vineri, 31 august 2012

[ISTORIE MUNTE] Prima hartă a abruptului, 1927-28


Multe, mai exact majoritatea informaţiilor de aici au mai fost publicate, dar îndrăznesc să le reiau totuşi... Asta deoarece totul este precedat - de astă dată în premieră - de fotocopii ale schiţei de hartă, cea realizată de Radu Ţiţeica, şi care a fost transmisă ulterior unui desenator. A cărui operă a plecat ulterior către tipografie, alături de volumul propriu-zis din Anuarul Doi, respectiv trei al Bucegilor, serie realizată de Turing-Clubul României, prin secţia sa prahoveană.
Schiţa mi-a parvenit prin intermediul lui Gheorghiţă Ţiţeica, fiul lui nea Radu (1905-1987). Din nefericire, calcul pe care este desenată s-a rupt, la locul îndoirii, aşa că am ansamblat pe computer cum m-am priceput bucăţile...


Un respiro în relatare, pentru a reda şi imagini ale autorului schiţei, Radu Ţiţeica:


Carnetul de membru al Clubului Alpin Român (al cărui iniţiator, Nae Dimitriu, l-a avut ca mentor în abruptul Bucegilor pe Radu Ţiţeica), la circa un deceniu după realizarea hărţii.Revin.
Voi trata în continuare informaţiile mai puţin cronologic.
Mai întîi, iată hărţile finale (care voiau să se plieze pe reprezentările aferente ale Marelui Stat Major, dorindu-se finalmente completarea arealului Bucegilor cu realizări teceriste asemănătoare):
Schiţa de hartă:

Schimbul de scrisori dintre Radu Ţiţeica (21 de ani pe atunci, în 1926) şi preşedintele Turing-Clubului, Mihai Haret - după a căror inserare voi adăuga şi comentariile subsemantului.Următoarea misivă nu are legătură directă cu harta amintită, dar aduce amănunte despre o colaborare (cu sau fără ghilimele) între cele două părţi, care a cuprins marcarea Văii Albe, un articol pentru Anuarul Doi al Bucegilor, iar finalmente schiţa pomenită.
11 august 1926.20 septembrie 192627 septembrie 1926
10  octombrie 1926


24 octombrie 1926
Comentarii M. Ordean:Pentru alte detalii vezi:
https://docs.google.com/open?id=0B6JjWN9ddrwOV3F1Nkhjc0tOT28
mai exact  capitolele Mihai Haret şi Fraţii Ţiţeica.
Atmosfera epocii, la:
http://www.okazii.ro/bibliofilie/carti-romanesti/turing-clubul-romaniei-al-treilea-anuar-al-bucegilor-sinaia-1928-a55825108Un comentariu: