luni, 5 martie 2012

[PSIHOLOGIE] Păreri d. Florin Tudose, psihiatru

Este vorba de cunoscutul psihiatru, şeful facultăţii de Psihologie de la Universitatea Spiru Haret.

Recunosc din start că fiind un psiholog amator, am omeneşti veleităţi, de a fi breaz în domeniu -situaţie în care e posibil să vreau a da jos pe alţii, ca să pară subsemnatul mai înalt...
Aşa şi cu următoarele critici la adresa cunoscutului specialist...

Dar.


În primul rînd, într-un număr al ziarului "Cancan", dlui Tudose i s-a părut opinia despre o zice-se modă pe facebook, a românilor, de a posta poze legate de cimitir, de cadavre.
Nu contează aici cît trăgea de păr acel tabloid subiectul.
Cert este că dl Tudose, dacă este reprodus corect, a spus:
E îngrijorător că există oameni care simt nevoia să se pozeze lîngă cadavre. Vorbim, de fapt, de două comportamente; unul exhibiţionist şi altul care simbolizează atracţia pentru cadavre..."

Precizare necesară: erau în discuţie imaginile postate, pe de o parte, de nişte studente la Medicină, cu un creier uman în palmă, pe de alta de o duduie deasupra gropii deschise a exhumatei ei bunici.

Gazeta completează că dl Tudose "consideră că persoanele care recurg la astfel de gesturi nu mai au respect pentru corpul omenesc şi condamnă faptul că astfel de imagini sînt postate în spaţiul public".

Personal, mi se pare aici că dl psihiatru aleargă cu un pat al lui Procust după nişte manifestări din societate, pe care are slabe şanse să le prindă şi să le înrobească concepţiilor sale. Eu personal cred că tinerele cu pricina au nişte comportamente oarecare, din a căror cauză fără îndoială nu se va prăvăli lumea. E plină lumea de juvenilisme mai dihai.
Oare dacă apare aşa ceva la gazetă, se vor umple drumurile de adulatori ai pozării peste groapa familiei? Am îndoieli.
Idem cu creierul, la sala de disecţie...

Că există atracţie pentru cadavre, la un vreun exemplar uman sau mai multe? Asta e, care e problema? Unde s-a predat că nu e voie ori măcar că nu e frumos? Totul este să te ţină sufletul.

Personal, citind acel material (inclusiv intervenţia dlui profesor), m-aş teme maid egrabă de ce feste ne joacă vîrsta a treia, cînd brusc, din puşii de şotii de altădată, ajungem- mulţi dintre noi - la o asemenea raportare cu gesturi din jur ale celor mai tineri, mai nebătrîni.
Oare de unde ni s-o trage această atitudine?
Cred că, mai degrabă, e o neputinţă de a administra noul din jur.Totodată, chestionat la un canal tv despre incidentul cu împuşcături din preajma restaurantului bucureştean "Perla", dl Tudose îşi manifestă revolta că umblă lumea cu armă pe stradă...
"Cum e posibil să...?"
Dar, pînă una alta, acel lucru e absolut posibil. Există.
Nu ţine cont de revolta noastră.

Care-i posibil să denote mai degrabă neputinţă de a ne adapta existenţei, fie din an în Paşte dar sîngeroase, a fenomenului.Personal nu cred că iritarea, inflamarea rezolvă vreo problemă. Acea situaţie, a insului ieşit cu puşcoacea să rezolve un diferent conjugal, este efect al unei întregi stări de lucruri din societatea românească. Dacă ne indignăm, nu cred că facem mare lucru, ba ne vădim subiectivismul cu care vom aborda următoarele noastre decizii, în acel context.
Bineînţeles, poate aşa socotesc specialiştii sociologi că este bine să fie tratat incidentul urmînd a ajunge în milioane de cămine, via televiziune.
Snt de părerea c nu e o aitutudine inteligentă.

Mi se va spune că aş judeca altfel de aş avea vreo rudă, amic răniţi, ucişi acolo - dar tot nu cred că supărarea mea ar rezolva lucururile.

Oare dacă aş vorbi, în public, că ne putem aştepta de acum încolo la aşa ceva s-ar, repet expresia, prăvăli cerul? Ba cred c-am sta mai liniştiţi...

Un comentariu:

  1. Bineinteles ca nici iritarea, inflamarea ori indignarea celor din jurul insului nu rezolva vreo problema. Numai ca nu trebuie sa-i rezolve altii problemele lui de sanatate mintala.
    Iar "metoda" aleasa de impricinat a incalcat grav libertatea de a trai a unor oameni. Asa un individ nu are ce cauta in compania altora.
    Maine poimaine te trezesti la servici, hodoronc-tronc, ca vine altu' sa-ti dea in cap, de nervi ca divorteaza de nevasta.

    RăspundețiȘtergere