miercuri, 22 mai 2013

/ CLUBUL ALPIN ROMÂN / Două intervenții personale pe lista ClubuluiIExistă un pasaj în "O scrisoare pierdută" în care un demagog, luat de val, se produce inclusiv în fața unui om ce nu trecuse chiar degeaba prin viață. Acesta din urmă replică scurt: "Ei! să lăsăm frazele, nene Cațavencule! Astea sunt bune pentru gură-cască... Eu sunt omul pe care d-ta să-l îmbeți cu apă rece?" 

Nu spun că aș fi neapărat un Tipătescu, dar cînd îmi plimbă cineva sub nas lozinci cu grija de legalitate sau curățirea C.A.R., cînd mi se declară că:

"Actiunile nu sunt indreptate impotriva CAR ca organizatie, sau a majoritatii membrilor CAR, ci impotriva unui numar restrans de persoane care n-au nimic in comun nici cu idealurile CAR, nici cu progresul organizatiei..." (restul mesajului, la PS2)

... păi știu că respectivul are de fapt altă țintă, infinit mai terestră - dar nu tocmai avuabilă...
Prin urmare, mă strădui să identific adevăratul motiv.

Ajuns cît de cît în preajma acelui adevărat motiv, combinat cu cele ce știu despre respectivul și cu ce miros în gesturile lui, optez pentru un mod de reacție oarecare.
Care nu e obligatoriu să fie nici grăbit, nici iritat.


Comitetul condus de Cosmin Andron are sprijinul meu.
Nu mă pricep în cele juridice, dar sper să fiu util domniilor lor.


PS Dacă gestul atribuit lui Mircea Săndulescu este real, nu pot decît să mă întristez...

(Nu fac aici o reclamă mascată colegilor co-fondatori CAR Eugen Popescu și Mircea Săndulescu. La o adică, decisive rămîn faptele. Poate e un pic de tristețe că rămînem tot mai puțini dintre cei de atunci, ba și acești supraviețuitori sînt duși de viață pe drumuri diferite...)


II


Ieri s-au împlinit niște ani de la nașterea celui care a fondat Clubul Alpin Român.
Care s-a întîmplat să plece dintre cei vii în același moment al anului, peste 67 de ani.


Întîmplător, la fine de mai s-a născut al doilea om important al CAR, mai exact în ziua de 25.


Nea Nae Baticu, întrucît în cazul ultimului despre el este vorba, a plecat între noi în 1998, deci acum 15 ani.

Cum natura, dar și mintea au oroare de gol, m-am cercetat instantaneu cam cine ar fi persoana reprezentativă pentru acest ultim interval.
Dacă eram întrebat acum o săptămînă, aș fi răspuns fără ezitare că Mircea Săndulescu. Bineînțeles ar fi fost doar părerea mea, după cum totul din acest mesaj sau altele ține de subiectivitatea inerentă opiniilor umane.


Pînă acum o săptămînă Mircea Săndulescu se califica perfect pentru postul persoană reprezentativă CAR, de la reînființarea din 1990 pînă astăzi. A fost fizic în Club în tot acest răstimp, probînd în același timp - dincolo de toate - o atitudine ponderată.

Dînsul a făcut însă în ultimele zile o opțiune, pe care și-a cîntărit-o fără îndoială îndelungat. Gestul în sine, cît și unele declarații recente m-au făcut să-l cobor de pe soclul pomenit, chit că acesta din urmă se afla doar în mintea mea.

În rest, îl găsesc pe Mircea Săndulescu în continuare cît se poate de stimabil, chit că optica noastră privind C.A.R. este complet diferită.
În context, invitația mea - făcută întîmplător acum cîteva zile și care viza un interviu privind viața montană și nu numai - rămîne valabil.


PS1
Interesantă vorba lui Cosmin Andron:

"... foștii decani ai Clubului se joacă cu reputația lor"
Ce repede se poate pierde, reputația!... Iar asta pentru că explodăm în declarații acide, iar în paralel nu știm/vrem să facem pasul înapoi, cînd e cazul...


PS2
Mesaj Mihai Pupeza din care am extras mai sus:


"Sunt cateva lucruri false in mesajul de mai jos, asa cum au fost in toate mesajele trimise anterior de Cezar Manea si Dan Vasilescu:

Cei ce se erijaza in prezent drept reprezentanti ai CAR, legal nu au aceasta calitate. Atat prezentii cat si cei imediat dinaintea lor (si care-n parte sunt membri si-n prezentul pseudo-CD) au avut grije din indolenta, iresponsabilitate sau pura lipsa de cunostinte a cadrului legal sa nu faca nici macar minimul necesar pentru a fi in legalitate.

Eugen Popescu nu a declarat razboi CAR, de fapt nu a declarat razboi nimanui. Ceea ce face Eugen Popescu in zilele acestea este sa se tina de promisiunea facuta publica acum cateva luni: sa aduca CAR in legalitate. Daca aceasta il pune in opozitie cu cateva persoane, aceasta nu inseamna ca se razboieste cu CAR ci pur si simplu ca vrea sa scape CAR de acei care-l tin de cel putin 3 ani in grajd ca vaca lor de muls, scotand in afara legalitatii o organizatie care prin mari eforturi personale a unui numar reastrans de membri,  in perioada 2003 – 2010, a organizat tabere de instruire si a devenit in UIAA un exemplu de dinamism. Cei care acum se vaita si/sau promit viitoare miracole sunt aceiasi care-n trecut n-au facut decat sa profite.

Actiunile nu sunt indreptate impotriva CAR ca organizatie, sau a majoritatii membrilor CAR, ci impotriva unui numar restrans de persoane care n-au nimic in comun nici cu idealurile CAR, nici cu progresul organizatiei. Din evenimentele prezente CAR va iesi mai curat, mai bogat (chiar si material) si cu perspective nu doar teoretice.

Este trist ca Cezar Manea care a fost in sala de judecata vinerea trecuta n-a priceput nici macar ce s-a judecat acolo si ce Sentinta s-a dat iar acum prezinta faptele intr-o lumina mincinoasa/falsa. La fel cum este falsa vehicularea ideii c-ar fi putut fi blocat in mod abuziv accesul unor persoane legal reprezentante a CAR la conturile clubului (asa cum se afirma in cateva mesaje anterioare). Respectivii ori traiesc in alta realitate, ori incearca sa afume creierele naivilor.

Nici Eugen Popescu nici eu nu ne-am retras din conducerea CAR din plictiseala sau plafonare. Ne-am retras din cauza unor oameni indolenti, implicati in CAR doar din dorinta de a-si satisface interese personale. In intreaga noastra viata nu cred ca cineva l-a putut acuza pe Eugen Popescu sau pe mine de necinste, de ticalosie de orice natura sau de faptul ca ce-am promis n-am realizat cand aceasta a stat exclusiv in puterile noastre.

Nu este cazul sa dau / sa dam amanunte acum si aici din motive lesne de inteles. Ce va asiguram insa este ca intregul lant de evenimente va fi prezentat la momentul oportun in detaliu si cu claritate.

Deci, nu se trateaza de un razboi impotriva CAR, ci de o actiune de curatire a CAR.  Actiunea este deja in plina desfasurare si nu o mai poate nimeni opri, asa cum i-am avertizat pe Dan Vasilescu si Cezar Manea intr-un mesaj personal la-nceputul lunii inainte ca bulgarul sa-nceapa sa se rostogoleasca si sa devina avalansa prezenta.

Mihai Pupeza

Un comentariu:


  1. CAR a fost fondat de oameni cu bani, carora le placea sa se plimbe prin munti, in lipsa de alta ocupatie . Cu acesti bani s-a putut construi, ditamai hotelul in varful dealului, numit Caminul Alpin. Voi, actualii membrii CAR, "ati retrocedat" cladirea respectiva, dar , pentru ca sunteti niste impostori si niste puslamale, il lasati sa se degradeze.
    Pentru ca D-ta , D-nule Ordean, faci parte din acest club, te consider O CANALIE.
    Iti spun acestea, pt. ca atunci când vei simti shuturi in cur, sa stii intelegi de ce.
    Sper sa am ocazia sa te întâlnesc undeva in Iancului sau Titan sau intre acestea(pe acolo bantui eu , 80% din timp).

    RăspundețiȘtergere