vineri, 9 decembrie 2011

[ROMÂNIA ŞI NU NUMAI, PROBABIL]


Revoltă mare în media, în privinţa ultimelor incidente şcolare. Adică elevă acuzînd (aiurea) profesorul de viol; doi elevi făcînd sex la toaletă; cutare profesor acuzat că şi-a pipăit elevele.

De felul nostru...
(şi aici nu aş da vina pe media, la o adică la mijloc sînt cerinţele omului de rînd)
... abia aşteptăm să apară aşa, ca să ne indignăm puţin. Şi să frecăm ridichea cuiva, a se citi a ne elibera de agresivitate (care, la rîndu-i ei, trădează şuturi în fund primite de noi înşine).
Moderatoarea e realmente sadică cu un inspector adjunct de la Vrancea, pasămite, pe care îl acuză că acela nu şi-a lăsat totul baltă pentru a porni să ancheteze - la naiba în praznic în judeţ -  un caz de pipăială petrecut ÎN SEPTEMBRIE. Bietul om e terorizat probabil că superiorii vor lua în serios matracuca, aşa că nu-i dă deloc peste bot ori nu strecoară vreo undă de ironie.

Că responsabilii emisiunii de la Antena 3 solicită părerea Danielei Gyorfi, asta e fără îndoială o glumă proastă, dar şi o mînă întinsă telespectotorilor  care au de astupat şi ei găuri asemănătoare, adică vor să-şi ascundă vreo tinereţe aventuroasă, pentru a da şi ei salvator (căci e greu să trăieşti cu agresivitatea neexprimată) acum cu piatra.

Îmi atrag atenţia însă la acel nivel al linşajului sloganurile confecţionate introductiv cu "Trebuie să...!".
Trec peste faptul că, de la 1990 încoace cel puţin, cam toate campaniile publice de schimbat ceva (şi vizînd totdeauna viitoriul imediat - că aşa e Mulţimea socială, ca un copil pofticios. Şi năzuros...) au avut rezultate nule. Mă refer la cele cu miză mare, la nivel de societate, nu incidentele care au putut fi urmate efectiv de o măsură ce a eradicat o belea totuşi minoră.
Nici un "Trebuie...!", de fapt, nu poate avea succes, căci el reprezintă, îndeamnă la o acţiune care nu trece prin regulile succesului, a se citi ale vieţii. Trebuie vrea atunci, pe loc, şi fără să ţină cont de condiţii deloc simple de modificat.
Deci cea mai sigură cale de a da cu oiştea în gard. Ori de a transforma subiectul uman într-un executant distrus şi zombi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu