sâmbătă, 3 august 2013

/ UMAN / Priviri prin jur, 3 august 2013

Mă plîngeam (mai mult sau mai puțin fățiș) de Saccsiv, cum își bagă el nasul - cu agresivitate - în mulțime din juru-i.
Cred că-i ceva omenesc, chit că nu dintre cele pe care le scrii pe o pancartă și ieși în lume...
Filonul lui a te băga, în interveni unde poți dobîndi ceva.

Ce să dobîndești?
Păi, obții sentimentul de a valora ceva pe lumea asta. Iar totodată, că lumea îți este modificabilă. Că poți interveni și se ține cont de tine.

Lucrurile nu stau așa în realitate, dar ideea că, Iluzia, prin tare bine la suflet, prin tare bine funcționării noastre.


Multă lume procedează așa.
(Probabil toată lumea are în proiect așa ceva. Pînă și bîrfa împotriva vreunui mare lider ține tot de astă pornire.)
(Ca urmare, nici subsemnatului nu i-o lipsi acel compartiment de auto-amăgit.)


Tipul la care mă refer, ca manifestîndu-se foarte asemănător lui Saccsiv, este un mare iubitor de Bucegi (pentru care, poate inutil să repet, mă înnebunesc și eu).
Omul își dă cu părerea la recenta identificare (ce-or fi păzit pînă acum de nu l-au aflat?) a unui diriguitor de penitenciar comunist, care a făcut zile fripte deținuților politici de altădată.
E haios foc aici titlul postului:  "Tortionarii comunisti au fost identificati… și imagini din Bucegi si Busteni". Îmi aduce aminte de un pasaj Paul Goma. Cu gardienii de pe la Gherla, care după ce băteau deținuții cumpătat, ardelenește, se ducea acasă și executau domol, cu bun simț și cele din bătătură.II

Subsemnatul văzuse filmulețul în care mai mulți reporteri se țineau cu microfonul și camera video după respectivul aproape nonagenar. Dincolo de ușurința cu care putem rezona cu pretins suferințele altuia (vor să iasă și ale noastre cumva, nu?), mie unuia mi s-a părut de mare neam prost prestația oamenilor media. Întrebări și proaste, și ticăloase.

Prost pentru că ținta nu îți va răspunde (deoarece l-ai obligat la întărire a platoșei). Este drept că respectivii nici nu-și fac iluzii de vreun răspuns. Ei caută Senzaționalul.


Of, abaterile lui Ordean...Mă uit prin mass media că incitările la interesul publicului par să nu fie posibile decît în volum mare. Dacă spui pe ton domol că a avut loc un accident de mașină cu patru victime, nu tulburi, nu inflamezi ținta. Dacă țipi și pui de asemenea glazură gazetărească, omul din fața televizorului ori cu gazeta în brațe reacționează altfel.De unde impresia mea că ținta este deja supusă unui exces de informare, de se ajunge la asemenea amplificare... Deja subiectul nu mai reacționează la doza normală...Asta e.

...Ticălos pentru că vrei să înșeli, arătîndu-te altfel. Băieți fete, tineri, școliți, civilizați, vin cu întrebări precum:
"Se vorbește în plîngerea respectivă de abuz în serviciu" (trebuie să auziți tonul reporterului) (o tîmpenie: la vremea aceea pretinsul abuz făcea parte din normele serviciului în cauză!)

"Voiam să vă întrebați dacă vă considerați responsabil...?"
Se așteaptă cineva ca acela, fostul gardian, să spună Da, îs responsabil! și să cadă în genunchi de iertare, cu lacrimi grele?...E interesant cum ar reacționa reporterii - și cei din spatele lor: telespectatorul - la așa eventualitate... Asta da distracție, agresorii de azi neavînd pregătire interioară pentru așa moment... Ori ar da buzna să exploateze vizual momentul, încîntați de Breaking News-ul dobîndit...?
"Voiam să vă întrebăm, fără să vă enervați, dacă vă considerați responsabil de perioada în care ați condus... Au murit oameni în anii 50 la Rîmnicu Sărat..."
Mamă......
Au murit și în război oameni.
De aceia nu se întreabă
, chit că durerea extincției nu va fi fost mult diferită.
Întreabă de anii 50, căci e la modă, și implicit se poate cîștiga o pîine albă de aici.
Dacă întrebi, anchetezi în subiectele la modă, tropăi pe punte alături de elefantul ce stăpînește epoca...
Cum am zis, vocea face toți banii. Te păcălește, căci dezarmează inconștientul... Întrebarea vine domol și din glas cristalin... 

Repet, nu iau apărarea tipului...
Dar aici nu va mai fi justiție, cel puțin cum văd eu lucrurile...
Justiție este cînd te strădui să nu procedezi asemenea celui pe care (doar) mersul istoriei ți l-a adus în labă/pumn.
În momentul în care - dincolo de haină - faci cam la fel, nu transmiți ideea de dreptate, ci pe aceea de arbitrariu.


Mă uit tot acolo la scrisele celor care au solicitat acționarea în judecată a lui Vișinescu - e vorba de ditai Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc:
"IICCMER a solicitat Parchetului inceperea urmaririi penale impotriva fostului comandant al inchisorii Ramnicu Sarat, pentru omor deosebit de grav - pentru ca a comis acte de barbarie, pentru ca nu poate fugi de responsabilitate si pentru ca una dintre obligatile fundamentale ale unui stat european democratic este de a-si ocroti cetatenii sub autoritatea legii", a declarat, marti, presedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru.
Sublinierea îmi aparține. 

Cine a fugit de responsabilitate?
Deci voi, tabăra anticomunistă mai exact, nu-l miroase 24 de ani, dar vinovat e respectivul torționar, nu anchetatorii post 1989...
În același timp. Trec peste faptul că România se afla în deceniul șase în altă lume. Dar pînă și Europa civilizată lucra după alte criterii. Cele de azi nu-i mai sînt cele de acum 60 de ani.


III


Tipul de reacție al plebeului.
Amicul bucegist:
"Ma uit si la ziaristii care il filmau, nu s-a gasit unul sa-l buseasca putin de poarta aceea… Ce ti se poate intampla? O amenda, o declaratie la Politie? Mare lucru, mai mult nu are ce sa-ti faca nimeni… Trebuia sa-l ia cineva de guler si sa-l dea cu capul de camera video, asa ca sa-l prezinte telespectatorilor. Ce repercursiuni sa existe ulterior? Dimpotriva! Faceai si un lucru bun, cresteai si rating-ul televiziunii unde lucrai." 
Comentatori pe Youtube:
"Eu personal as vrea ceva, vreau ca asta sa fie jupuit de piele si apoi sa-i fie smulsa inima din piept si calcata in picioare. Daca eu personal il prind pe asta pe strada promit ca o mama de bataie tot ii dau, daca legea nu face dreptate, atunci lasa ca fac dreptatea."
"ma poate ajuta si pe mine cineva cu datele de contact ale acestui criminal ? as vrea sa ii fac un cadou :) multumesc."
Legat de primul comentariu, am îndoieli că tipul știe exact ce a fost la Rîmnicu Sărat... Dar el are, clar, o imensă cantitate de agresivitate de eliberat. Oare în ce situații se va fi acumulat - ca simplu exercițiu de imaginație...


PS1
Simt că stilul meu începe să arăt tot mai mult a Ion Cristoiu.
Culmea este că nu m-am străduit să-l imit.
Dar uneori chiar e de luat apărarea celui rupt în fund, iar aici nu am în vedere neapărat oamenii necăjiți materialicește.

Apropo de necăjiți.
Dau de un text, cu tipi care s-au întors din Vest în România comunistă a deceniului șase.
Totuși, oricînt de ticălos ar fi fost regimul, parcă e și problema acelor naivi...
Eventual a lui Dumnezeu, care i-a făcut așa (oare cum se mișcă mușchii pe fața Lui, cînd creaturile lui amintite mai sus cad în plasa altor creaturi, tot ale lui - s-o spunem!?).


PS2
Ultima oră.
Toată viața înveți...
site

Merită reprodus textul!

"Păreri de rău pentru SACCSIV
"Acum vre-o două-trei luni luni, m-am întâlnit cu Vasile (SACCSIV) în MegaImage-ul de lângă mine. El m-a remarcat, eu eram total absorbit în citirea etichetei unui sos de soia fără gluten. 
 Față de întâlnirile trecute, când abordarea avusese loc pe un ton… doctoral (pocăiește-te, scuipă pe rătăcirea ta yoghină, etc.), de data asta omul mi s-a părut… mai uman. Parcă avea chiar un licăr de amiciție în ochi. L-am salutat cu un zâmbet crispat, căci mă așteptam la un nou perdaf teologic. Am avut un schimb amical de cuvinte, în care mi-a spus că suferă de inimă și că îl așteaptă o operație grea. I-am urat succes și… cam asta a fost. 
Nu știam atunci la ce fel de “operație” se referea… Între timp, am aflat de arestarea lui… așa că am căuta pe net dosarul în care a fost arestat, să văd de ce și pentru ce perioadă. Am descoperit că e vorba de un dosar de înșelăciune din 2011, împreună cu alte persoane… probabil o poveste mai veche, care abia acum a ajuns pe masa judecătorilor. El și încă doi fuseseră arestați în primăvară, apoi instanța de fond a retrimis cauza la parchet iar pe ei i-a pus liberi. Însă Parchetul a făcut recurs, care a fost admis iar pe 25 mai s-a dat o hotărâre prin care s-a dispus rearestarea… Au declarat și ei recurs… dar rămâne de văzut ce și când. La cum se vede din exterior povestea, treaba pare încâlcită și probabil sunt multe interese în joc. 
Se întâmplă destul de rar ca o instanță de fond să dispună trimiterea dosarului înapoi la Parchet pentru refacerea urmăririi penale, iar apoi o instanță de recurs să întoarcă decizia la 180 de grade. Deci, ceva e putred acolo. 
Partea proastă pentru SACCSIV este că el era (din câte îmi amintesc) în termenul de încercare (la o pedeapsă mai veche), deci, va fi considerat recidivist așa că orice condamnare cât de mică, va porni de la o pedeapsă la închisoarea cu executare… Deci, are nevoie mai mult ca oricând de rugăciunile noastre (da, chiar și ale unui păcătos ca mine). Am ales să scriu această informare pentru că văd că nimeni nu se încumetă să spună prea multe despre cât de gravă e situația. Știu că omul e prea modest și umil ca să ceară orice alt ajutor decât cel spiritual (rugăciuni, etc.) dar nu cred că o duce prea bine acolo unde este. Nu știu dacă are pe cineva să îi ducă pachet cu mâncare, apă, sau alte lucruri necesare, de strictă folosință. Din câte știu, în afara mamei (foarte în vârstă și bolnavă) și a copilului minor, nu mai are pe nimeni. Cu multă discreție, pentru a nu îi leza demnitatea, cred că am putea să îl ajutăm. Cred că întâlnirea mea cu el de acum trei luni nu a fost întâmplătoare, cred că Dumnezeu a vrut să ne întâlnim. Nu știu cât de vinovat este el în acest dosar, însă știu că acum SACCSIV este un om schimbat în bine, care cu siguranță își regretă trecutul și nu ar mai face greșelile pe care le-a făcut. Din dosarele pe care le-am văzut când l-am reprezentat, pot spune doar atât: nu a făcut neapărat rău în mod intenționat, cât s-a lăsat angrenat în niște afaceri ce s-au dovedit frauduloase datorită anturajului. Cred că merită o nouă șansă. 
Mihai Rapcea"


Bani mulți fac și comentariile de acolo
Cu toți aceștia eu trebuie să fiu mîndru că fac parte din poporul român. Și că trebuie pentru ca să stăm uniți, căci altfel va veni un popor vecin și mai rău și ne va aia sau aia...


PS3
Un din cele mai mari crime este să încerci să tulburi iluzia...
Careva scrie:

"Strigătele: «Fraţilor, aici este Ion Mihalache. Mă omoară!», au răsunat în tot celularul"

Să mă iertați dacă rămîn un pic cu capul pe umeri...
Deci ai niște luni sau ani în închisoare. ȘI te-a frecat Vișinescu. Dar în momentul în care ăsta aruncă găleata cu apă, iarna, tu așa reacționezi, cu vorbele de mai sus.
Părerea mea este că Mihalache era dus cu mintea - dar nu urmare a tratementului din închisoare, ci a megalomaniei lui. El a trecut ca rața prin apă prin pușcărie (aia da izolare psihologică!). Continua să creadă că e de ajuns să spună: "Fraţilor, aici este Ion Mihalache!..." ca să se întîmple ceva (la o adică, să te tot irite ca gardian...).
După cum, credea că dacă spune "Mă omoară!", se întîmplă ceva. Un om ajuns în prag de extincție se face mic. Din n motive.
Ion Mihalache avea de apărat aici nu atît viața, cît imaginea pe care o avea despre el.

Judecați și dvs.
Și răspundeți-mi apoi, totuși, la obiect. Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu