joi, 30 decembrie 2010

Oameni

Am fost şocat şi eu, precum alţii, de limbajul emisunii la mare modă, "În puii mei!...".
Cerşetorul care spune: "Mă piş pe mine!", ba şi reia vorba.
Un Fernando pornit de-a dreptul sinistru pe vîrstnici.
"Fă!"-uri risipite la tot pasul.
Etc.

Nu m-am grăbit la concluzii, deşi fui curios în paralel cum va reacţiona CNA.
Şi am rămas în paralel deschis mental la problemă.

Nu ştiu cum e bine pentru societate, să evite aşa vorbe la televiziuni sau ba. Dar aşa vorbe sînt foarte răspîndite "pe teren", în lumea românească.
Am intrat ieri în Gara de Nord, în trecere... Înainte de prag, un (indiscutabil) interlop cu ochiul proaspăt scos, şi un sugar înfăşat în braţe. Pe buze: "Să moară fata mea!". La doi paşi mai încolo, o altă figură (taximetrist al locului, în căutare de fraier), cu limbaj mai mult decît asemănător.
Tot pe acolo, grup de autolaci. Mă şi mir că nu li se măresc pupilele a posibil jaf la vederea unei 50-genare aeriene de la ţară, trăgînd un troler.

Cam asta e realitatea... Nu peste tot, dar în multe unghere sociale rumîne.
Ce-i drept, de ceva timp am realizat că tipii "ca în Divertis" nu-s excepţii, ci majoritatea. Adică dacă ieşi în 90% din locurile româneşti găseşti cazuri, oameni zice-se ciudate, de rîs, dar reprezentînd majoritatea.
Stai, că personajul primar care îi inspiră pe Divertişi a căpătat nume, destinaţii clare de existenţă de cînd cu Mihai Bendeac. Ştii clar acum cum e, unde e de găsit - să spunem - un Bulgaru, patron de spălătorie auto în Rahova... Cel cu /lovitura de pumn/ "perversă ca pe Tîrgu-Ocna".

PS Simplă observaţie, ţîşnită în minte după ce am pomenit de "pervers". Esenţa acelei pălituri, explica simpaticul Bulgar, este ca duşmanul să nu se mai scoale de jos după o asemenea torpilă.
Cred că ideea face furori între şmecheri şi şmecheraşi.
Nu pot să nu văd însă în aşa procedeu pugilistic şi multă teamă, mult... mioritism. Ce te face dacă acela nu cade dintr-un pumn? Mai ales că adorabilul chelios nu pare omul unei înfruntări de durată...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu