joi, 9 februarie 2012

[UMAN] Normalele diferenţe chip omenesc - interiorul aceluia


Apropo de un recent articol al deputatului liberal Alina Gorghiu din gazeta Ring:Comentariu pe blogul autoarei:


M-aţi pus pe gînduri.

N-am priceput (e vina nea!) de ce vă lansaţi în afirmaţii răutăcios naive, de genul: "am senzaţia că preşedintele şi PDL sunt în derivă. Preşedintele nu cred că ştie exact ce vrea să facă."
Dincolo de o primă mirare personală la aşa vorbe, căci Băsescu nu e om să se piardă uşor (edin spiţa unui Churchill în mai 1940 şi nu numai) mi-am amintit de vorb: "Dacă nu-ţi respecţi adversarul, pierzi o şansă de a-l învinge".

Apoi:
Traian Băsescu este nimic fără PDL. Fără un partid în spate nu ar fi fost preşedintele României două mandate, fără PDL nu are nicio şansă să mai existe.”
O lectură în fugă a istoriei decembriste v-ar revela performanţa unuia, Ion Iliescu, în 1992, cînd a fondat un partid în aprilie iar în noiembrie a cîştigat alegerile generale...

Ce naiba, chiar aşa vă întuneca mintea vreo dorinţă de urma şabloanele politice, că noi avem vîntul în pupă iar adversarul e în corzi? Chiar nu se poate altoi inteligenţa pe trunchiul gargarei de decenii, rezultînd un ceva mai modern? Şi iar mi-a fugit aici mintea la o vorbă: "Fii banal şi te vei tîrî îndelung după succes"

Ca urmare, vă mărturisesc dezamăgirea. Pentru neştiinţa-mi de pînă azi că imaginea unei femei frumoase şi aparent destupate este doar o mască pentru un altfel de interior. Subiectul este poate de reţinut, pentru o analiză mai amplă.I

Ultima chestie, cea bolduită imediat mai sus, chiar mi-a plasat la dospit.

Între altele, s-a legat întrucîtva de cele constatate legat de fata unei prietene. Faţă de care m-am purtat frumuşel, inclusiv după cum dictă iluzia pe care mi-o făcusem despre ea, pornind de la înfăţişarea cea serafică şi supusă.
Am descoperit în spate, după ceva mult timp, cu totul altceva. Nici legătură între chipul domol, de înger, şi resorturile profunde ce ce o animă.
La o adică, estem cum estem la naştere, dar apoi suim pe nicovala realităţii, unde este nelipsit ciocanul aferent. care deseori nu ţine deloc cont de ce sîntem, ci de ce vrea, de ce îi convine şi place meşterului fierar - de felu-i părinte, bunic, iar ceva mai încolo şi totuşi cu efect dureros dar redus: educator de şcoală.

Nu ştiu dacă să plîng sau să rîd. Să smiorcăi că am fost lepădat dureros de o iluzie ori să chiui încîntat că am mai descoperit o felie de realitate, că barim de un prag de sus am scăpat fără cap spart?


Am greşit în cazul junei (pentru care altminteri nu am nutrit vreun interes erotic, chit că frumuşică iar inconştientul amplu) cînd am crezut că ar fi interesată vreun dres interior, cum fac eu... Of, etern noastră senzaţie că şi ceilalţi (sau măcar o parte a umanităţii) e ca noi.
Concret, eu trăiesc cu sentimentul că, pentru a ne reduce suferinţa în faţa vieţii de zi cu zi,. sănătoasă e o dregere personală. Pe care eu o văd prin încercarea de a drege fundaţia noastră acea afectată.
Am aflat însă cu pomenita destupare că probabil destui văd altfel lucrurile. Lasă fundaţia cum e, dar îşi caută proptele. Operaţia în cauză are cel puţin două componente: să-ţi alegi propteaua potrivită. De exemplu un bărbat moale dar cu posibilităţi de viitor. De pildă bani, dar şi o casă care să te scape de balamucul de prezenţa fierarului.
A doua componentă este eterna facere din vorbe, din sentimente, din aluzii cu substrat concret şi dur.Nu e neapărat şi cazul dnei Gorghiu, dar ceva e de mirosit în acea diferenţă chip - fapte. Vreo rudă doritoare de carieră politică ale cărei idealuri le-a preluat frumoasa femeie-politician de azi?

6 comentarii:

 1. Pana a critica asa de intens pe altii(care de bine de rau se straduiesc sa-ti suporte Eu-l dificil)ar fi bine sa te uiti intens intr-o oglinda, desi ma indoiesc ca poti s -ti vezi acolo hibele de comunicare, uitatura turbata de care cel mai bine e sa te feresti, iesirile psihiatrice, egoismul si strict orientat spre propria persoana, In ce priveste (initial acceptata, ca idee!...dar ai uitat!!!)afla ca motivatia este din categoria intimitate , securitate si o bila neagra de nencredere la adresa ta.DE ce Alina mea nu are incredere in tine? Pentru ca nu a simtit ca poate avea(desi tu esti convins de contrariu, normal!IMPORTANT E CE SIMTE EA, EFECTUL ACTIUNILOR TALE DE CARE SE FERESTE)Ar fi fost mai ok daca ai recunoaste ca ai limite in domeniul asta...caci ea doar protejeaza ceea a obtinut si tu nu poti pastra(orgoliul ,bata-l vina!, cit casa!)La tine, atitudine pur romaneasca, neaosa

  RăspundețiȘtergere
 2. Vrabiamihaiviteazu10 februarie 2012, 01:17

  Eu raman la ideea ca nu suntem "produsul" celorlalti (indiferent cum i-ai numi) ci al propriilor decizii. Daca ai doua drumuri in fata iar "educatorul" de moment iti pune stavila in fata unuia din ele (cu bune ori cu rele intentii), poti sa sari peste gard si sa vezi de ce ti-l inchidea. Sau poti sa o iei pe cel liber.
  In momentul in care strigi Huooo unui profesor care ti-a scazut nota (citez dintr-un post trecut), decizia a fost a ta, nu a parintelui vinovat de toate relele din viata ta.
  Nu mai stiu cine a spus ca diavolul se ascunde in detalii :D . Copii sunt maestri in a receptiona detaliile ascunse ale purtarilor noastre.

  RăspundețiȘtergere
 3. Mircea, este evident din comentariul anonim ca ai atins o coarda sensibila. Altfel, nu ar fi rezonat atat de amplu... Iar mesajul lui , care face parte din categoria 'ba pe-a matii” trebuie ignorat. El devoaleaza neputinta de a dialoga fara atacuri la persoana, despre subiecte de interes general. Pe de alta parte, acesta arata si deruta in care se afla PNL-ul. Si i-am votat...

  Lipsa de personalitati care sa aiba ceva interesant de spus ii marcheaza adanc. Toti si-au insusit in modul cel mai slugarnic discursul inspumat si ponosit al lui Crin si in veselia generala infig cu hotarare in tarana sageata partidului.

  Este jalnic sa auzi un liberal plangand soarta oamenilor in loc sa-i indemne sa prospere prin ei insisi. Pana si social-democratii, care sunt cu „redistribuirea”, sunt mai retinuti, constienti fiind ca poti sa redistribui doar daca ai ce. Iar exemplul viu al Greciei, care a facut datorii de-a lungul anilor lasand plata lor pe umerii guvernelor si poate, a generatiilor viitoare, seamana foarte mult cu situatia din 2008, cand PNL-ul a pierdut alegerile, nu inainte de a face parjol in vistieria statului. Asa ajung unii sa aduca imoralitatea la rangul de mare virtute.

  Cred ca suntem inclinati sa atribuim unor oameni calitati care nu la au, ci mai degraba am dori sa le aiba. Asa si cu tine. Esti dezamagit ca ceva care ti-ar fi placut sa fie, nu e. Nepotrivirea dintre chip si fapte este doar in mintea ta, fiindca faptele (de fapt vorbele) nu sunt ale ei, ci ale lui Crinu'.

  Cred ca singura ei problema (remediabila de altfel) e ca inca refuza sa gandeasca cu mintea din dotare. Atunci cand se va remedia, vei puta face o reevaluare a armoniei chip-fapte.

  Iar problema ta este, ca multi se simt dezbracati din priviri de catre uitatura ta critica si de faptul ca nu te multumesti sa vezi, ci mai si exclami „ia uita-te ce chestie mi-e dat sa vad!”

  Iar problema mea e, ca nu m-am putut abtine sa nu comentez pe marginea textului tau. Desi de cele mai multe ori pot.

  RăspundețiȘtergere
 4. Interesant comentariul lui DanM :).
  La partid, insa, nu se gandeste cu "mintea din dotare" ci cu mintea sefului de partid.
  Faza cu dezbracatu' din priviri se pare ca nu-i valabila la privitul in oglinda :D .Iar primul comentar anonim banuiesc ca este dintr-un univers paralel, fara legatura cu politica, ci cu oglinda.

  RăspundețiȘtergere
 5. Apropo: anonimule, imi pare bine sa te cunosc, in sfarsit :D

  RăspundețiȘtergere
 6. "In momentul in care strigi Huooo unui profesor care ti-a scazut nota (citez dintr-un post trecut), decizia a fost a ta, nu a parintelui vinovat de toate relele din viata ta."
  Am spus eu asta, in textul cu pricina, că părinţii şamd?
  Am încercat doar să privesc lucrurile din ambele unghiuri, după ce decenii dusesem vina de unul singur.

  RăspundețiȘtergere