miercuri, 30 iunie 2010

Despre istorie, în caz de faţă alpină

[Corespondenţă cu Marian Anghel, pe listă Grupul de Istorie Alpină]

M. Ordean:
> Eu am un trecut mai zbuciumat cu CAR, ori oi fi mai timid decît trebuie... Prin urmare, care are trecere mai mare la Mihai Pupeza, căci e sănătos să avem şi acceptul lui, eventual să deschidem un drum de colaborare şi în viitor, chit că unii (eu, Marian Anghel) am fost şi nu mai sîntem acolo, în Club (dar probabil sîntem părtaşi din plin spiritului de la 1934)...

M. Anghel:
Eu cu M. Sandulescu m-am inteles ok.
I-am reprosat doar ca s-a lasat manipulat, cat timp a fost ca "presh" al CAR - ului (cand si eu eram membru si am infiintat CAR Galati cu revista, festivalurile, taberele de alpinism etc...).

Nu m-am inteles cu E. Popescu, pe fondul manipularilor jenante (si vizibile) la care s-a dedat, cat timp a fost secretar al CAR-ului.
Ulterior nici cu M. Pupeza nu m-am mai inteles - desi initial totul era ok - care m-a facut cu ou si otet de jos pana sus si invers (ca vreau sa distrug CAR-ul etc.), intr-un mesaj privat... "interzicandu- mi" apoi sa fac public mesajul lui, in vreun articol de-al meu in fosta revista "ALPIN info" . Ma rog, alte timpuri, alte scopuri, alte viziuni... dar personal mi se cam acrise (inca nu mi-a trecut) de CAR.


Poate e utilă precizarea asta.
Dincolo de umori pe care poate nici eu nu le cunosc şi cine ştie cînd pot ieşi, legate de trecut, eu am şters cu buretele clinciurile din trecut ale subsemnatului cu unii membri CAR.
Chiar în gardă fiind cu privire la firea unor foşti colegi din CAR, consider ceasurile date la zero (în sensul bun...).
Poate vreodată, mai ales cînd oi sta ceva mai bine cu banii (da, sînt în categoria asta!) o să mă reînscriu fără ezitare în Club.
Şi voi avea grijă să stau ceva mai pe mar'ne, căci în focul evenimentelor săr în sus la orice rahat - aşa că mai bine evit.

Popescu?
Poate faţă de el am cele mai mari reticenţe, dar pînă la urmă fiecare dormim aşa cum ne aşternem.
Loc de bună ziua probabiol că mai e, între mine şi foarte bunul meu amic de altădată (1979!).


Marian Anghel:
Oricum, cert este ca sunt interesat sa-mi (re)bag nasul prin "arhiva Baticu", dar nu pot ajuta cu contacte la "nivel inalt" in cadrul CAR.
Mă ajută şi pe mine cineva dintre colegi cu mail, telefon Mircea Săndulescu?


Daca este la dl Sandulescu, atunci cred ca tu (Mircea) nu ar trebui sa ai mari probleme de acces, mai ales daca ti-a propus deja de cateva ori sa umbli pe acolo.
Am zis eu că mi-a propus? Direct nu, dar poate nu pomenea chiar degeaba de ea, tocmai mie... M-ar bucura oricum să nu găsească ceva aiurea popsirea acelor înscrisuri şi sub ochii subsemnatului.


Daca se afla in alta parte, atunci poate cu ajutor lui M. Pupeza/E. Popescu/L. Becea/D. Vasilescu (cine vorbeste cu ei?) se poate intra in posesia ei, pe o perioada de timp, pentru cercetare/studiere/ scanare/arhivare .
Eu unul pot vorbi eventual cu Dan Vasilescu, dar nu cred ca-mi vor da mie acces la arhiva, caci la un moment dat eram "inamicul public nr. 1" al CAR-ului. Asta pentru ca aveam portavocea publica in revista ALPIN info.
Eu plec de la premisa că sîntem oameni la locul lor, ştiutori că deseori oamenii se mai şi ceartă - rămăşiţă poate a agresivităţii din timpul cînd omul fugea spre munte din cu totul alte motive decît noi...
Ce-a fost a fost, eu propun doar un lucru din care toată lumea are de cîştigat. Inclusiv prin faptul că cercetătorii d-alde noi vor fi discreţi dacă găsesc ceva mai delicat prin arhivă (mă refer la cea de dinainte de 1990, la cea de după cred că sîntem departe de vrea concluziilor istorice). dacă va scăpa totuşi caii vreunul din noi, aş conta pe înţelegerea dînşilor - şi nu le vom rămîne datori.


Mircea O.:
> Încă ceva.
> Sîntem noi Grup monolitic, dar e bine să adunăm ceea ce dobîndim în numele GIA (inclusiv prin donaţii documentare) într-un loc fizic concret?
> Aparent paradoxal, eu fac propunerea dar nu mă înscriu să fiu un aşa custode - firile aiurite nu pică bine în aşa posturi...

Marian Anghel.:
Cred ca ceea ce zici tu,Mircea, tine de organizarea noastra interna si de directia viitoare pe care vrem s-o dam Grupului. Momentan, noi nu avem nici o forma juridica si tot ceea ce colectionam/ scriem etc. apartine doar autorului - pers. fizica. Toata lumea foloseste informatiile/ pozele la mica intelegere.
Logic ar fi ca materialele documentare (o parte din poze, scrisori etc.) sa fie expuse undeva, intr-un muzeu al muntelui/alpinismul ui...
Dan Vasilescu tot "ameninta" ca va face un astfel de muzeu la Caminul Alpin al CAR-ului, dar nu mai stiu daca a facut ceva concret in acest sens si cum vedea el, mai exact, acest muzeu.
Oricum, treaba cu muzeul este de durata si cu bataie lunga.


Era vorba de direcţii în mare

Pentru ca nu avem nici o forma legala si nici un spatiu concret de depozitare (care ar trebui inchiriat), momentan eu zic ca cel mai bine este ca fiecare sa-si pastreze arhiva acasa la el.

OK.


Dar pentru ca ai deschis vorba, cum vedeti voi viitorul GIA?

Îmi fuge mintea la Nae Dimitriu, care a fost interesat să facă. Cînd haina a ajuns neîncăpătoare, urmare a acestei dorinţe doar de a face, a înfiinţat CAR, iar peste doi ani, urmare a aceluiaşi proces de creştere, a trecut şi pe la Judecătorie, pentru recunoaştere legală...

Că adusei vorba, eu cred că esenţial este să facem acum ceva, mult-puţin, suficient cît să intereseze acea parte a montaniarzilor destupaţi. E un mic paradox aici, aş vrea să interesez pe cei cu privirea la viitor, în legătură cu nişte fapte din trecut.
Nu cred că e o aiureală...
Nea Nae, cîndva, aşa ne-a fascinat (nu cred că exagerez...), povestind inegalabil cît şi UTIL despre trecut celor tineri...
Tinerii, în ciuda ambalajului, sînt inevitabil interesaţi să priceapă cum se învîrte lumea... Experienţa curăţată de zgură a înaintaşilor nu are cum să nu-i atragă, să nu-i intereseze.


Mircea
Etern-bătător-de-cîmpi

Un comentariu: