că ziarul notează lîngă imaginea celor doi: "Pensionarii au inventat bancnota de 0 lei cu chipul lui Băsescu".
Imediat dedesubt, o imagine de ansamblu, cu explicaţia: "Guvernul şi-a astupat urechile la doleanţele a 50.000 de oameni". Lucrătura subiectivă a gazetarului pare să aibă trei componente aici: a) şi-a astupra urechile, în loc de un neutru a rămas mut (în celaltă parte ar fi fost: "... nevoit să nu renunţe la măsurile preconizate"); b) au fost 30.000, nu 50.000 - cel puţin aşa declară poliţia; c) doleanţele sînt totuşi în dezacord cu năpasta care se ivi nu doar peste România, dar şi peste lume.

Şi alte poze pot fi privite pe aceeaşi poză în cheia sugerată de subsemnatul. Mai menţionez că chapeaul este amabil cu manifestanţii.

Acum, la bani mărunţi, fiecare gazetă poate opta pentru o optică de prezentare.
Veţi vedea însă că ziarul cu pricina este foarte guraliv cînd de vorba de caracterul său ales, al unui pretins "ziar de calitate".
Bineînţeles gazetarii săi sînt primii care se miră de starea unde-i ţara, uitînd totuşi că omul de rînd e pilonul principal în această stare sau că, oricum, nu căutîndu-i în coarne acestuia vei rezolva lucrurile...

Să spunem că acel ziar practică doar gargara, fiind interesat doar să ia banii celor mulţi şi doritori să se regăsească în poziţiunea celui obidit de o autoritate + ticăloasă, cum ar fi cazul sindicaliştilor din Piaţa Victoriei, de ieri 18 mai 2010. Asta e, pe lume se fac foarte-foarte multe în spatele vorbelor mari.

Gîndesc ajuns aici şi ce o fi în mintea patronului acelui trust de presă.
Om fin, liberal, inteligent. Ca să nu mai iau antinevralgic şi data viitoare, accept că şi un asemenea om poate viza în principal profitul. Primum vivere, deinde philosophari. Că mai încolo din banii produşi altfel dl. D.P. dă şi unor Fundaţii de Ridicat din Întuneric Poporul Român - şi asta îi posibil şi justificat existenţial sub Soare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu