luni, 11 februarie 2013

/ISTORIA MERSULUI PE MUNTE/ Informații care poate bine să fie reținute...


"Eu frecventasem aceasta cladire saptamanal (a sediului PNL din 1945, pe str. CA Rosetti, n. MO), fiind inrolat cu carnet in organizatia colegiala (de licee) a tineretului liberal condus de catre Radu Campeanu, I.V. Sandulescu si Michel Popescu (dovedit ulterior ca agent al Internelor). Tineretul PNL-ului era reprezentat in cadrul biroului politic al partidului de catre ilustra persoana a lui Mihail Farcasanu (imediat dupa inscenarea episodului Tamadau si intrarea in ilegalitate a celor doua partide istorice, avea sa fuga in SUA, devenind responsabil guvernului pentru probleme ideologice europene). Alaturi de mine se inscrisesera mai multi colegi de la Titu Maiorescu, printre care colegul meu de banca Andrei Doneaud, Paul Cretulescu si Radu Spiru Haret. Seful organizatiei colegiale a fost la inceput nepotul Bratienilor, Dinu Zamfirescu, prin “interventii” de la “centru”. A fost inlocuit de bunul meu prieten de la Liceul Francez, Sandu Misirliu. La partid am intalnit si alti prieteni buni din societatea de pe Jianu: Ion Nasta si Serban Zonner."
Notă M.Ordean
Radu Spiru Haret era nepot al lui Mihai Haret, cel care a înființat "Hanul drumeților" (1920) și Turing-Clubul României. RSH încearcă apoi, prin deceniile opt și nouă, să mențină treaz interesul publicului pentru unchiul său. Eu știu în acest sens prefața la "Călător prin munți" (corelcție de texte haretine sub îngrijirea lui II Dunăreanu, 1976) și o emisiune TV în 1984.
 "...Cunoscutii din Urlati au luat legatura cu mama mea, care era si ea la vie. Mama primise in aceeasi zi vizita unei doamne cu multa personalitate, Natalie Slivici, presedinta activa a ACF-ului (Asociatia Crestina a Femeilor din Romania). La rugamintile mamei, doamna Slivici s-a deplasat la centrala telefonica din Urlati si a luat legatura cu secretarul de stat la Interne (liberal din partea gruparii Tatarescu, aflata la putere), Gheorghe Vantu. Ministru era, cum am mai spus, Teohari Georgescu. Operativ, domnul Vantu a sunat la politia din Urlati, unde a dispus eliberarea noastra.
N. M.O.
Natalie Slivici făcea parte - în deceniile de început ale secolului - din grupul de turiste al Bucurei Dumbravă.


Legat de acelasi site, sînt de urmărit aici relatările asupra lui Ioan Dem Dimăncescu, avînd și el legătură cu muntele, în primele decenii ale secolului trecut.
Între altele, se relatează aici despre un curs de alpinism tehnic și aplicat, la Brașov (este drept că noțiunea de alpinism e posibil să fi diferit de aceea a deceniilor ulterioare), în octombrie 1921:


... fiind vestită totodată apariția la 1923 a revistei Oficiului Național pentru Educație Fizică, cea în care va scrie prin 1931-32 și Nae Dimitriu, întemeietorul Clubului Alpin Român (1934). 
De notat aici imaginea care îl înfățișează pe lt. Alexandru Vătămanu urcînd spre vîrful Gussella din Alpii italieni.

*
"Însemnări politice", Grigore Gafencu, 1991, Humanitas, pag. 212
"... Jimy, copilul teribil al potolitei căsnicii Mironescu: ..."
(Originalul pare să fi fost formulat de către june în franceză: "Il n'est ni si bete, ni si bon qu'il en a l'air!").
Cînd urcă Rîpa Zăpezii în 1926, frații Țițeica au alături un fiu al viitorului prim-ministru țărănist Gh. Gh. Mironescu, care (fiul!) fusese racolat la așa tură prin intermediul lui Ion Cantuniari. E foarte posibil ca fratele "alpinistului" să fi agrăit cele reproduse mai sus, dar poate că merită reținute.
După cum amănuntul pare să indice încă o dată zona socială în care viețuiau tinerii Țițeica, indiscutabil peste aceea a inginerului Gh. Frim ori a avocatului Nae Dimitriu, ce să mai spunem de a vulcanizatorului Emilian Cristea... Este doar o constatare, nu vreun dispreț pentru ultimul și amicii săi de munte.

În context, pe cînd își ducea puștii pentru prima dată în abrupt, Gheorghe Țițeica avea 48 de ani (în 1921) și activa din primul an al veacului ca profesor de geometrie. Între alții, l-a avut ca asistent pe Ion Barbu între 1926 și 1932.
Un interesant material despre Gh. Țițeica aici, chit că e scris în "obsedantul deceniu".
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu