vineri, 18 februarie 2011

Indignare. Nu a mea (aici...).

Dl. Vladimir Tismăneanu este extrem de pornit pe gest, pe oamenii care au vandalizat placa memorială a unui cunoscut om politic...


"Sa distrugi o placa memoriala este un sacrilegiu. Ce putea fi in creierul imbolnavit de ura al celor care au sfaramat placa memoriala de pe casa in care a locuit Corneliu Coposu? Ce demoni i-au posedat pentru a se deda unei asemenea netrebnicii? Citesc, recitesc si tot nu-mi vine sa cred. In editia online a revistei 22 a aparut acest text, de o stringenta actualitate politica si etica, datorat istoricului Liviu Rotman.

Subscriu la ingrijorarea sa legata de ceea ce apare a fi o proliferare a limbajelor si, iata, a unor practici extremiste, de dreapta ori de stanga. Macularea unor locuri ale memoriei, vandalizarea lor, afisarea de simboluri naziste ori comuniste tin de domeniul obscenitatii. Desenarea svasticilor ori a simbolurilor dictaturii comuniste, utilizarea unor formule lingvistice pejorative menite sa insulte intregi grupuri etnice, agresarea (deocamdata verbala!) a unor intelectuali care resping categoric sovinismul, xenofobia si antisemitismul, negarea nonsalanta a crimelor in masa, a faradelegilor comise fascisti si comunisti, instigarea la violenta trebuie numite drept ceea ce sunt: actiuni extremiste menite sa submineze democratia romaneasca si valorile pluralismului. "Precizez din start că-s un ăla micul pe lăngă statura intelectuală, poate chiar şi umană a dlui Tismăneanu.
Opinez totuşi că ai puţine şanse să pricepi realitatea, oamenii ei dac porneşti din start cu nişte etichete, dacă navighezi după nişte traiecte bine stabilite. De pildă, "afisarea de simboluri naziste ori comuniste tin de domeniul obscenitatii".De acord, nu e un lucru frumos şamd, dar cred că nu vei procepe curînd de ce merge lumea asta cum merge, dacă te încăpăţînezi să pui realitatea în canoanele, în formele tale mentale...Te poţi pune în locul celuilalt şi implicit înţelege de pildă resorturile celui care sare cu barda la plăci memoriale - doar dacă laşi preconcepţiile departe.


Bineînţeles, nu toată lumea caută să priceapă...
Pentru unii e mai comod să se revolte (eu, de dl Tismăneanu, cumva? Au, să fiu atent la pericol...).
În cazul altora, aşa iritare acută dă bine în anumite medii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu