duminică, 3 februarie 2013

/ UMAN, RELIGIE / Spre celălaltI


Cineva reproduce, cu evlavia aferentă, "o rugaciune foarte frumoasa pe care m-am gandit sa o impartasesc si altora. E de la Parintele ILARION ARGATU  (1913 – 1999) 

Rugaciune

"Iarta-ma, Doamne:

-pentru tot ce puteam sa vad si nu am vazut!
-pentru tot ce puteam sa aud si nu am auzit!
-pentru tot ce puteam sa simt si nu am simtit!
-pentru tot ce as fi putut sa inteleg si nu am inteles!
-pentru tot ce puteam sa constientizez si nu am constientizat!
-pentru iertarea pe care as fi putut sa o dau si nu am dat-o!
-pentru bucuria pe care as fi putut sa o traiesc si nu am trait-o!
-pentru Lumina pe care as fi putut sa o primesc si nu am primit-o! 


/.../


Iti multumesc, Doamne:pentru toata frumusetea pe care am vazut-o izvorand din Tine !

-pentru muzica tacuta a Inimii Tale, pe care mi-ai dezvaluit-o auzului!
-pentru tot ce am simtit bun si minunat in viata mea!
-pentru tot ce prin harul Tau am inteles!
-pentru lumina pe care am sorbit-o in adancul meu!
-pentru iertarea pe care daruind-o, am dobandit pace!

/.../

Luminita


După socoteala mea, unui om care se vrea cu capul pe umeri, cele de mai sus reprezintă o bizarerie, o de neînțeles. De pildă pentru sentimentul de vinovăție pe care declamatorul și-l saltă cu maximă obstinație în cîrcă, uitînd că dacă la momentul h a acționat în vreun fel, păi avea toate motivele din lume să procedeze astfel.

În același timp, după un moment sau nouă de iritare ori sentiment de mai-breaz, realizez că omul acela se simte realmente mai bine, pe scena cu pomenitele declamații. Acelea i se potrivesc.
Bineînțeles că fudulia mă poate împinge să afirm că va ajunge la - pardon! - naiba cu acel stil al adunatului de vinovăție, dar nu scrie absolut nicăieri că ruta mea este mai luminoasă, mai de succes.
Așa că las să ne desfășurăm ambii, în paralel.
(Pot doar observa, la comentariile privind postul de mai sus, că sublimul este foarte aproape de încruntarea diavolească)

În context, nu pot decît să aplaud - chiar dacă rămîn un adversar al pretenției cuiva de a depozita Adevărul (în orice religie, treaba asta pare să fie cheia de boltă) - mica publicație on line pe care o scoate păstorul unei mici comunități moldovene.


II


Într-o altă situație, tot cu semeni religioși, privesc nițel mai nedumerit lucrurile.
Animatorul unui blog creștin, după ce a urmărit cu parti-pris manifestațiile din Franța împotriva legalizării căsătoriilor între homosexuali, are acum tăria de a informa - chiar fără observații inerent frustrate - asupra victoriei taberei nonreligioase.
Tot acolo, la Comentarii, descopăr un stil de comunicare umană care îmi cade nu tocmai bine la stomac. Spre deosebire de versurile fie și naive ale Luminiței, în acest caz sentimentul că acei tipi nu sînt pe drumul bun îmi este acut.16 Răspunsuri

Viorel

Vremuri grele pentru oameni!


Mihail

Post si rugaciune. Indreptarea greselilor. Nu priviti cu ura … cu dragoste si rugaciune.


Crestinul ortodox

RUGACIUNE IN GAND 
IAR CA FAPTA APARAREA ASTUI PAMINT 
CU SFANTA CRUCE INALTATA 
INTRU HRISTOS SI A SA BISERICA ARATATA

AMIN!


Mihail
Nu putem face nimic… decat sa ne rugam. Asta e modul de actiune a nostru. Hranim diavolul cu starile noastre negative daca actionam altcumva. Faptul ca vremurile de apoi vin e evident. Trebuie sa fim pregatiti cu ganduri bune. Cine ridica sabia de sabie va pieri.

Vranceanu

Gresesti. Pentru asa ceva se iese in strada. Bineinteles ca si rugaciune, dar si opozitie pe fata, in strada. Chiar daca n-ar folosi la nimic, trebuie facut tot ce tine de noi. Pozitia ta e defetista si slujeste inamicului.Crestinul ortodox
CINE RIDICA SABIA PENTRU HRISTOS SI SFANTA CRUCE NU VA PIERI ,
CI VA BIRUI , PLEAVA O VA MATURA SI NEGHINA O VA STARPI

AMIN!


Dante 

Sodoma si Gomora zilelor noastre. Acesta este rezultatul umanismului si al emanciparii omului, cutia Pandorei este deschisa pentru urgia Domnului. In aceasta lista a grotescului uman insa, spre bucuria mea, nu observ nici o tara ortodoxa (deocamdata) si ar fi de salutat o pozitie ferma a intregii ortodoxii impotriva acestei “uriciuni a pustiirii”.

Post si rugaciune fratilor, vremurile se anunta foarte tulburi.

Doamne ajuta!!

Tony
Ce-ar putea insemna un razboi in zilele noastre. 
Deja ne pregatesc cu ideea


 /este postat link l trailee World War Z, cu Brad Pitt./..
Vranceanu
Sa nu lasam sa se intample vreodata aceasta oroare si in tara noastra !

Apollo

Iisus spune undeva prin Evangheli ca la sfarsitul lumii va fi aidoma ca in zilele lui Noe si a lui Lot.
 de filmul World War Z, Diavolul isi anticipa propriul viitor pe care ni-l pregateste si pe care il vor avea el, ingerii cazuti si oameni inselati acela de a fi un fel de zombies care vor inconjura si ataca slavitul oras al lui Dumnezeu Noul Ierusalim. Diavolul vrea sa fie conducator peste niste oameni cu totul salbaticiti pentru ca peste niste oameni demni si cu coloana vertebrala nu este in stare.


Crestinul ortodox
nu va avea PUTERE spurcaciunea mare in fata SFINTEI CRUCI DE LEMN - LAVRA PECERSKA - 
in oricat de multa viclenie s-ar arata si s-ar invalui …
IN ACEST SEMN VOM BIRUI -SFANTA CRUCE DE LEMN LAVRA PECERSKA

amin!


Vranceanu
Solutia este sa facem TOT CEEA CE TINE DE NOI pentru a impiedica acest lucru – fireste, in limitele legii. Sa iesim in strada daca va fi nevoie, sa facem petitii, sa votam, sa folosim arma cuvantului peste tot in media, sa ne rugam, si absolut orice. 
Cine spune : “Asta se va intampla oricum, stati si rugati-va si nu mai iesiti in strada” il banuiesc a fi agent al pacatului, care vrea sa anestezieze reactia oamenilor. Sf Constantin cel Mare, Binecredinciosul Voievod Stefan – au iesist la lupta, nu s-au ascuns in biserici. In 89 s-a iesit in strada. Daca iesim degeaba, macar suntem cu constiinta imp[acata ca ne-am facut datoria fara de viitorul copiilor nostri. Trebuie luptat chiar fara speranta de victorie.
Dumnezeu ne ajuta dar noi ca oameni trebuie sa reactionam prin TOATE METODELE LEGALE. Resemnarea fals-pioasa contine otrava dusmanului, “nu mai faceti nimic, ca oricum veti pierde’ sau :”Stati si rugati-va, Dumneseu va face totul”. DUMNEZEU ITI DA, DAR NU ITI BAGA IN TRAISTA !

Maria
Asta-i adevarul : “Stati si rugati-va ,Dumnezeu va face totul “.
Orice razmerita , revolutie ,dezordine sociala , revolte s.a.m.d. sunt lucrarile diavolului , ale Sistemului si nicidecum ale lui Dumnezeu !!!
Guvernul Mondial ,asa va fi instalat ,datorita acestor destabilizari sociale ,provocate de oamenii Sistemului
cu acest scop .
Mania ,revolta si urletele strazii ,intotdeauna degenereaza in violenta ,pt ca acestea sunt de la satana .
Smerenia si rabdarea sunt doua dintre cele mai mari virtuti crestine ,total opuse ,revoltelor de orice natura .
Sa nu mai amintim de ce-a fost in ‘ 89 ,ca atunci au murit peste o mie de persoane (tineri copii ) nevinovate ,
intr-o lovitura de Stat reusita , confiscand Revolutia , profitand toate lichelele Romaniei ( slugile Occidentului ),prin preluarea puterii ,distrugand tara , pana in ziua de azi .

 Vranceanu
 
@Maria: te inseli amarnic. In primul rand eu nu am vorbit de razmerita si dezordini, ci de protste lagale. De sabia cuvantului, de a ridica glasul, oriune, in presa, pe internet sau in piata publica. Asta nu exclude rugaciunea. Rugaciunea este cea mai importanta si cea mai puternica, dar ea nu exclude si alte opuneri la rau. Este o pozitie gresita aceasta resemnare. Nu orice revolta este lucrartea diavolului, ci atunci cand te ridici pentru Hristos, pentru adevar, pentru bine si normalitate, a lua atitudine este semn de curaj, de intelepciune, de demnitate, iar a sta cu bratele incrucisate este semn de suficienta, de lasitate, de ispitire a lui Dumnezeu cerandu-i sa face El in locul tau ceea ce trebuie sa faci tu ! In afara dee asta, guvernul Sistemului anticristic prefera o populatie anesteziata si pasiva, in locul uneia verticale, atente, active si demne. TREZVIE !
In Pateric este o istorioara, imi pare rau ca nu stiu locul exact ca as reda-o aici. Era un loc unde femeile nu trebuiau sa intre, langa o manastire, si o corabie a acostat iar o femeie a coborat pe plaja. Calugarii, spune in Pateric, nu au stat sa se roage sa o goneasca Dumnezeu, ci “s-au pogorat cu ciomege strigand: Sariti fratilor ca au venit tahlarii aici !” Si, spune mai departe patericul, vazand cei de pe tarm aceasta, au inteles si au plecat de acolo.
Cine nu doreste sa faca nimic decat sa se roage, este liber, nu il scoate nimeni cu forta in strada. Dar ar fi de dorit sa nu ii mai indemne si pe altii la pasivitate, in felul acesta facand jocul Sistemului antihristic.


 Lastun
CREDETI CA ASOCIATILE DE HOMOSEXUALI DIN ROMANIA STAU DEGEABA SI NU ACTIONEAZA SI IN ROMANIA PENTRU PROMOVAREA HOMOSEXUALITATI, IA UITATI VA AICI.

NEMERNICII din Statele Unite ale Americii si Olanda, NE PERVERTESC CULTURA TRADITIONALA !
III


Încurcătură deloc molcomă într-un tîrg moldovenesc de sub munte. Aici, Institutul pentru Studiul Holocaustului în România “Ellie Wiesel” face presiuni asupra autorităţilor locale pentru retragerea titlului de cetăţean de onoare post-mortem acordat în 2009 de Consiliul local fostului deţinut politic Valeriu Gafencu.


Reacția taberei adverse este mai mult decît vehementă.

Nu pot să nu observ aici două probleme.
Cînd e vorba de foști legionari care au pătimit înpușcăriile comuniste, se ignoră faptul că nici ei nu rezervau vreo soartă mult mai creștină adversarilor. În această lumină iertătoare, destui foști verzi sînt săltați (CZ Codreanu e declarat de pildă mucenic mărturisitor) inclusiv la statutul de sfinți - chit că eu unul am reticențe asupra multor relatări din închisori, unde suferința nu cred că a vindecat de exagerare ori chiar minciună, dimpotrivă.
Dincolo de acestea, nu e de ignorat întinderea fenomenului de mai sus, numărul ridicat al prozeliților, energia fire și încrîncenată, scrîșnită de care aceștia dau dovadă.

O cale de a mai drege dinf rustrările existențiale ale unei largi categorii umane, căreia mult lăudata (de către ei) religie nu a izbutit să le sădească în suflet valorile de care altminteri fac mare caz?

Nil mirare.
Inclusiv simpatia abia reținută pentru... Coreea de Nord, cea care ține piept - pasămite - "nemernicilor din Statele Unite...".

Oare de ce îi indispune SUA? Iritarea pălmașului față de boierul destins, vesel și cu burta plină (bașca limuzină inevitabil americană pentru toți membrii familiei)?
Se prea poate.


6 comentarii:

 1. Cred ca foarte importanta este concluzia la care ai ajuns: omul acela se simte realmente mai bine (fara sa acumuleze deloc sentiment de vinovatie).
  Este un criteriu de baza al psihologiei ( ca zici ca ai citit destule in domeniu, chiar daca ar fi vorba numai de Karen Horney).
  Daca as avea timp ti-as putea detalia cum stau treburile.
  Dar tie nu cred ca ti-a folosit prea mult sa scrii pe mail mizeriile din trecut, odata ce zici ca ura ar fi sentimentul care inca TE anima. Pe mine in nici un caz.

  RăspundețiȘtergere
 2. "ura ar fi sentimentul care inca TE anima. Pe mine in nici un caz."
  Etc.

  Sînt permanenţă atent (doar nu crezi că îţi las comentariile aici pentru vreo adîncime deosebită a minţii?) la ce este în spatele scriselor tale.
  Cîndva, luat de valul furiei, am scăpat ocazia.

  RăspundețiȘtergere
 3. Totul la tine (mă refer, fireşte, la cele îndreptate spre mine) pare clădit pe poziţia surorii mai mari. Pe acel fundament sînt aplicate altele...

  Nu-ţi dau detalii ce, căci ai talentul de a învălui, pătrunde toxic în cei care - etern - te vor privi ca pe Cea mare. Căci poziţia ta este legată de o foaie de varză, cum i-ar zice psihologii, aflată LA BAZA psihismului Ţintei. Şi nu ar fi deloc de]tept să lupt făţiş împotriva ei, a acelei convingeri plantată de mult, de către cei maturi din jurul meu.

  Cum paragraful anterior este, dincolo de aparenţe, şi o vaccinare, mă voi contrazice şi voi completa că pe acel fond, de soră mai mare, au venit necesităţile de a descărca ceea ce nu ai reuşit să replici celor care de fapt ţi-au provocat acele sentimente.

  Se pare că nu sînt doar eu o asemenea (dorită) ţintă, subsemnatul avînd doar bafta că a putut pleca din zona acelui 'fascicol' venit de la ceea ce se numeşte 'persoană semnificativă'.

  Mai completez că, în ceea ce priveşte unele persoane (nu spun cine!) faţă de care nu ai putut să-ţi exprimi anumite sentimente, educaţia dar şi altele (se pot mirosi) ţi-au interzis să 'umbli' în domeniu, cum te sfătuiam şi eu la un moment dat. "Vaaaiii, sînt părinţii noşţtri, au suferit, s-au chinuit să ne crească şi - prin urmare - nu se cade să..."
  Ca atare, sentimentele deloc senine au trebuit să capete alţă ţintă de descărcare (căci şi a te stăpîni are a o limită).

  În acelaşi timp, deşi nu mă laud să stăpînesc nemaipomenit subiectul, e foarte posibil ca după moartea mamei noastre să fi căutat o persoană care să-i suplinească lipsa din lumea asta.
  E foarte posibil ca din acest motiv să-i fi luat atît de puternic (şi de distructiv pentru frate) apărarea fostei mele soţii, cînd eu am avut problemele conjugale din 2006 cu ea.
  Atunci, şi pentru că o confruntare deschisă îţi dezavantaja demersul, ai mers pe sistemul învăluirii toxice, perverse chiar ("Vai, se poate?! Nu e aşa, ţi se pare ţie...").

  În rest, eşti invitata mea să-i dai înainte!
  Între altele, aştept cu nesidimulată satisfacţie momentul în care îşi vei pierde tu cumpătul. Căci roata vieţii se întoarce, tărăboiştii pot deveni calmi, şi invers.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Un raspuns la obiect si foarte corect scris. Se vede ca ti-au folosit cursurile urmate la facultate.

   Pe de alta parte timeo Danaos... in materie de invitatia "sa-i dau inainte". Exista antecedente ca dupa aceea n-ai mai recunoscut sa fi zis asa ceva.

   Mai sunt unele mici advertente in text, dar alea nu se pun:
   "subsemnatul avînd doar bafta că A PUTUT PLECA din zona acelui 'fascicol' venit de la ceea ce se numeşte 'persoană semnificativă'". Sau era doar o metafora, intrucat persoana respectiva plecase la casa ei?

   As zice sa nu-i mai dai inainte cu ceea ce numesti convingerile plantate demult de catre cei maturi din jurul tau. Altii or crede ca ai fost un copil amarat, taare neajutorat si bleg. Iar mama un zbir autoritar in fata caruia stateai drepti si tatal un neputincios care nu indraznea sa zica nici pis in apararea copilului.
   Sa fim seriosi, doar am locuit aproape 25 de ani in aceeasi casa! Ai fost un copil normal, in materie de nazbatii, iar parintii tai normali in materie de pretentii. Maine poimaine oi zice ca nici la liceul de zi n-ai dat admitere ca te-au obligat ai tai sa intri in "campul muncii" :D .

   Si eu astept cu nedisimulata satisfactie sa termini facultatea. Desi examenele la stat sunt mai grele decat la particulara.

   Ștergere
 4. Fără îndoială genul ăsta de discuţii nu pică bine distinşilor mei (fie şi puţini) cititori de blog.
  Dar las mesajul tău aici (dintr-o serie, care, lungindu-se, ajunge să obosească), pentru a-mi da cu părerea...

  În sensul, că, menţinîndu-mi ideea că este de privit şi dincolo de aparenţe, mie îmi place să remarc o anumită cantitate de furie, de pornire - admit, deşi cantitatea per sens diferă - unul pe altul.
  Eu unul de la asta aş porni (şi voi trata lucrurile).
  Nu ştiu de ce ţin să procedez astfel.
  Poate că abia din acel moment lucrurile-s clare, atmosfera idem, cît să vezi mai bine situaţia.

  Totodată, am impresia că noi doi discutăm aici în paralel.
  Mai exact o facem urmînd planuri diferite. Pentru a doi oameni să dialogheze fericit, este necesar ca ele să cadă de acord asupra unui cod. ori aici, ca la orice discuţiune între tipi care nu se agrează, unul vede o anumită parte a realităii, celălalt alta. Tu vezi că eu nu am fost amărăştean... în copilărie, eu aş trata fluxurile inconştiente... Ultimele, deşi nu ţin de vreo voinţă, au deseori efecte teribile...

  Trăgînd un pic spre o concluzie, eu aş propune să nă mai intervii aici, căci se înveninează o atmosferă dintre noi care oricum nu e tare fericită... Bineînţeles că eşti liberă să continui, iar eu probabil îţi voi lăsa mesajele - asta e, primim noi şuturi mai neplăcute / nedrepte / nepotrivite pe lumea asta.

  RăspundețiȘtergere
 5. Încă o precizare, cred eu necesară.

  Nu am urmat decît UN AN de Înalţă şcoală.
  Nu am mai avut bani.

  Da, e jenant să precizez asta.

  O fi şi inutil, să fac public detaliul?

  RăspundețiȘtergere