sâmbătă, 24 decembrie 2011

[MUNTE, SOCIAL] Paralelă poate interesantă

Un coleg din Clubul Alpin Român scrie:
"Să comemorăm şi să evocăm Revoluţia Română din '89, fără de care nu ar fi fost astăzi nimic din ceea ce este.."Am impresia că şi aici este precum la oameni... Dacă vrei să-ţi placă, priveşte-i de departe. Dacă vrei să-i cunoşti, uită-te la ei de aproape.

Legat de libertatea de azi, i-aş mulţumi un pic şi lui Mihail Gorbaciov. Ori Istoriei, care în acel deceniu a epuizat o altă Revoluţie, cea rusă din 1917. Nu pe ultimul loc ar fi un fost actor, Ronald Reagan, care a dovedit o tenacitate ofensivă fără egal între preşedinţii Statelor Unite.

În contextul celor din decembrie 1989, îndrăznesc o paralelă cu cele simţite (de subsemnatul barim) la munte. Ultimul fiind un loc pe care îl recunosc drept nemaipomenit, ca utilă tulburare interioară. Simt însă că, în ce mă priveşte, momente precum dimineaţa de 22 decembrie 1989 (s-a întîmplat să nu trec prin iadul zilei precedente de la Inter) ori seri din Piaţa Universităţii depăşesc în intensitatea lor sufletească cele născute de Munte.

Ruşinos fără îndoială să afirm asta tocmai pe un site alpin.

În privinţa dimineţii în care aparatul represiv nu dăduse încă înapoi socoteala mi-i clară. Fu ca în ture de abrupt, la doi paşi de moarte, cu trăirea-din-plin aferentă. Plus realmente o aripă a istoriei, cînd se anunţa prăbuşirea unei adevărate lumi, pe care o crezusem eternă.
Nu ştiu ce fu însă în Golaniadă, cînd se instaurase ceva siguranţă, dar trăirea fu de aceeaşi amploare.

Sper că nu e de tot aiurea o asemenea relaţie urbe-munte.

Mircea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu