vineri, 15 octombrie 2010

Cum e de tratat un personaj istoric, idol pentru unii

I

(trimis pe lista CAR de pe Yahoo)


Am avut privilegiul acum cîteva zile - la Caminul Alpin - să-mi arunc ochii pe un voluminos pachet cu file din arhiva unui înaintaş al nostru. Interesante. Foarte interesante.
La un moment dat am citit cîteva pagini care se constituiau într-un atac extrem de dur la adresa unui confrate. Mie unuia nu mi-a dat bine acea inflamare, mai ales că emitentul nu nimerea întotdeauna adevărul.

Problema se pune aici - între noi fie vorba - cît se poate afirma în asemenea cazuri, precum Aristotel, că mai aproape ne este adevărul..., respectiv a pomeni şi de asemenea gesturi, cînd vorbim despre un om.
Ştiu că la majoritatea caselor se poartă sportul cu datul sub preş, cu discreţia. Ba te înfurii chiar pe cine ar scoate la lumină aşa ceva.
Ca om cu pretenţii de simpatie asupra istoriei, mi se pare totuşi aiurea aşa ceva. Acel om a fost alcătuit inclusiv din acea trăsătură. motiv pentru care, în opinia subsemnatului, şi-ar pierde realmente din viaţă dacă ne-am face că plouă...
Recunosc totodată că nu dă bine aşa pleaşcă în biografia sa, mai ales cînd nu vine de la duşmani. Iar noi, altminteri stimăm, simpatizăm imens spre acel om.

Cum naiba sînt de împăcat lucrurile?


Am senzaţia că dacă o întorci frumuşel din condei (nu mistificare!) lucrurile pot ieşi onorabil.
De pildă să investighezi cu amiciţie şi înţelegere din ce meandre ale unui suflet deseori chinuit veneau asemenea porniri... Eventual să împănezi măsurat cu mulţimea de calităţi a aceluia.

Părerea mea.

MirceaII
(Răspuns un mesaj adresat mie şi legat de cele anterioare)

Să trăieşti!

Le iau pe rînd...

Am vazut mesajul tau de pe grupul Yahoo, as vrea sa te gandesti ca documentele respective sunt absolut personale, eu le-am preluat de la nea Nae dupa ce s-a prapadit, si le-am pus in arhiva CAR ( gresit sau nu - asta e, el m-a rugat cu limba de moarte sa pastrez totul - eu am fost ultima persoana cu care a vorbit, daca te intereseaza amanunte iti povestesc totul e foarte interesant )...
Nu e rău de pus pe hîrtie, ultimele lucruri...

Apoi, e greu de spus cît de personal este ceva, cîtă vreme materialul (vreo două file A4, despre Ionescu-Dunăreanu) avea clar tentă de informare. El aparţine perioadei în care nea Nea nu era ascultat, pentru gură care nu convenea acelei epoci montane...
Oricum ar fi, eu îi ştiam această înclinaţie a lui NB, nu aveam pentru prima oare de a face cu ea, am mai văzut la el cîteva texte din categoria asta...

daca el nu le-a facut publice in timpul vietii inseamna ca nu a dorit acest lucru.
Ce am văzut eu acolo - în plicurile A5 pe care le-am răsfoit (le ştiam de cînd le avea în casă, de la el am preluat şi eu procedeul unui asemenea aranjament) - nu erau lucruri de publicat, ci informaţie brută.


Nea Nae, prin stradania lui a contribuit enorm pentru ca seara de sambata sa fie posibila si nu e corect sa fie atacat cu probe strict personale chiar din interiorul CAR. Eu sunt de parere sa pastrezi pentru tine aceste informatii si sa nu le faci publice, daca le-ai vazut inseamna ca niste oameni au avut incredere sa te lase sa le vezi.
Aici nu se pune problema de a publica eu acele ciorne. Oricum, aşa cum am spus, probabil aş cosmetiza oricum din plin acea trăsătură a sa, vizibilă şi acolo...
Eu personal nu ştiu dacă a pomeni de aşa ceva este un atac. Mă interesează, binar, dacă e adevărat sau nu.

Ca idee de atac, eu consider astfel gestul, adevărat sau nu, care defulează de fapt lucruri de prin alte părţi ale iniţiatorului. În general, prin atac înţeleg mitocănie, lipsă de inteligenţă. De asta nu m-aş preta la aşa ceva.
Intervine însă o problemă. Cînd cineva prezintă un personaj numai în lumină pozitivă, atunci ţin să-l trag de mînecă, nu o dată vehement. Iritarea mea pe E. Cristea şi ai săi vine şi de aici, că-mi puneau sub ochi un zeu cînd, de fapt, ăla era plin de calităţi, dar şi de bube...


Memoria lui Nea' Nae nu poate fi umbrita de nimeni din CAR, orice ar fi facut el in viata lui personala, pentru ca, daca exista CAR i se datoreaza intr-o foarte mare masura si lui. Nu facem cultul personalitatii dar nici nu putem amesteca CAR-ul cu viata personala a lui nea' Nae si cu relatia lui cu alte persoane care nu au avut tangenta cu CAR.


/.../ Eu cunosc de multişor zona asta cu viaţa personală a cuiva. De acolo unii extrag chestii luminoase şi nu se irită nimeni, dar cînd scoase lucruri negative pasămite nu mai e bine... Parcă e judecată cu două măsuri!... De pildă, statul în închisoare al lui nea Nae e tot viaţă personală, dar se face deseori trimiteri la ea, la închisoare...
"Umbrită de cineva din CAR"... Păi, pînă una-alta, eu nu fac parte din CAR, care m-a sancţionat pentru gură dură la 1995 (aici ţi-aş relata eu cum a decurs acea AG...), iar de atunci m-am ferit să mă mai apropii prea tare. Tot pentru că am o eternă gură proastă.
Legat de ultima ta frază de mai sus, opinez că se face din plin cultul personalităţii NB în CAR - lucrul e prea vădit pentru a-l mai argumenta (materialele lui Mircea S. sînt barim epocale). Dar la o adică e opţiunea liderilor Clubului.
"...Relatia lui cu alte persoane care nu au avut tangenta cu CAR"
Nu ştiu exact la ce te referi aici. Dacă e vorba de lucrurile la care făceam eu aluzie în postul meu, păi au legătură cu CAR! Personajul luat în vizor este II Dunăreanu, membru în Club la un moment dat. Despre IID şi în parte traiectoria acestuia în acei ani vobeşte Baticu în fileele de arhivă pomenite de mine. De pildă, că s-a folosit de calitatea de membru pentru a-şi lucra un ghid montan - chestie pe care eu nu o cred însă adevărată.


As vrea sa te rog sa incerci sa nu folosesti public nimic din ceea ce ai aflat datorita faptului ca, din incredere, nu ti-a restrictionat nimeni accesul la acele documente.
Nu am folosit nimic, i-am atras atenţia doar dlui Mititeanu asupra unor interesante pentru dînsul scrisori provenind de la Bulinel (Dinu M. este un bun cunoscător al vieţii acestui apreciat confrate al nostru).
Apropo de accesul meu acolo, eu l-am văzut şi ca pe un posibil serviciu făcut de mine CAR. Mai exact, eu fiind un om cu oarece dragoste de documente din acea categorie, le-aş putea arhiva şi populariza.
În primul caz, nu-s orb să-mi scape că unii colegi spun multe şi fac puţine...
În acelaşi timp, aceiaşi nu au ştiinţă de a populariza, de a declanşa la alţii dorinţa de a comenta, de a lărgi orizontul ideilor din vreun document scos în lume... Nu e lipsă de modestie, ci pur şi simplu mă pricep la asta, iar la făcut bani ori sociabilitate ba... (nu le pot avea pe toate...).

Mai vreau sa-ti spun ca in cadrul CAR ( cum este si lista de discutii CAR yahoo ) nu intereseaza pe nimeni viata strict personala a lui Nea' Nae, pe cine a injurat el sau cu cine a fost el prieten, ci in exclusivitate ce a facut el pentru ca CAR sa existe si sa fie posibila o atmosfera intre alpinisti ca cea de sambata, intr-un loc al lor - Caminul Alpin.

Ce să zic, nu am loc de întors aici...
Nu pentru că aş fi de acord cu tine că "nu interesează pe nimeni viaţa strict personală a lui Nea Nae", ci pentru că semnalul din partea liderului CAR care eşti e mai mult decît clar în privinţa a ce e binevenit sau ba acolo, pe listă... Am ridicat doar la un moment dat ceea ce mi s-a părut mie a fi o problemă (mă crezi sau ba, sînt mulţumit de cum am prezentat lucrurile). Că veni vorba, Marian Anghel (animator al grupului de Istorie Alpină) vede lucrurile asemănător mie, ca mod de prezentare a faptelor istorice...
Mă ierţi pentru întinderea acestui mesaj, dar adaug aici că (legat de "ce a facut el pentru ca CAR sa existe si sa fie posibila o atmosfera intre alpinisti ca cea de sambata, intr-un loc al lor - Caminul Alpin"), prinde bine ca o asemenea atmosferă să fie relevată nu doar de membri ai Clubului, care pot fi bănuiţi de partizanat, dar şi oameni de din afară. Eu pot fi unul, mai ales că - ia-o de lipsă de modestie - posed un condei care se poate citi şi peste decenii (Nae Dimitriu mai avea aşa ceva, mai puţin Baticu, chit că pe la 1970-80 era de avangardă).


Sambata viitoare CAR-ul are evenimentul "Memorial Niculae Baticu", pentru ca Nea' Nae a fost un pion important in istoria acestei asociatii, nimeni nu se va gandi la acest eveniment sa scotoceasca in viata privata a lui ci toata lumea va evoca numai meritele lui pentru existenta CAR, restul nu conteaza pentru CAR.
Incearca, te rog, sa decelezi cele doua posturi ale tale, istoric al activitatii alpine si cea de apropiat CAR si sa pui pe fiecare la locul ei, in mod separat. Incearca sa nu le amesteci ca nu este corect.

Păiiii... În situaţia asta eu mă aflu într-o situaţie imposibilă. Nu am cum să evoc doar merite şamd. Aici mi-aş jigni nu doar mie dramul de inteligenţă, dar şi pe al celor cărora m-aş adresa... Cînd ai impresia că un aspect negativ /mai puţin luminos într-o prezentare umană, alături de altele bune, distruge acel personaj, păi în faţă ai în mod sigur un infantil, care nu ştie că omul e format din bune şi rele. Ai în faţă un fel de bigot, care are nevoie de un Dumnezeu şi, în consecinţă, nu-l acceptă pe acesta nici măcar zgîriat.
Asta e părerea mea, sper să nu te simţi jignit de ea...
Pe de altă parte eu ştiu din literatură că personajele care îţi merg realmente la inimă, care te marchează chiar nu sînt cele din categoria Maica Tereza.
/.../

Mircea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu