marți, 2 august 2011

[MUNTE] Toponimie, mai exact de unde s-o trage Bucşoiul

Am fost de curînd pe acolo.
(Vezi foto la https://picasaweb.google.com/mmordean/201130IulieBucsoiulEstic  , va urma probabil şi un jurnal, ca la orice grafoman care se respectă, ca la orice defensist prin scris - apud Matei Georgescu ).

De unde o veni Bucşoiul ăsta?
Cineva îmi dă, pe lista Carpati.org ceva detalii fugare, apoi o trimitere pe Vikipedia.
(   http://ro.wikipedia.org/wiki/Toponimia_Bucegilor  )
Care sună aşa:

Unele denumiri toponimice întâlnite în munţii Bucegi ridică interesante probleme de filologie. Numele de Bucegi are o formă arhaică de Buceci. Forma Buceci este identică cu a antroponimicului Bucşa[1] sau că numirea ar fi o variantă a lui Bugeac "un complex de mai multi muşchi care formează un covor verde si moale"[2]. În actul ctitoricesc din 1695 al Mănăstirii Sinaia, se spune că mănăstirea a fost ridicată "la pustie sub muntele Buceciul". Numele de Buceci în loc de Bucegi mai este dat masivului, în zilele noastre, de către unii bătrâni din Branul de Sus. Oamenii de pe versantul nordic, estic şi cei din partea de miazăzi a munţilor, ca şi locuitorii Branului de Jos, îi numesc cu toţi în zilele noastre Bucegi. Lingviştii spun ca huceagul sau buceagul este un păduriş des şi jos, ori covorul de muşchi verde şi moale, sau chiar pământul pustiu, lipsit de păduri, doar cu buruieni şi ierbărie. Localităţi cu numele Bugeac sau Buceag existau in judeţele Constanţa, Ialomiţa şi Teleorman, Bugeacul istoric din Basarabia, teritoriu aparţinând regatului dacic al lui Burebista. Poate că tufele joase de jnepeni, numite şi buceag, au dat numele Bucegilor. Lingvistul Sextil Puşcariu susţine chiar că Bucşoiul, unul din braţele stelei de munţi ce se intâlnesc în vârful Omu, îşi are numele derivat de la Buc, Bucur (nume autentic dacic), tot aşa cum şi Buceci, Bugeci, se derivă de la Buc cu acelasi sufix ca în Măneciu sau Moeciu.Or:

Poate să spună Sextil Puşcariu liniştit că Bucşoiul se trage de la Bucur...
Mă miră că toate denumirile sînt româneşti, în acel articol de pe Vikipedia, deşi prin zonă au umblat şi neamuri străine.
Vezi, de pildă, că Sugările, pe partea valahă a Bucegilor şi într-o zonă bătută în cvasitotalitate de ciobani, e de origine ungară.
Am îndoieli în acelaşi timp că alde constructorii castelului Bran, de pildă, stăteau ei neapărat la mîna altora pentru a denumi falnicii munţi din preajmă... Vezi că români erau şi prin jurul Pietrei Craiului de azi, care-i tot la graniţă dar nu are neam nume românesc.

Mie unuia Bucşoiul îmi miroase a ceva unguresc.

Că veni vorba de neromânism, vezi că şi Caraimanul are nume de hăt departe, deşi aici nu cred că au stat turcii la sfat cum să-i spună viitorului purtător de Cruce.

Mă gîndesc şi la deschiderea manifestată pînă la deformare a pronunţiei, a românilor faţă de "Vor der Bahn", ajuns Forban.
Diham de asemenea îmi sună mai degrabă unguresc.


Părerea mea, nu neapărat de nifilist.

PS
Mă mai uit o dată la zisa aceasta:
" Lingvistul Sextil Puşcariu susţine chiar că Bucşoiul, unul din braţele stelei de munţi ce se intâlnesc în vârful Omu, îşi are numele derivat de la Buc, Bucur (nume autentic dacic), tot aşa cum şi Buceci, Bugeci, se derivă de la Buc cu acelasi sufix ca în Măneciu sau Moeciu."Am senzaţia că acel nume autentic dacic e băgat la şto. Cu scop de a convinge iute şi fără efort o anume categorie de naţionalişti, cei din stirpea Ionescului şi a Popescului din "Scrisoarea pierdută".
Totodată, Puşcariu (iertat să fiu dacă nu am verificat totuşi sursa, de este a lui SP realmente) cam bate cîmpii aici... Aici nu e vorba de de -ciu, şi de -şoi(u). E un amănunt deloc de ignorat.
În ce priveşte ideea de Bucegi de la Bucur, pretenţia este subţire. Probabil dacă iei un atlasgeografic al României, o să găseşti derivări a la Bucureşti, Bucuroi sau mai ştiu eu ce, nu vreo contorsiune de tip Bucegi.
Bine că nu e pe aici vreun hătru în exces, să lege naşterea Bucegilor de vreo parte a corpului... Zău că aia pare mai îndreptăţită la vreo metamorfoză toponimică...

Gi-ul din finalul Bucegilor nu o veni mai degrabă pe filieră turcă?

Un comentariu:

 1. Rosemarie:
  de la ce vine denumirea de Bucegi?
  m-am gandit sa te intreb pe tine, ca-i problema filologica

  Roland :
  de la bere normal :)
  inculto!

  RăspundețiȘtergere