luni, 14 noiembrie 2011

[MEMORII] 1994. Caraiman: Vîlcelul Izvorului şi Hornurile Văii Seci


11 septembrie 1994.


Din Spumoasă, bifurcăm, nu departe de intrarea în vale. Ne aşteptăm la belele, ca difilcutate.căci aşa lăsase de înţeles traseul, văzut din creasta opusă. Şi din amonte, din seculara potecă Tîrle-Spumoasă-Brîul Portiţei, prezenta o pantă agresivă, unde orice ruptură incomodă era posibilă..
Primii paşi în vîlcelul vizat, al Izvorului, cel care duce finalmente sub Portiţa, într-o şa de sub flancul estic al acesteia. Walter Kargel îl numeşte Grohotişul Înflorit, dar am îndrăznit să nu fiu de acord cu apreciatul autor, preferînd o denumire provenind de la întîii parcurgători ştiuţi ai locurulor, fraţii Ţiţeica.

Apar curînd săritori.
Dan Nichita, colegul din această toamnă, într-una din aceste săritori.
Un obstacol se ocoleşte.
Nu m făcut şi alte poze pe aici, aşa că menţionez faptul că valea (partea neştiută mai exact) nu a pus probleme deosebite. O singură săritoare dificilă, dar s-a putut ocoli. Ne tot aşteptam să dăm de surprize neplăcute, dar nu au venit, deşi panta e măricică, iar flancuri înalte accentuează starea de siguranţă a alpinistului.
La un moment dat valea s-a deschis în oarece pîlnie, oarecum înclinată, către capătul superior al căreia am întîlnit poteca din Poiana Tîrlelor.
Că venise vorba de Grohotişul Înflorit, el apare pe harta Ţiţeica (1927), dar pus de Mihai Haret - vezi scrisorile acestuia - pe muchia dintre V. Înflorit şi Spumoasă, acolo de unde în ultima se coboară o rampă înclinată. Deci acolo nu  indica vreun fir.

Suim din poteca amintită spăre Portită, pe partea vîlcelului bine cunoscută din alte ture. Mergem iute. De fapt, cum ne-am descoperit cvu o cantitate de timp în plus, am optat să mai face şi altceva, opţiunea în acest  sens căzînd pe Hornurile Văii Seci.  Eu mai fusesem cu un an în urmă, dar nu era cazul să mă indispună reluarea acestui interesantissim traseu.

Da, în Brîul Portiţei.
Subsemnatul, în locul cu minunată perspectivă, unde poteca Brîului Portiţei se pregăteşte să coboare susţinut în firul Vîlcelului Mortului.
Cred că dan este aici în talvegul Vîlcelului Mortului.
Tot el, la traversarea cevamai expusă dintre Mort şi Hornuri, pe Brîu.

Primele obstacole în Hornuri.


Se vede încă în spate, pe stînga, un jnepeniş ce ţine de Brîul Portiţei.
Stînca este uscată.

Ajungem sub Săritoarea Brîului (i se spune prin lucrări a Portiţei, dar totuşi aceasta din urmă e cam departe...) Brîul ei este aproape...

Sub săritoare.


Suie primul Mircea. E deocamdată călduţ, ca temperatură ambiantă, dar mai sus văd că mi-am luat bătrînul şi jerpelitul de ture hanorac...

 Deasupra acestei prime săritori dificile.

Ne-am apropiat de Brîul lui Rafail. Imediat sub noi Hornurile au o neaşteptată şi delicioasă pîlnie mai puţin înclinată, pe flancul lor nordic.

Mircea, ieşind din vale pe Brîu, spre sud.


Dan Nichita, la Cruce Rafail.

Şi Mircea, un mare îndărgostit de această zonă, de Valea Seacă, de Caraiman, de abrupt Bucegi şamd.


Ne apropiem de Hornul Adînc.

Cu antrenament şi vîrsta favorabilă, suişul Hornului Adînc e o joacă.

Dan, tot acolo. În stînga, se vede banda de piatră ce stîrnea polemici, interbelic, între Nae Dimitriu şi Ionescu-Dunăreanu.
.
Mircea, în Săritoarea Mare.

Dan, sub săritoare. Nu-mi dau seama dacă este înainte sau după dificila aici manevră de tragere a rucsacilor. Se pare că înante...

Colegul, în ascensiunea SM, mai exact a părţii finale a acesteia. Vom reveni în vale în mai anul viitor, pe zăpadă. Atunci Dan va fi primul, la această săritoare.

Probabil între SM şi cea de sub Streaşină.

În Brîul de sub Streaşină alegem să evităm finala văii. O voi face peste şase ani, cap de coardă fiind Mugur Ilie (subsemnatul a mai parcurs zona, solo, la 1982, aşteptînd să iasă o cunoştinţă din Hornuri).

Şi Mircea, sub Streaşină, după ce a trecut iar la tricou.

PS
Ştiam că posed descrierea turei de la chiar momentul respectiv, dar rătăcisem niţel hîrtiile. Acum le pot posta.
A se ierta ceva (eternă?) tendinţă de egocentrism şi celălalt-greşeşte:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu