miercuri, 23 februarie 2011

Un partid nou?

Discuţie (mai exact articol) în Evenimentul Zilei despre un partid nou ce ar pluti în aer...

http://www.evz.ro/detalii/stiri/editorialul-evz-un-partid-pentru-cei-care-s-au-saturat-si-de-basescu-922199.html


Se spune între altele, acolo:
"Conducerea trebuie să fie selectată de "jos în sus", recomandă Alina Mungiu-Pippidi. Să fie de centru-dreapta şi să reprezinte clasa de mijloc urbană, propune Cristian Ghinea."
Etc.
Mica problemă îmi pare să fie alta.
ELECTORATUL NU PREA S-A SCHIMBAT.
În consecinţă, el nu va fi în stare să sancţioneze ulterior inevitabilele derapaje la noi, în România, ale unei construcţii politice.
Un partid, la noi poate şi aiurea, nu face decît să se muleze pe firea celor care l-au votat. Nu să-l copieze, dar să acţioneze în funcţie de cum este lăsat. E ca un arendaş. Depinde ce-l laşi să facă.


Un partid de sfinţi, să presupunem că ar putea exista aşa ceva, nu ar putea face carieră. Electoratul i-ar fi prea sucit. Prea voitor de pară mălăiaţă.


Asta e.
PS1

Cineva, la comentarii:

De ce un partid nou ? CUI PRODEST ?
Mai bine reanimati un partid vechi, Partidul Monarhist.
Nu va place de Mihai ? Cereti Crai Nou Curtii Angliei, sau a Suediei, sau a Spaniei. Am mai facut-o odata, si Romania a avut cea mai prospera si mai curata perioada a vietii ei.


Prosperă şi curată este acea epocă doar privită din propria disperare actuală. Prinde bine senzaţia că doara cum e ceva greu de suportat, doara cum e un accident al istoriei, în rest istoria a fost "normală", cu destule lapte şi miere.
În fapt, noi cei de azi, îi moştenim perfect pe înaintaşi. Nu spune draga Biblie ceva de patru generaţii? De la Carol I exact atîtea sînt...
Altminteri, părerea roză despre alte epoci se bazează, ca în cazul oricărui mit, pe (voită) neinformare. "Vrei să admiri un lucru, priveşte-l de departe. Vrei să-l cunoşti? Priveşte-l de aproape..."


PS2

Am senzaţia că ţara asta o va duce simţitor mai bine doar cînd electoratul nu va cere reprezentanţilor săi politici să fie cum nu este El. Omul cu buletinul de vot.
Asta apropo de un partid nou.
E ca doamna (eventual domnul) care vrea să se recăsătorească, are aceleaşi speranţe de altădată (dacă nu mai mari), dar la fire e acelaşi cu cel din vremea primului eşec.
"Eu merit mai mult!", dar cu aceeaşi fire.
Nu prea merge.
Chestie de aritmetică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu