miercuri, 14 septembrie 2011

[MUNTE] Păreri poate utile

Comentarii la o poză a lui Rudi Nagy:


https://lh6.googleusercontent.com/-9_kMShdKQOQ/TlKLm22I4DI/AAAAAAAA5mY/b5e1YL6mOC0/s640/IMG_2473.JPG

pe pagină:

https://picasaweb.google.com/100667748278375767962/2011_08_20_EftimieCroitoru?feat=comment_notification#5643726782722531378


 mircea ordean
Probabil că e intrarea din 1936. De la premieră.


Apropo. Ce se mai aude cu publicarea on print a Memoriilor lui Toma Boerescu? Sau a fost banc cum că ce dor i-a apucat subit pe nepoţi să-l 'intre' la depozitul Bibliotecii Academiei?
 
Valentin Toader Chiriac
Ar fi de mare folos un astfel de jurnal. ducem atat de mult lipsa unor "cuvinte" de la inaintasi: Baticu, Cristea, Floricioiu, Noaghiu si chiar cei mai tineri. poate incet incet, vor aparea. macar si reeditari al unor carti mai vechi. cred ca Singuratetea Verticalelor reeditata a fost un real succes. eu o am in doua exemplare pe cea noua. as cumpara cu mai mult drag o astefel de carte decat "Touching the Void" a lui J. Simson.

catalin pobega
Subscriu la ce spune Valentin.
 
mircea ordean
Trataţi totuşi cu prudenţie ce spun înaintaşii (inclusiv MO), deşi accept că, pentru propria dezoltare, tînărul are nevoie iniţial de schelele pînă şi ale unor credinţe "în alb", ale unei încrederi totale privindu-i pe maturi.

mircea ordean
Părerea mea este că fu poveste ideea aia cu printul... Prea a apărut taman cînd erau să iasă în libertate pe net acele Memorii. Am sentimentul că pur şi simplu e vb de un banal egoism. Bineînţeles că mă pot înşela - priceperea instinctului are totuşi limitele ei, în lipsa dovezilor -, dar îmi pot argumenta, în alt loc, mai pe larg opinia.

mircea ordean
Stau şi mă întreb la ce ne-ar prinde bine, formativ, vorbe de la E. Cristea. Respectivul la două paragrafe ("Ani de drumeţie", 1976) minte ori omite cu interes.

valentin toader chiriac
Bun sau rau, putin sau mult, alpinistii vechi cred ca au datoria (sau cel putin rugamintea noastra) sa scrie viziunea, parerile, cunostintele lor spre posteritate. Numai asa cred ca poate fi vorba de coeziune si continuitate in comunitatea alpina. Aud parerile celor "mai vechi" doar pe la colturi si deobicei desconsiderand tineretul. Imi amintesc de Bulinel cum bombanea dupa noi cand mergeam la escalada in Cheile Turzii. Dar n-a venit nicioadata intre noi sa ne spuna cat de frumoasa e "Calvaria".


valentin toader chiriac
Dar in acelasi timp, Ghidul Pietrei Craiului de Cristea scris in anii 80, este cel mai "actual" chiar si acum...


mircea ordean
Interesant ce spui despre Bulinel...
Noi avem îndeobşte, în ciuda educaţiei, o minte binară, în alb sau negru. Cu tendinţă spre ultima, căci agresivitatea noastră naturelă nu dispare vreodată... Ne ferim să pomenim cele rele ale cuiva, deoarece nu doar că se duce naibii giudeţul idealului, dar îl tragem urgent pe respectivul înspre negativi... Aici nu e la mijloc doar stilul aparte al subsemantului de a vedea lucruruile, cu orudenţă şi căutînd răul, ci şi al restului lumii......

mircea ordean
...De ce credeţi că evită mulţi autori trandafirii să scrie de rău? Ei cunosc foarte bine de fapt (fie şi doar inconştient) această tendinţă a adîncului nostru.

mircea ordean
"Aud parerile celor "mai vechi" doar pe la colturi si deobicei desconsiderand tineretul."
Sper să nu mă apuce curînd damblaua de a vorbi de rău pe cei tineri, de a-i privi privind cîş, dinspre chilia unde ne aflăm strînşi mai mulţi boşorogi... De fapt, nu cred că-s şanse. Sînt prea infantil din fire ca să acced vreodată la aşa stadiu de... maturitate.

mircea ordean
Scriu mult - asta e...
Priviţi cu prudenţă scrisele lui Boerescu.
Bucuraţi-vă de compania lui (sic) - un bunic de oricînd bine în preajmă cînd părinţii-s foarte ocupaţi - dar încercaţi să nu-l faceţi idol, chit că prinde al naibii de bine.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu