joi, 1 iulie 2010

Şi alţii, cu Hainele Împăratului...

Prietenul Marian Anghel ne informează într-un recent post despre alpinistul geman Stefan Glowacz.
( http://anghelmarian.wordpress.com/2010/06/25/la-capatul-lumii/ )
Între altele, că acesta "în 1994 deschide traseul “Des Kaisers neue Kleider” (“Noi haine pentru împărat........ "


În context:
M-am apucat la un moment dat să fac o listă a motivelor mai puţin avuabile pentru care merg eu la munte. Şi care-s departe de eroismele şi măreţismele ce se afişează în rîndurile clasice.
Acolo aveam şi am inclusiv fuga de oameni. Nici nu mai contează dacă de frică ori de saturaţie faţă de prezenţa lor - faţă de care (în maximă vanitate) te poţi simţi foarte diferit.

Eee, văd că nu-s singur în zona asta...
Denumirea aleasă pentru acel traseu de Glowacz îmi semnalează mie că posedă interes pentru povestea lui HC Andersen, aceea cu "Hainele împăratului..." Iar cînd ai luat la ochi acea povestire pasămite pentru copii, aproape sigur nu mai eşti omul care să spună despre mărimi - probabil şi despre semenii de rînd - că-s îmbrăcaţi (moral, profesional) atunci cînd de fapt nu-s...

Pe cale de consecinţă (dacă nu brodez cumva excesiv...) am senzaţia că nici Glowacz nu se omoară cu traiul între semeni...

Nu se dădea în vînt nici Bucura Dumbravă, care ne relatează zisele unui însoţitor-ţăran al ei: "O zi minunată! Nu am întîlnit nici un om..."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu