duminică, 14 august 2011

[MUNTE, UMAN] În asediu.

Intro

Lista Clubul Alpin Român cu discretă liniuţă după – adicătele ClubulAlpinRoman_@yahoogroups.com
 – mă are în continuare în atenţie.
După ce un distins şi nesemnat domn a dat cu mine de pămînt cu două extrase din mesajele subsemnatului, a urmat un campionat al socibilităţii, care îşi începu rîndurile respectuos, cu "Bă, Ordene!"

Acum, după o cercetare demnă de toată stima, este dibuit o pornită anti-Ordean a unui tip pe nume Dorin Gherman. Bineînţeles nu se dă data postării, pentru a părea că ea-i proaspătă, şi implicit zămislită special pentru acest tărăboi (mesajul se află la finalul postului de aici)


În faţa acestui flux, lista cu pricina nu-ţi dă drept la replică - c-aşa-i în democraţia originală a dlui Eugen P...Dincolo de cele văzute

Ca un om cu parşiv obicei de a privi şi dincolo de aparenţe, nu pot să nu-mi imaginez cam cum arată şi se comportă, fie şi în preajma computerului, omul aflat la originea întregii întreprinderi...


Ce vrea acţiunea cu pricina?
Te dai la un om în fel şi chip, dar dincolo de toate există nişte scopuri.
Să-l faci de rahat, implicit necredibil în ochii celorlalţi.
Aşa ceva, dacă acel tip cade lat, vizează ca afirmaţiile aceluia să devină necredibile.
Iar totodată aceluiaşi duşman să-i îngheţe fundul de frică, jenă sau mai ştiu eu ce.


Pînă aici e frumos.
Dar de ce execută amicul Eugen P. aceste graţioase mişcări:
Păi aici nu pare a fi un secret că-i niţel deranjat de afirmaţiile subsemnatului.


Chestia asta se întîmplă. Vine unul şi spune că eşti bigam de paişpe ori şi că omori plus mănînci cîte doi oameni pe seară. În situaţia asta, te apuci să explici cu argumente, între altele că eşti vegetarian de pildă.

În situaţia de faţă, prietenului EP îi este însă cam greu să producă contraargumente. N-are cum. Spre nefericirea domniei sale, în cazul acestui opinent nu-i ţine stilul des etalat cu unii membri (întîmplător majoritatea) ai Clubului Alpin Român.
Ş-atunci ia de la alţii.
Inclusiv de la cel atacat (de pe blog ori din misive cu alţi confraţi), pe ideea că se află colo-şa cele mai dense turpitudini din lume.  Matrapazlîcuri, comploturi planetare şi altele ale Ştirilor de la ora 5.
Campania este totuşi insuficientă, aşa că se ia şi de la un Dorin Gherman, mai exact de la ce publica acesta din senin acum nici ŞAPTE-OPT ANI.


Nici ce rezultă în urma acestor gesturi nu-i de ajuns, căci edificiul e şubred. Iar eventualii admiratori – de bănuit urmaşi ai Ioneştilor şi Popeştilor lui Caţavencu, uşor de influenţat – şi-ar putea pierde suflul activistic dacă ar avea în urechi şi argumentele vreunui Ordean.
 Ca atare, distinsul Eugen P. îi barează indezirabilului accesul pe lista unde îl ataca.
Ăsta da gest matur şi curajos, să dai numai tu! Să expectorezi numai tu, iar celuilalt să-i rămînă doar să se şteargă, eventual nici aceasta.Legat de mesajul lui Dorin Gherman (nu-i pot spune domn...), în cea mai mare parte el ţine de vorba Un prost aruncă o piatră în fîntînă... Ar trebui să contrazic nişte aiureli, ÎN CEA MAI MARE PARTE.
Omul merită poate un răspuns, în articol separat, legat de modul cum judecă asemenea oameni. Căruia îi vii, de pildă cu argumente, cu citate, dar îţi răspund la un aiurea. Acel aiurea reprezintă multă fiere şi reacredinţă, în faţa cărora noi, îndeobşte, ori ne inflamăm neproductiv ori dezarmăm.
Gherman mi-a făcut – e de recunoscut! – un serviciu, identificînd tendinţa de a considera o zonă (montană, în cazul de faţă) drept teritoriu propriu. A durut un pic, apoi mi-am dats eama că are dreptate, după care am purces şă văd şi de unde decurge acel fenomen. M-am lămurit iar acum fac glume pe acest subiect de cîte ori am ocazia. Inclusiv pe net.


Al domniilor voastre,

Mircea Ordean
From: Clubul Alpin Roman
To: ClubulAlpinRoman_@yahoogroups.com
Sent: Sunday, August 14, 2011 12:37 PM
Subject: [car] Din ciclul "Alte pareri"

From: Dorin Gherman <gherman33@yahoo.com>
To: alpinet2k-owner@yahoogroups.com
Subject: Mircea Marian Ordean

...
Pentru deplina lamurire a cititorilor este necesar sa clarificam doua lucruri:
- cine este M. M. O.?
- care este problema lui?
Atunci cand, din pacate l-am cunoscut in anul 1986, insul se lupta post mortem cu Emilian Cristea, considerand ca el este "cel ales" sa faca dreptate in diferendul dintre E. C. si Nae Baticu. L-am cunoscut si pe Nea Baticu (cum ii spuneau apropiatii) dar niciodata nu am auzit ca are nevoie de un aparator in persoana lui M. M. O. Pentru cei care au nevoie de o lamurire suplimentara sa citeasca articolul "Fisura Albastra" (din acelasi numar al colectiei) in care incearca, vipereste, sa-l denigreze si sa-i conteste realizarile lui E. C. In prezent, lupta lui M. M. O. este cu un alt mort: Nae Moldovan, care dupa cum afirma nu ii da pace nici dupa moarte. Citez: "un motiv in plus sa cred ca lucrurile s-au aranjat a constituit-o moartea lui Nae Moldovan in 2000. Ti-ai gasit!".
Pentru cititorul neavizat se pune problema fireasca de unde aceasta inversunare.
Nae Moldovan cand a batut aceste trasee a facut, fara voia lui, o greseala impardonabila: a intrat in "rezervatia privata" a lui M. M. O. Asa precum leul isi delimiteaza zona lui prin "picurare" insul considera ca acest teritoriu este al lui. Cu el trebuie sa te intelegi in aceasta zona: el stabileste ce este O. K. si ce este tampenie. El o pazeste cu bidineaua, peria de sarma, sterge marcajele facute de altii, taie balustradele, culege pitoanele. Reaparitia marcajelor ii creaza dupa propriile afirmatii o stare de paranoia. Acum, imi reproseaza ca a crezut ca s-a inteles cu mine "sa stau (atentie!) in banca mea in Caraiman" cu alte cuvinte sa nu se marcheze "rezervatia" lasand in schimb in pace marcajul Valea Alba-Blidul Uriasilor-Circul 3. Evident nu am putut sa raspund la acest troc, nu puteam sa negociez ceva ce nu-mi apartine. Mentionez ca acest ultim traseu a fost tot lucrarea lui N. M. si a avut ca scop accesul in Circuri, atat pe la locul denumit "la Panda" cat si din Valea Alba. Acum, suparat se jura (chiar in englezeste) ca ma va pedepsi si va sterge si acest marcaj!.
Problema care il framanta pe M. M. O. si care face din el un om plin de complexe este ca nu stie care este locul lui in relatia cu muntele. Potecar? Doamne fereste. Alpinist? Greu de crezut: traseele pe care le strabate sunt cele de la care incepe alpinismul performant. Un loc s-ar gasi si pentru el dar vrea mai mult si vrea sa se dea "mare" asa cum afirma chiar el. Vrea sa fie cu orice pret bagat in seama, face valuri, pacat ca nu stie sa "innoate". Este suparat ca "romanii" dupa site-ul Alpinet nu-l i-au in consideratie. In fapt eu cred ca alpinistii l-au reperat pe ins dupa gandire si limbaj. Pentru M. M. O. nimic nu este de neglijat. Lupta cu E. C. si N. M. este doar un aspect. Oricat ar incerca sa se catere pe orgoliile lui pe acestia nu a putut sa-i atinga nici cand au fost in viata nici dupa disparitia lor; au fost prea sus, mult prea sus pentru el. Raul si-l face el insusi: oamenii au inceput sa-l descifreze mult mai bine.
Pentru M. M. O. intelepciunea romaneasca: "despre morti numai de bine" nu are nici-o valoare. Obsesia lui este aceasta continua catarare pentru a fi vazut mai sus. Nu ezita sa intre tropaind in casa lui Emilian Cristea (fireste ma refer la Clubul Alpin Floarea de Colt) se supara foarte tare cand afla ca unii sau altii s-au incumentat sa intre in rezervatia personala pe drumurile lui Nae Moldovan, se repede la microfon dar nimeni nu-l intelege. Dupa aceea vechile obsesii se reactiveaza si mai tasteaza un articol. Ma gandesc ce ar face M. M. O. daca pentru accesul la internet si la presa scrisa ar fi necesar un examen psihiatric!
...
Gherman Dorin
Clubul Alpin Floarea de ColtNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu