vineri, 7 decembrie 2012

/UMAN/ "Frustratule!"M-am trezit de curînd în colimatorul unei asemenea acuze.

Reproduc doar: Materializarea frustrarilor acestui individ intrece orice inchipuire.

Stau și meditez că, într-un anumit mediu (deloc-deloc mititel ca număr de oameni cuprinși) comunicarea ține mai puțin de cuvinte, cît de sentimentele agresive care însoțesc acele afirmații.Unu:

Contează cît de mult celălalt se tulbură la mesajul nonverbal, acela de amenințare.

Doi:

În funcționarea indivizilor angajați în asemenea confruntare, importă mai puțin sensul de dicționar al expresiei respective, cît ceea ce i se atribuia – deseori în puțină cunoștință de cauză - în mediul educativ și/sau de viață al respectivului.
Ca să citez din Eugen Barbu, despre baptiști se știa cam asta, în interbelica Groapă a lui Ouatu: “Oi fi baftist, din ăia care nu bea /…/ nu știe ce e cur de femeie”.
(Tot acolo, altă expresie pe felie: “socialistru“. Românii au avut apoi vreme să învețe, timp de decenii, pronunția corectă…)

Dacă ceri detalii cum e cu frustrarea și frustrații, cred că vei avea parte inițial de o mare mirare, după care – presupunînd că respectivul acceptă să-ți dea detalii, aduni cu greu o propoziție, în cel mai bun caz două.


Asta pentru că rostita în cauză este doar vehicul strîmt al iritării, al încercării de a-l dezarma, de a supune pe celălalt.


Cum omul de bine (pentru a folosi o expresie Ion Iliescu din 1990) nu posedă nici măcar o definție cît de cît exactă a fenomenului, cu atît mai puțin nu va purcede – lucru probabil strict interzis mental – la a tentativă de a înțelege, de a rezona cu frustratul.

Care la viața lui e un tip nițel lovit de soartă, după cum toți sîntem mai mult sau mai puțin lipsiți.


PS

Revin la: Materializarea frustrarilor acestui individ intrece orice inchipuire.”
Altă șmecherie oratorică a acelui mediu. Dacă matale nu ai suficientă cunoștință sau barim imaginație asupra vieții, tot celălalt e de vină., că aduce minții tale o felie nedefrișată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu