luni, 8 iulie 2013

/ TULEA / 1938-39Am rămas deci aici...:Următorul calup privește momente din sezonul rece 1938-39.Mai jos. în stînga, Toma Boerescu.Toma și Sorin.Boerescu a avut faimă de bun schior, în epocă.


În preajma anului 1930, în preajma acestei svastici existau și inițialele formațiunii căreia îi era siglă: Liga Apărării Național Creștine, LANC.
După 1944, semnul devenit diabolic va fi fost șters, cu dalta și ciocanul.


Pentru intervalul de mai sus, iată filele aferente din jurnal Tulea ( cu scuze că nu am mai purces la cercetări amănunține, ce, cum, unde?)Hm, scăpat aparatul foto tocmai la Săritoarea Mare!
Chit că nu am abordat pînăa cum subiectul, e interesant de aflat din ce fel de familie se trăgea Sorin Tulea. El face puține trimiteri în acest sens, chit că se poate ghici stareamaterială (bună), cît și oarece tristețe a părinților, motiv pentru care tînărul caută să creeze bună dispoziție în jur.

Ar mai fi de notat că la cursul de instructori schi din decembrie 1941, Tulea este coleg cu Matei Balș, al cărui nume îl poartă un spital din București azi, respectiv Jack Vergotti, care în anii următori este aghiotant al regelui Mihai, ba se pare că l-a însoțit și în exil.
În context, despre Vergotti (bărbat tînăr în epocă) mi-a vorbit sinăianul Florin Ștefănescu, care pe la 1942 a ajuns administrator al vilei președinției de la Snagov, avînd inerent contacte cu Mareșalul, principal beneficiar al clădirii.Bon, să revenim  la cățărătură!

În vara 1939, Sorin Tulea îi este lui Dan Popescu unul dintre secunzi, în premiera părții de deasupra Surplombei Mari a Gălbenelelor. S-a venit din Hornul Coamei.
Niculae Baticu scrie în Amintiri că imediat după trecerea Surplombei, a depășit și el obstacolul, după care, instinctiv, a dorit să urce mai departe, spre Creastă.
Cam la atît se reduce calupul fotografic alpin, în intervalul 1939-1945.

Revin la filele de jurnal:

Observăm, din controalele din mai de la Omul, că urgia autorităților nu s-a potolit așa iute în 1941...
Tot pe aici, de notat prietenia dintre Tulea și Ion Gaiser, cel acuzat de alți membri ai CAR că a pus umărul la furtul Buletinului Alpin, de către ADMIR.
25 septembrie. Care o fi creasta inferioară a Văii Albe?Deci accident la schi martie 1943...
Totodată, Florea Chifulescu pomenit la 1 decembrie 1942 va fi fost instructorul de zbor al lui Tulea.Interesantă prima notație de mai sus... Grupul Conteș cu pricina - între care mai mult ca sigur și N. Baticu (întrucît și el este refugiat în epocă aici - fugise de represaliile autorităților, după 23 ianuarie 1941.
Locul, după ultimele informații furnizate în 2013 de Vlad Petrușca, era în linii mari în Vîlcelul de sub Portiță (mai exact în zona celor două strungi care se fac din el spre sud), cu grijă de a avea pe unde să fugă, dacă potera ar fi apărut din vreo direcție.
Totodată, este de observat că Tulea nu are probleme politice în această perioadă, pe cînd Baticu și Conteș ba - de unde bănuiala că a existat un anumit gen de implicare la Rebeliune, pentru fiecare în parte.

Aparte sînt și încurcăturile cauzate de vreme, în plin iulie, care au dus nu doar la mîini înghețate, dar și rapeluri, pentru a reveni la casa Mălăiești.

Este poate util să precizez aici că imaginile privesc file de jurnal scrise (probabil după notații  mai vechi) în anul 2000.
Mai jos, în dreapta pare să fie Conteș.

Cum am spus, aștept de la dumneavoastră sugestii privind locuri și persoane.Mai jos, foarte probabil un accidentat, pus pe sanie.
Deja mai jos, dacă nu cumva greșesc, se schimbă tipul de domnișoare din anturajul lui Sorin Tulea.
În paralel, Tulea desfășoară activitatea ca pilot (ca militar în general).
Despre această perioadă el notează pe larg într-o carte, "Amintiri din razboaie neterminate", 2003, editura Semne. Mărturisesc a nu fi văzut-o vreodată (chit că nu e timpul pierdut...).
În același timp despre viața sa ca pilot au scris și alții, chit că afirmațiile unor e necesar a fi tratate cu prudență (vezi comentariul 1 de aici). 

Cîteva imagini:
Extrase de aici.

Un comentariu:

 1. Salut Mircea

  Am citit ultimul post Tulea si imi dau si eu cu parerea, legat de locatii foto.

  Probabil e tabara din 3-10 aprilie 1942 din Fagaras.

  http://magazie.files.wordpress.com/2013/06/img_3302.jpg?w=497&h=703
  Am fost prin zona in 2011, mi s-a parut cunoscut.
  https://picasaweb.google.com/117240361902704969128/BaleaFebruarie2011#5590168514637818178
  Cred ca e o portiune din Piscul Balii, una din muchiile nordice ale Fagarasului.

  http://magazie.files.wordpress.com/2013/06/img_3326.jpg?w=497&h=337
  e pe valea Sambetei, se vede Fereastra Mare a Sambetei.

  http://magazie.files.wordpress.com/2013/06/img_3299.jpg?w=497&h=350
  Cred ca e tot undeva in Fagaras, tot o muchie nordica.
  Poate pui o intrebare pe forum pe Carpati, sunt sigur pe acolo unii mai priceputi in materie de Fagaras.

  Adi

  RăspundețiȘtergere