marți, 18 decembrie 2012

/ VIAȚĂ, PSIHOLOGIE / Ratare. A fi ratat.


I


După standardele curente, adică ale Societății, subsemnatul este un ratat. Mai cu floricele spus, nu a știut ce să facă cu bunătățile pe care i le-a lăsat viața, natura, Dumnezeu.


Bănuiesc faptul că, la așa afirmație, my ex-wife își freacă încîntată mîinile. "Ți-am zis eu!..." (ea, mie). Fosta doamnă Ordean se joacă la greu cu vorba asta.

Acuma, ca tot omul greu de cap, eu pricep greu niște lucruri.

Cu ce ocazie să-mi ghidez eu viața - cîtă se întîmplă a avea de parcurs sub Soare - după criteriile altuia? 
De pildă, grijile astea cu ratarea nu-s ale mele. Sînt ale Societății, cea omenească - supărată că rveunul ar putea să-i tragă chiului și să nu asude în jugul său. 
Poate să aibă folclorul cu pricina vechime, poate să caște multă lume gura la el aprobativ , dar eu tot mă uit dacă vorbele-i mari se potrivesc cu mine, cu realitatea la o adică.

Ha.
Un tip care pasămite se ratează nu are el destule pe cap (căci ratarea nu e ceva ca-n Creangă, în povestea cu Muieți-s posmagii...), mai vine și Doamna să-i frece ridichea cum că nu face îndeajuns, că e leneș, că e lepră - și măcar de-ar fi astea singurele pastile plasate în urechea nefericitului.

Fără s-am pretenția a fi purtător de cuvînt al rataților, mărurisesc cum că mare parte a ziulicii o petrec identificînd treburi plantate în mine cîndva, dar care nu au legătură cu interesele mele reale, cu... realitatea. La capitolul ăsta, unii-s mai puțin norocoși, nu realizează cu ce preș sub picioare sînt plimbați.

Lăsînd o argumentație mai amplă cu alt prilej, declar o dată în plus că io mă accept ratat - moment de la care vreau să mă dumiresc ce e în jur, iar apoi s-o pornesc pe drumul dragostei. Vorba lui Gică Petrescu.
Nu e vorba de dragoste, dar barim să nu trăiesc în rahat la pătrat. Să îl am la puterea unu și atît, bîjbîind pe acolo ce mai poate fi făcut.


II

Bineînțeles că nu am preteția să judece și ceilalți ca mine, dar un pic cu degetul sper că mi-ți da voie să arăt ceva. Mare chestie în Adevărul cu terapia prin rîs. Inclusiv provocat, forțat.
Bineînțeles că nu oblig pe nimen, la vîrsta a doua, să judece precum un seamăn la etatea a treia, pe care îl cheamă și Ordean. Dar mie totuși sportul propus de Adevărul îmi miroase de a spori doza de drog. Rîzi, mai exact rezistă în a executa partitura care ți-a fost repartizată, guguloaielor ălea vii din Matrix.
Aici, vorba venind fie și din partea unui ratat excesiv de interesat de psihologie, nu văd de ce nu ne-am ocupa un pic de a suporta, de a suferi cele ce se abat inevitabil asupra noastră. Ori terapia propusă colo-șa indică doar rîsul. Bineînțeles c-ar fi ca dracul să propui truditorilor noștri cu mască hedonică o pauză de... durere.  Dar, la o adică, totuși durerea se adună excesiv în noi la un anumit moment dat...


Ieri, în stație în preajma Kaufland Colentina. O pereche, în jur de 32-35 ani. D-ăștia duri, ca temperment dar și educație a mediului lor. Trăgeau de zor din țigare. Sorbeau. Ș-am realizat că poza ori realmente atitudinea războinică are și ceva dezavantaje. Inclusiv bănuiala că în jur se preumblă tipi de același tip. De unde frică, deloc neînsemnată, care împinge la drog, la țigară.

Terapia amintită mai la deal era anunțată drept Cea mai scurtă cale spre fericire. Mișto sună! Totuși, aș sugera să fiți atenți teribil la buzunare, căci totdeauna cînd careva - om ori instituie - jonglează cu așa ceva, păi poți să cauți un sinonim la vechiul cîntec: Ori e prost / Ori securist", ultimul termen fiind de fapt interesat.

/ Mmmm, mi-a plăcut grozav toată ziua asta un cîntec de Crăciun (fiți creștini milostivi și iertați ateului astă abatere de la fișa postului său...), interpretat de John Lennon.

Nici zisa celor de la Modern Talking numi pică mai prost... /


Ce-aș mai bîrfi?
Păi o sinucidere.
Și încă una delicată, a unei fete de 12 ani.

Acuma o să ziceți că ce porc sînt șamd, că cum mă rabdă pămîntul și autoritățile, dar nu mă voi jena excesiv, cîtă vreme materialul de presă are un titlu demn de luat în seamă, psihologicește.  Și care arată cît în, pardon, cur îi doare pe gazetari de ne umblă la sentimente: "DRAMĂ INCREDIBILĂ LA GIURGIU".
Deci ei urmează cum srie la carte regulamentul meseriei, aceea de tabloidiar, unde substantivul tare primește și un adjectiv, pentru garantarea efectului. Efectul fiind atragerea cititorului, carele atragere se lasă cu leafa jurnalistului și profitul patronului.
Bineîneles că omul-condei recurge la pastile ce se vor lacrimogene, de pildă: 
"Trupul micuţei de 11 ani, Larisa Gheorghe, s-a zdrobit de caldarâm, chiar peste drum de Spitalul Judeţean Giurgiu. Au urmat peste 40 de minute de luptă cu moartea. Medicii s-au dovedit, însă, neputincioşi, iar fata a plecat definitiv într-o altă lume, sub ochii împietriţi ai tatălui şi ai bunicii ei. Scena la care au asistat, înmărmuriţi, giurgiuvenii aflaţi în apropiere a avut loc puţin timp după ora 20.00.

Mă întreb aici dacă acest stil, copiind pe cel social cuvenit, nu ține să rezoneze cu ceva existent în sufletul destinatarului, cît îi impune acestuia să nu o ia cu meditațiile personale pe alte drumuri.
Cum ar arăta acele drumuri? Păi vezi la comentariile din subsolul paginii de net cu pricina. Le adaug eu, din ticăloasa-mi invidie: "Ce telefon putea să aibă, la 12 ani, iar io mă chinui cu jafu' ăsta de Ericsson din 2007!... Cum, tat-su e polițist?... Păi să tot aibă..."
La bani mărunți, puteți trage cu urechea și prin cartier, pe la doamne mai în vîrstă... În context, ieri într-un autobuz 335, o middle-age acrită a suportat (alt loc nu era prin preajmă...) cît a suportat în preajmă a adolescentă topită pe smartfone-ul personal, dar cînd a putut a ușchit-o pe un loc eliberat. Altă explicație nu am putut găsi acelei fugi, decît iritare pe îndestularea materială și pe veselia acelei liceence, probabil. Așa mi-a zis mie instinctul, care nu mi-o fi chiar tembel.

Aș mai nota la comentariile articolului cu sinuciderea giurgiuvencei pastila aia cu gîndurile curate ale copiilor...
"Ținind cont de faptul ca mama ei nu este linga ea in aceste momente grele in viata oricarei tinere, nu ne miram de fapta ei. Este clar ca isi cauta un loc al ei unde sa fie inteleasa poate chear iubita. Nu a gasit. Era emotional abandonata de adulti. Nu avea nimic si pe nimeni caruia sa se destainuiasca. Intro lume care nu te poate intelege ca ai si tu sentimente pure si adevaratevrea ca toti ceilalti, e greu sa ai dorinta de a traii. Aceasta fata a inteles de la frageda virsta ca viata nu merita traita cind nimeni pe lume nu te vrea."
Mda, faimoasele pastile mestecate pe jumătate, dar în interesul propriu - că d-aia sîntem oameni, nu?
Bineînțeles amicul de imediat-mai-sus nu meditează că la bani mărunți și părinții cei huliți vor fi fost tratați asemănător de ai lor genitori...
Hm... Sentimente pure (s. pot fi și impure, înțeleg de aici...)... Să fim fete serioase, sîntem toți bestii, pe care amenințarea cu moartea Dacă nu...!, via educație, ne face să ne înfrînăm. 


În context, după niște puseuri teribile de vinovăție față de mezinul meu, că nu-l caut etc. îndeajuns, m-am trezit pălit de ideea dacă nu exagerez. Dacă nu ar trebui să dea și el cam la fel. Dacă - zic retoric... - nu cumva la mijloc (dincolo de un pretins dat mai mult , mie. al propriilor mei părinți) este o regulă produsă de societate pentru interesul ei, carele privește propriul viitor. Al societății.
Ca Balanță cu pretenții de doxă cemă aflu, am dat un pic înapoi spre eforturile părinților mei. După ce am depășit vinovăția că pot fie și să doar deschid așa discuție, am realizat că lucrurile nu-s ca-n Abecedar, lecția de 8 Martie. Fără îndoială eforturi au fost din plin din partea mamei, dar asta nu înseamnă că obligatoriu au fost și deștepte, bașca agresivitatea decurgînd frustrările inerente meseriei de mamă, mai ales în cazul unei femei neobișnuită structural pentru așa ceva...
Dar așa ceva nu se discută, nu? Vorba unei alte rubedenii, E mama ta!, chestie ce se vrea iarba fiarelor pe invers, adică închide, mai exact subiectul.

În context, cu destulă jenă am descoperit că pornirile greu refulate pe mezinul Radu au la bază inclusiv iritare că m-a luat locul în sufletul cald al macă-sii. Chestie care e foarte posibil să-l fi doborît spre alcoolism și pe tata. Aici bineînțeles că se pot ridica alde cădelnițări contrare, întru argumentație, dar las pe alții să se îmbete cu apă rece...
Am vanitatea ca la urmă barim să am ceva idee ce fu lumea asta... Trebuie să fie mișto să nu aibă acces direct la conștiința noastră multe neplăcute - dar așa ceva vd eu drept viață irosită... Barim Neo a văzut ce era dincolo de rozul Matricei...
Asta apropo de ratare...
Mișto.
Rîde ruptul de cîrpit. 
Neștutiutorul de viață, de cel dobrît de Ea...
PS
Cred că merită reproduse comentariile la articolul cu sinuciderea..., amintit mai sus.
Nu e cazul să ne facem iluzii că gurile rele și dăștepte de acolo sînt niște izolați. 
E greu de afirmat asta, mai ales după recentele alegeri legislative..
16 December, 18:54. mosu
Nu putem vedea si noi pozele alea? :-)

16 December, 15:48. rebeca

inainte de 18 ani ce cauta copii cu telefoane performante si ce cauta in facebook???!!!!


16 December, 04:09. timisoreanu
tinind cont de faptul ca mama ei nu este linga ea in aceste momente grele in viata oricarei tinere, nu ne miram de fapta ei. Este clar ca is cauta un loc al ei unde sa fie inteleasa poate chear iubita. Nu a gasit. Era emotional abandonata de adulti. Nu avea nimic si pe nimeni caruia sa se destainuiasca. Intro lume care nu te poate intelege ca ai si tu sentimente pure si adevaratevrea ca toti ceilalti, e greu sa ai dorinta de a traii. Aceasta fata a inteles de la frageda virsta ca viata nu merita traita cind nimeni pe lume nu te vrea. RIP

16 December, 00:06. angela
Este foarte trist ca o fata(de fapt,fetitza inca)si-a curmat viata.Noua insa nu ni se cuvine sa ne "dam cu presupusul";de comenteriile murdare nici nu mai vorbesc.Nu stim dece mama este in Franta dar,putem banui ca tatal este un om mai mult decat aspru,daca fiica lui,de frica lui s-a aruncat din fereastra..Biata fetitza,bietii parinti si bunici !


@ 15 decembrie, 14:19. chiquitita
Cred ca nu stii pe ce lume traisti , la 12 ani fiica unui amic, a facut primul avort, la 20 de ani avea deja 3 "casnicii" (fara acte, evident) la activ ,numai trenul nu s-a suit pe ea, iar acum la 32 de ani, s-a mai potolit , e maritata si are 4 copiii, ca deh i-a placut mult sa o atinga smintinosul intre pulpe si prin fata si prin spate !Ma rog, cert e ca are 4 copii , e drept ca 'are casa, are masa', nu o duce chiar rau.


15 December, 23:40. chiquitita
Eu la 12 ani imprumutam caietul de matematica, si de lb. romana, de lb. germana, de lb. rusa si de chimie tuturor elevilor din clasa. Cei care se trezeau prea tarziu sa mi-l ceara imi purtau ura si uneori ma trageau de par in recreatie. Cred ca am dat si peste o carte de yoga prin biblioteca, si in afara de gimnastica (flict inapoi, de vreo 6 ori, in serie, spagat, salt de pe sifonier in pat, cu intoarcere 360 grade in aer) mai exersam si cateva figuri de yoga (nu, nu, m-am inscris vreodata in MISA), ma urcam pe acoperis, in copaci, mergeam cu bicicleta, mergeam la scaldat si iarna la sanius, saream de pe magazie (max.2,5m) etc. Cred ca exista o multime de optiuni spre a-ti consuma energia, in loc sa-ti pui poze pe facebook sau sa sari pe fereastra.


16 December, 00:16. chiquitita
Mie imi place lumea pe care traiesc; casa si masa are oricine, fara a fi necesar pt. asta sa aiba o casnicie sau cont pe facebook, si orice postare a unei poze, chiar nevinovate, pe acest site de socializare, cred ca iti violeaza intimitatea, desi unele poze ale copiilor de 11-12 ani, ar putea fi afisate la panoul elevilor fruntasi. Totusi, la siteurile de socializare au acces si pedofili, si din acest punct de vedere il iteleg pe tatal fetei, ca i-a cerut telefonul pentru a verifica ce poze urmau sa fie urcate pe acel site.


15 December, 19:38. AdrianS
la 11 ani pe fookbook? ce dracu căuta păsărica aia acolo? uite, acuma a încercat să zboare săraca, păcat de sufletul ei! mare măcat!
Ruşine instituţiilor care au "pagină" pe fookbook de parcă n-ar plăti bani serioşi pentru nume de domeniu şi programatori care să le întreţină siteurile proprii. Socializaţi, oameni buni, faţă î faţă! cu cei care vă sunt cu adevărat prieteni, nu vă mai transformaţi în accesorii ale lui zuckerberg sau cum l'o fi chemînd p'ala!

16 December, 07:18. Gabriela
De fapt despre asta e vorba....Facebook, aceasta enorma tampenie si prezenta copiilor pe facebook. Dar comentatorii evz sunt in majoritate, ca de obicei, pe langa subiect si nu inteleg nimic. Pacat. Atat timp cat exista facebook si viata virtuala si nu reala, asa ceva va deveni la ordinea zilei, un fel de "faptul divers". Pacat, dar unde nu-i cap....

15 December, 19:25. Gigi
Foarte bine,inca o tampita a murit.La cat mai multi.

15 December, 22:12. daniel
poate urmatorul va fi un timpit ca tine,sau chir tu

16 December, 00:14. WED
mars in mata spurcatule

/.../

15 December, 14:09. atei..,sectari si slugile satanei ..........
si fiice si fii de atei si sectari,asa sunt invatati de mici fara nici un Dumnezeu si fara morala crestin ortodoxa,iar cind ceva nu le convine isi pun capat zilelor ca pitigoiul!

si se duc direct in iad la prietenul si baciul lor satana pentru eternitate!

mare tragedie ca i-a luat tac-su mobilu'. ce sa-ti spun !

urmeaza ala care posteaza pe forum capete de porci care-i reprezinta chipul lui si al nemului sau......Doamne fereste !

15 December, 15:48. costa
daca ti-ai pune si tu capat zilelor bine ai face,un prost in minus, merita sa incerci.......mai bine pentru tine si cei din jurul tau.Bafta

16 December, 21:04. DUMINICA
De'asta sunteti atatia religiosi mai si voi nu va sinucideti ? E pacat sa iti iei singur viatza - ajungi in iad ... dar e mai practic sa ucizi in numele lui dumnezeu. SUbscriu la ce a zis 15 decembrie. 15:48 COSTA

15 December, 14:01. IO
"MICUTA"?Chiar sunteti penibili majoritatea ziaristilor si reporterilor care folositi acest cuvant in exces si absolut neadecvat!Ce "micuta" e o adolescenta de 11-12 ani?Micuta puteti spune unei fete pana in 3-4 ani!Exista si alte cuvinte ,dar sunteti atat de saraci in vocabular incat folositi in mod repetat si aiurea multe cuvinte.Si EAXTREM e unul din ele folosit deranjant de des,nu mai zice nimeni foarte,mult,etc!Asta este "cultura" obsesiva a TV-ului,a retelelor de socializare unde conversatiile sunt idioate de-a dreptul!


15 December, 14:19. chiquitita

Pe la 12 ani fetele inca se mai joaca cu papusile. Deci sunt MICUTE. Dar nu prea vad ce sens are sa-ti pui poze pe facebook, atat timp cat n-are rost sa cochetezi cu baietii, pe la 12 ani. O eleva care frecventeaza cursurile nu poate duce lipsa de prieteni, atat timp cat se intalneste zilnic, la scoala, cel putin cu o clasa intreaga. Multe sinucideri au drept cauza postarea pozelor pe Facebook. Pacat de ea si de parintii ei, care au crescut-o cu drag si sacrificii.

15 December, 15:17. costi
erata;pe la 12 ani,in ultimul timp,fetitele se mai joaca si cu altceva.

15 December, 13:50. Oscar

Adevarul este ca nu se mediatizeaza dar satana inseala multa lume in acest moment ,in Spania sint foarte multe sinucideri cea mai buna sansa este sa ne pocaim cu totii asa sintem aparati de catre Dumnezeu

16 December, 21:10. reply 2 oscar
Oscar, mai bine te aruncai tu in locul fetei. Daca atat o duce capul, sari fata mea de la etajul 10.
Toata lumea se gandeste la mama, dar de tata nu zice nimeni, oare o fi asa usor sa fii tata singur, nuam vazut pe nimeni spunand, pacat de tatal ei care a tras ceva ca sa o creasca si sa o educe, nu zic ca mama e o persoana rea dar totusi, eu stiu personal e mama care cu toate ca a facut ce a vrut, a inselat, s-a distrat, a divortat, copiii au stat la ea, pensie alimentara de la taticu, si nu a facut altceva decat sa invete cei 2 baieti ca taticul lor ( unchiul meu ) este cel mai rau om de pe pamant. Insa copiii devin curiosi pe la 15-17 ani, bah de ce a plecat prostu' ala, si au mers sa vb cu tatal. Deci nu numai tatal e vinovat. Din punctul meu de vedere amandoi sunt.

15 December, 12:49. Părintele Arsenie Boca
La noi la manastire este ceva obisnuit sa ne spargem in rect. Dar cu HIV nu ne putem contamina pentru ca bem aghiasma de pufoaica si acest lucru ne intareste si ne face mătărângile mai viguroase.
Mai nou, toti cei de la manastire am inceput sa fvtem in cvr babele care vin in pelerinaj. Le poftim in altar, le facem o cate o incantatie de maximum 5 minute, iar apoi incepem sa le-o dam la ochiul maro in pozitie umeri-craci. Problema cu ele este ca habar n-au ce este epilarea inghinala si ajung sa vina la manastire cu ditai boschetul, de cu greu mai poti sa le ochesti sfantul găoz.
Doamne ajuta !

15 December, 13:31. Tac'tu
Fiule, pe târfa de mă ta de câte ori ai spart-o la rect? Sau aţi făcut-o poştă cu toţii?

15 December, 13:55. Părintele Arsenie Boca
Tata, cu parere de rau, iti spun ca pe panarama de nevasta-ta inca n-am spart-o la tartita. Dar nu-i timpul trecut...

15 December, 12:38. Parerea mea
Parinti iresponsabili, un copil de 11 ani nu are voie sa aibe acces la internet, sa aibe telefon mobil, etc.
La varsta ei trebuia sa practice sport, sa-i placa cartile, scoala, adica activitati care sa o dezvolte mental si fizic.

15 December, 14:10. Anna
Usor de zis! Cand scapa de acasa , cand vede ce se transmite la tv, cu parinti care lucreaza pana seara , cu o lume nebuna in jurul tau , e greu sa-ti protejezi copilul. Mai ales cand NU ARE MAMA langa ea tocmai cand ajunge la adolescenta si hormonii o iau razna.

15 December, 14:31. Serios?
Totul depinde de cum iti cresti copilul, ce valori ii transmiti. Daca-i bagi in cap ca internetul este o prostie si telefonul mobil inca una si mai mare, creste cu idea asta.
Din pacate multi isi folosesc odraslele pe post de panouri publicitare ambulante , parinti complexati isi fac reclama statutului financiar prin intermediul copiilor. Dauneaza mobilul sanatatii? Nu conteaza, ii cumpar copilului iPhone 5 sa stie restul parintilor din ce parinti avuti si "destepti se trage.

15 December, 23:10. cristi 108
Internetul nu e o prostie ,e o ncesitate.mobilul la fel.Dar la 11 ani sa ai Smart Phone sau alt telefon grozav.La ce ii foloseste.?Sa cocheteze cu baietii?Parintii trebuiau sa fie apopiati de ea .Sa stie ce anturaj de prieteni are?Cinstea,MORALITATEA,CASTITATEA,Arta de a gati sunt calitati pe care calitati pe care le apreciaza orice barbat.De ce nu le-a insuflat de mica aceste lucruri?Sa fie ,,ajutor'' de bucatar ,sa ajute la curatenie in casa cot la cot cu bunica,nu la terase,cluburi,Mc-uri,discoteci.Si cind ai responsabilitati,nu iti mai arde de facebook.In plus ai propia demnitate .Sa fi vorbit deschis despre Sex ,Camin,Copii.Este mentalitatea tipic occidentala,ca trebuie sa traiesti o poveste de dragoste.....te casatoresti de ochii lumii,iar cind povestea de dragoste s-a evaporat,esti la tribunal ptr divort.E ilogic modul de gindire.Este ca atunci cind vrei sa faci un surpriza unei persoane,tu o prezinti dinainte.Ce surpriza mai e aceea??????Dar cind povestea de dragoste e dupa casatorie,atunci toata comunitatea ei sprijina acea relatie,si sunt bucurosi sa joace la nunta.Si daca cineva dintre soti se poarta urit,pina la socrii toti ceilalti iti fac ,,MORALA'' si iti condamna faptele.Daca se intimpla caeu sa ma cert cu sotia ,pina la socrii mei....proprii mei parinti(tatal si mama mea) imi condamna comportamentul. si ,,ii tin partea'' .Cind suntem la servici ei iau copilul de la Gradi.

15 December, 15:53. samrti
Ei pe naiba ! Fata mea a avut acces la ce a vrut ea.Si are master in drept economic.

15 December, 16:24. Anna
Ei nu mai spune! Deci fata ta are cel putin 20 de ani. Si al meu are 28 si lucreaza in IT (nu mi-a facut nici un fel de probleme) dar ACUM mi-as face girji pt un nepot pt ca societatea ntr s-a schimbat mult in 20 de ani si nu in bine. Nu e o regula s-o ia toti razna dar , din pacate, nu-i putem tine sub un clopot de sticla.Poti sa-i spui cat vrei ca tf si internetul ii fac rau cand TOTI colegii lui au acces la asa-ceva.

16 December, 21:18. marian maxim
Exact, nu trebuie sa o ia toti razna, bine zis. Asta e un caz in care pustoaica a scapat emotiile de sub contral. Nu vreau sa fiu fara inima, dar e selectie naturala la cel mai inalt nivel. Prostii, needucatii, intr-un cuvant cei slabi, sa moara. Cel mai puternic supravietuieste. Sunt legile naturii, pentru ce faceti atata tambalau ?

16 December, 21:14. marian maxim
Pe bune ? Nu trebuie sa aiba acces ? Lasa mai bine sa le fie spalate creierele de catre TV si sistemul educational nu? Eu am trait cu internet, inca din 98 si doamne ce bine a fost, l-am folosit sa vad prin minciunile multor televiziuni si polititcieni, l-am folosit sa ma documentez si sa invat. Important e cum foloseste un copil internetul ;) Ce educatie ii da mami si tati acasa.

15 December, 12:13. Rasputin

Este clar ca multi,foarte multi sunt depasiti de nivelul de stres ! Dumnezeu sa o ierte!

15 December, 11:12. elodia
Scrieți pe google cuvintele S-A REÎNTORSCIUMA (păstrați exact ortografia!) și veți afla în exclusivitate cum a revenit în România cea mai necruțătoare boală!

15 December, 10:24. Una'
S-au emancipat romanasii , nici la toaleta nu se pot duce, daca nu au Facebook, si Mai ales daca nu posteaza ceva, pacat de fata ca s- a dus asa de tanara,
Iar domnul Petrisor, a trebuit sa precizeze ca era un telefon performant , nu de duzina, asta conteaza, nu ca o tanara a sfarsit tragic

15 December, 12:09. aspida
poți posta pe facebook de pe un telefon banal?

15 December, 10:16. Unu
Fata din poza avea 12 ani? arata de 25, nici nu ma mir de ce s-a scandalizat tatal.
Ea e dornica de zbenguiala de la varsta asta, s-a chinuit ceva sa para cat mai matura" in poza.

15 December, 08:21. atei si sectari............
si fiice si fii de atei si sectari,asa sunt invatati de mici fara nici un Dumnezeu si fara morala crestin ortodoxa,iar cind ceva nu le convine isi pun capat zilelor ca pitigoiul!
si se duc direct in iad la prietenul si baciul lor satana pentru eternitate!
mare tragedie ca i-a luat tac-su mobilu'. ce sa-ti spun !
urmeaza ala care posteaza pe forum capete de porci care-i reprezinta chipul lui si al nemului sau......Doamne fereste !

15 December, 09:02. Ion

Ateii si sectarii se sinucid ?Profiti de o tragedie sa postezi comentariile tale infecte si ura ta viscerala impotriva oricui nu este ortodox ca tine??Asta este morala ta ortodoxa?Te bucuri de moartea unui copil??Ia urmareste cazul te rog si poate afli religia acestei fetite!Exista 85%sanse sa fie ortodoxa ca tine.Dar nu asta conteaza!Cunosti ca Isus a spus ca suntem responsabili de orice cuvant care ne iese pe gura?Mi-e mila de tine,ortodocsule!

15 December, 10:03. mai sectare............
ochiul murdar care este oglinda sufletului ,vede adevarul spuselor mele drept ura !
satana care-ti este si tie baci te-a orbit cu ticalosia sa.
ia arata tu ,unde ma bucur eu de moartea fetei!
un lucru sa stii si tu sectare, sa fii ortodox inseamna sa faci voia lui Dumnezeu !
in biblia voastra sectara poate ca scrie " sa te sinucizi " !
dar in Biblia lui Dumnezeu,porunca clara este sa nu ucizi si implicit sa nu te sinucizi!

cu bucurie maxima iti spun ca toata rautatea ateu-sectar-masonica de pe pamint are sa fie pedepsita pentru eternitate in iad !

p.s.-sa-ti fie mila de sufletul tau sectare !

15 December, 12:04. pt satana de mai sus
ma urinez pe freza ta.

15 December, 12:06. inox
continua sa faci ce faci tu pe aici, sa dai predici, sa te folosesti de evenimente de genul asta ca sa distribui "cuvantul domnului", tare ma bucur ca apuca toata lumea sa vada ce borhot ai in creieri

15 December, 12:20. becs
hahah, pai chiar tu esti un sectar se pare. a fi ateu n-are nicio legatura cu a fi sectar. invata ce inseamna.

15 December, 13:37. iancujianu
Esti bolnav omule! Si mai esti si pierdut! Cu Biblia intr-o mina si cu Sfinta Traditie in cealalta!

15 December, 13:44. JB
Nu e frumos sa-i faci pe oameni oile dracului, ca asta implici cind spui ca Satan e baciul lor. Uite, oaia e un animal prost, pe cind marea majoritate a postacilor de aici au un intelect cu mult peste medie. Tu nu-i stii pe toti, poate doar pe parintele Gherasim, care te fvte-n cvr din cind in cind. Asa ca nu mai fi asa catranit, hai, mai ia o gura de aghiazma de pufoaica, si astfel apare viata, nu?

15 December, 14:07. unu din uk
Morala crestina are contradictii de dogma,care nu stiu daca pot fi inlaturate.
Socitatea in care traim ar trebui sa vada capitolul copilarie ,si copilul in perioada copilariei prin prima societatii moderne ,insa nu poti moderniza copilaria fara sa incalci anumite principii sau stari de fapt care o caracterizeaza.

15 December, 14:18. asta sa i-o spui lu nevasta-ta
in loc de alinare cind o s-o dai huta in fringhie pe fii-ta care tocmai s-a spinzurat !
sau ai sa-i aranjezi freza turtita de asfalt dupa ce s-a aruncat de pe acoperisul blocului din uk.
tu invat-o ca exista mos cracila,ca Dumnezeu este o gogorita,ca stiinta este aia care se vede si se masoara, ca atomul il vezi cu ochiul liber...... si ca-i normal,ca din cind in cind,vecinul,sau fratele tau sau chiar tu s-o sodomizati sau s-o agresati sexual............

si atunci iti dau dreptate, :

"...........Socitatea in care traim ar trebui sa vada capitolul copilarie ,si copilul in perioada copilariei prin prima societatii moderne ,insa nu poti moderniza copilaria fara sa incalci anumite principii sau stari de fapt care o caracterizeaza........"


ideea este ca nu trebuie sa-i spui copilului adevarul,ca nu care cumva sa-l formezi ca om moral si corect pentru o societate morala.

lasa ca mai tirziu cind ai sa vrei sa i-l spui,o sa te creada asa dupa cum l-ai mintit si n-o sa te bage in seama oricite adevaruri ai sa-i spui.

15 December, 09:59. dan
In cazul sinuciderilor, vina cea mai mare o au autoritatile religioase, adica preotii, pentru ca nu au fost in stare (din lene, nepasare, necredinta) sa descopere si sa vindece acel suflet necajit. Era munca lor, pentru asta sunt investiti, nu pentru aiureli! Asa cum autoritatile administrative sunt obligate sa se preocupe de partea trupeasca, materiala, a cetatenilor, tot asa preotii trebuie sa se ocupe de sufletele oamenilor.
Intrebati preotul care se ocupa de acea zona, ce anume a facut pentru a preveni asemenea evenimente. La judecata de apoi nu sinucigasii vor fi luati la intrebari ci aceia care trebuiau sa se ocupe de sufletele lor!


15 December, 11:55. bai ateule........
daca un preot crestin ortodox incearca doar sa ia legatura cu cineva "dina zona aia" sau din oricare zona a Romaniei pentru ca sa-i explice ca trebuie sa-si salveze sufletul si ca trebuie si nu ca doar daca vrea,trebuie sa faca voia lui Dumnezeu pentru asta, atunci toante asociatiile masonico- ateu satanice gen:

ass-ur-ASOCIATIA SECULARA!!!!>>>>>>Atila Nyerges>>> Presedinte>>!!!-cernea tiganul ateu etc.

si curlangiii de la accept buciuceanu(buhuceanu)

- si alte o.n.g.-uri masonice in frunte cu cele din guvern-parlament-senat-televiziuni-presa etc.

sar de 1 km in aer cum ca IATA CE PRESIUNI FACE ASUPRA COPILASILOR SI ASUPRA PARINTILOR ACESTORA BISERICA ORTODOXA ROMANA !!!

SI UITE CUM LE INCALCA DREPTUL LA LIBERA EXPRIMARE SAU NU A RELIGIEI SAU ATEISMULUI MASONIC !!!

asa ca mai asta ,cu creierii ingalati de rumegusul din cap, las-o moarta !

si in final,ca vad ca esti foarte pornit pe ce trebuie si cine trebuie sa faca , de care secta sau organizatie ateu-masonica apoarti?!

sa te vedem daca raspunzi.............

15 December, 14:09. dan
Cred in Dumnezeu, dar de nu in dumnezeul tau, cel care iti varsa venin in creier, ci in Dumnezeul iubirii, iertarii, armoniei, frumosului.


15 December, 12:15. unu din uk
Cind iti dai seama cine se face coparticipant la vina ,inainte de ase intimpla un lucu sau o fapta sau dupa ce s-a intimpklat?????????/

15 December, 14:17. dan
Preotul trebuia sa se roage in fiecare zi pentu toti oamenii pe care ii pastoreste, sa-l roage pe D-zeu sa-i aduca in cale pe toti cei care au probleme sufletesti.
Asa fac pastorii din bisericile crestine neoprotestante. Dar pe voi va intereseaza doar banii lor!

15 December, 13:49. JB
Da de unde stii tu atitea, ba berbecule? Ce, ai fost tu la judecata lui Dumnezeu? Acum chiar incepi sa ma oftici. Ce vina are popa daca toanta aia s-a sinucis? Ce ar fi putut el sa faca? De ce nu ai oprit-o tu, daca esti asa destept si te tragi cu Dumnezeu de floace? Vezi? E vina ta, dobitocule. O sa arzi in focul vesnic al Gheenei.

15 December, 14:11. dan

Ba o sa ardeti voi in Gheena, popaciunilor, curlangiilor! In loc sa va faceti treaba voi va ardeti la gaoaze si prostiti lumea sa va dea bani. Parazitilor!

15 December, 04:15. Corny

Doamne fereste! Condoleante familiei indurerate... xox.

15 December, 00:11. tahomir
Urgia uslamista s-a pogorat peste tara. Iar cei mai afectati vor fi tot cei saraci, tot cei ce i-ai votat ca o turma de oi.3 sinucideri intr-o zi intr-un orasel ca Giurgiu, oras sufocat de mafia uslinoasa.

15 December, 04:00. Eu
lasa prostiile.. nu lega politica de moartea unui copil..ei sunt mai destepti, sunt apolitici

15 December, 07:40. tu
taci panarama Haznalista !


15 December, 08:23. da,tu..............
"...........ei sunt mai destepti, sunt apolitici.........."
foarte destepti,s-a vazut si se vede inca si o sa mai vedem desteptaciune sinucigasa la ei.

15 December, 12:11. Fa pasi.
Doboitocule ce legatura are sinucidearea de mai sus cu USL-ul si politica in general. Aberatii ca cele de mai sus sunt prin toate tarile cu succes pe Facebook.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu