luni, 23 ianuarie 2012

[1990] Aprilie, centrul Capitalei


 După ani de stagnare, păi cînd pendulul lui Maxwell a picat de sus - poporul român nu s-a lăsat pînă mi şi-a epuizat energia. Aceasta din urmă luînd şi forma fricii, care i-a împins şi pe adversarii din stradă ai liderului de atunci, Ion Iliescu (temători că revine comunismul şamd), şi pe sprijinitori - care îşi aveau şi schelele interioare în pericol.
Ca perioade, după opinia mea, a fost Valul spart la 28-.29 ianuarie, apoi cel spart la 18 februarie (cînd a fost invadat sediul Guvernului)... A urmat un respiro, cînd s-a realizat un oarece consens pe subiectul confictului interetnic de la Tîrgu Mureş.
Apoi, valurile au pornit din nou.
La început de aprilie, asociaţia "21 Decembrie" a oprit circulaţia pe Bd. Bălcescu, în dreptul străzii Batiştei. În imaginea de mai sus, manifestanţii se răstesc la personalul unui camion doritor să treacă totuşi spre rondul de la nodul rutier de la Piaţa Universităţii.
Avînd şi subsemnatul o memorie normală, ba chiar neexersată asupra subiectului (noroc cu protesdtele recente din centrul Bucureştiului, situaţie în care am simţit nevoia unei paralele cu ce fu acum 12 ani, tot pe acolo...), nu mai ştiu cum, se termină protestul acelei asociaţii de revoluţionari.

 Protestatarii s-au aşezat jos.


 Că veni vorba de "21 decembrie", pe cine descopăr acolo? Pe fostul meu profesor de istorie,de la Liceul 36 din Balta Albă.
E interesant poate trecutul relaţiei mele cu el. L-am avut în anul IV la seral, la Istorie. Mi-a dat un 2 la un moment dat, cum că suflasem unui coleg. Şi m-am luat la ceartă cu el. Mi-a zis că o să aibă el grijă să mă lase corijent. "Cum, domne, tocmai la Istorie?! Nu cred că e posibil" - fiind vorba de disciplina mea favorită.
Şi s-a pus dom Predescu să mă asculte la fiecare oră... Treaba s-a destins după o vreme, cînd n-am căzut de acord dacă Cetatea Albă este sau ba pe Nistru. La care i-am adus de acasă o hartă a locurilor, cuprinsă într-o carte în franceză a lui Gheorghe Brătianu ("Origines et formation de l'unite roumaine", 1943). Am convenit că avem ambii dreptate, eu cu Nistrul, el cu limanul la mare.
Am rămas de atunci amici.

 

 Ca tot omul, am mai şi plecat, ocazie de a revedea o lozincă pictată la ieşirea de metrou Piaţa Iancului.
FSN = PCR .

 La scurtă vreme, parcă 8 aprilie, a fost un miting la piaţa Unirii, cu discursuri sub geamurile magazinului "Unirea", urmînd apoi săs e plece spre Cimitirul Eroilor. Aici, mai jos, apare pentru prima dată o pancartă care va face carieră în timpul Golaniadei, plasînd figura lui Ion Iliescu drept cap al caracatiţei... Care caracatiţă? Probabil Comunismul cu faţă umană, la care Iliescu ţinea morţiş, fie şi să-i spună pe nume, direct.Pe colo, anunţate de pancarte, sînt Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici, Grupul Independent pentru Democraţie, Alianţa Poporului, probabil şi altele.

 Na, că am trecut cu scrisul sub poză... Cu parpalac alb, pe podiumul improvizat: Teodor Mărieş. Pomenesc de el pentru că, de chiu de vai a supravieţuit... Asociaţia avea prin 1993-96 pe altcineva, îmi scapă numele, tras ulterior în Paralament ca deputat, sub umbrela Convenţiei Democratice. L-am întîlnit, în calitate de reprezentant al GID, şi mi s-a părut la locul lui, dar ulterior mediul politic şi-a pus amprenta pînă şi asupra unuia ca el. Mă refer la acea suficienţă, poate de înţeles la reprezentaţii Puterii...

 Subsemnatul.

 Tot Mărieş.
Era modă mare pe atunci să acuzi drept securist pe unul sau altul din propria tabără. Mihăeş este unul strepezit astfel, dar şi părintele Sandu Mehedinţu, de la biserica Colţea.
Fără îndoială nu erau perfecţi, dar de acolo pînă la a fi declaraţi securişti...

Organizatorii au distribuit printuri ale Imnului naţional. Cum ziceam într-un post recent, e interesant că ăi de se declară religioşi şi patrioţi pe toate drumurile - mă refer la actualele suflete ale protestului din Piaţa Universităţii - nu trădează şi prin gesturi ori măcar cuvinte o asemenea orientare...

 Se porneşte pe Bd. Cantemir, spre Calea Şerban Vodă şi finalmente Cimitirul Eroilor.


 


"FSN -agentură KGB", se clama pe acolo...
 
 Pe parcurs, o ciudăţenie. Un tip din coloană, din senin, aruncă cu (pesemne) o piatră într-un geam al blocului din preajmă... Trooosccc!
Lumea se uită la el cel puţin ciudat, însă doar atît. Deşi mulţi, cei din opoziţia străzii erau departe de a rezolva prin violenţă problemele sale...
Cetăţeanul cu pricina pleacă apoi ţanţoş el ştie unde... Cum am zis, e în poza de mai sus... Ce-o fi azi? Cum a fost montat atunci? Cum va fi fost discuţia cu "armatorul", cel care l-a armat?
Întrebări-sugestie pentru unul mai dotat în ale condeiului decît mine---


 Aici e o duduie foarte pornită, în sensul bun. Curajoasă şi fermă (nu era un cuplu pe toate drumurile, atunci dar şi mai tîrziu...).

 Am ajuns la locul unde coloana coteşte la dreapta, către Şoseaua Şerban Vodă.Suind dealul, către fabrica "Adesgo".

Al lui Ordean face el poza asta, dar întrucît optase să lupte pînă la 1, pleacă de aici spre metrou.
E posibil să fi fost de slujbă, după-amiază.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu