luni, 31 octombrie 2011

[SOCIETATE] Basarabia e România

Pe blogul său, Călin Hera vorbeşte despre inscripţia de mai sus, ce poate fi întîlnită în numeroase locuri din Bucureşti, probabil şi în ţară.

Am sentimentul că avem de a face cu un lucru tare frumos, însă fără legătură cu realitatea...

Una la mînă, cred că în actuala formulare, sloganul poate interesa doar pe cei convinşi deja. Nu ar fi, de fapt, singura situaţie de acest gen...

Omul de rînd e lăsat rece de chestiune - de unde poate şi faptul că majoritatea românească a găsit cît se poate de la locul ei denumirea Republica Moldova - lucru de neimaginat pentru greci în ce priveşte Republica (slavă a) Macedoniei.
Intelectualul, omul ceva mai subţire, la 2011 cel puţin, cred că mai degrabă ar fi captat către subiect (nicidecum la a manifesta viforos - noi n-avem spiritul Pieţei Syntagma, din Atena) printr-o formulare cool sau funny. Ştiu că miroase un pic a blasfemie, dar nu văd cum poate fi captat altfel bucureşteanul ceva maid estupat. În cel mai rău caz, poate e de formulat a la Basarabia =România, lucru ce are şansa să intre mai lesne în mintea ţintei, decît vehemenţa formulării actuale.

În context există o falie largă între modul cum privim probleme poliitce noi, cei din Ţara-mamă, şi fraţii de peste Prut. Acolo este altă lume. Dacă în România problemele naţionale sînt rezolvate, eventualele înţepături cu tabăra Tokes fiind de amorul artei, basarabenii realmente sînt în prima linie a frontului. Eu sînt în luptă cu rusofonii, situaţie în care nu prind luările de atitudine fine şi raţionale, ci poeziile şi discursurile lui Adrian Păunescu şi ale celor ca ei.
Ei, basarabenii, nu au cum să fie ca noi, în vreme ce noi nu găsim sens în a le copia comportamentul politic. Trec peste faptul că sentimentul pe Dîmboviţa este că moldovenii de est vor cam multe de la noi, în vreme ce ei cam fac de capu-le... (inclusiv pe ideea că au fost mai oropsiţi de istorie, că i-am abandonat ori tratat cu jandarmi etc...)

2 comentarii: