marți, 17 septembrie 2013

/ MUNTE, ROMÂNESC / Iuliu Seculici, 1915Tatăl Bucurei Dumbravă, Iuliu Seculici, era un interlocutor apreciat - între alţii - de regele Carol şi de I.L. Caragiale.
El moare la 2-3 martie 1915.

G.T. Kirileanu scrie în context, în volumul I (pag. 285-286) al memoriilor sale, Ed. Crigarux, 2004.

"As-noapte a murit I. Seculici. Dl. Basset (şi el sfătuitor apreciat al lui Carol I, cf. Ion Bulei, n.MO) ne spune că ieri după amiazi a făcut o vizită acasă la dl. Basset şi au stat de vorbă două ceasuri despre toate. Era, într-adevăr, schimbat la faţă, care părea cenuşie. A vorbit cu multă blîndeţă şi bunătate. I-a povestit ultima criză de inimă, care l-a ţinut acum 5 zile de la miezul nopţii pînă la 4 în ziuă... privea moartea în faţă cu cea mai deplină seninătate.
Toţi românii [de la Curtea Regală] s-au bucurat, auzind de moartea acestui atotputrernic stîlp chesaro-crăiesc, care a uneltit mereu între culisele politice şi financiare din România... Dl. Basset stătea dus pe gînduri..."

Ultimul paragraf reprezintă opinia lui Kirileanu.
Alţii sînt şi mai duri (cît şi mai aiurea, după opinia mea, MO), în relatarea aceluiaşi moment:
"Col. Baranga spune că la club se vorbeşte că Seculici a murit fiindcă a fost noaptea la soţia slujbaşului său, Keller. Era indignat că i se va trimite coroane de la rege şi de la regină. Zice că Keller avea casă cu chirie drept în faţa ferestrei de la biroul lui Seculici, spre a se putea schimba priviri de iubire!:.."
 Exagerările, vorbele aruncate fără responsabilitate mi-au părut a fi una dintre principalele însuşiri ale multor personaje kirilene, fie ele şi plasate la vîrf de ierarhie.

Fanny Seculici / Bucura Dumbravă (care avea 47 de ani în 1915) i-a supravieţuit tatălui ei 11 ani.


Castelul Peleş:


PS
Fraţii Ţiţeica pomenesc în însemnările lor montane de Poiana lui Mack (e vorba de luminişul - numit de alţii La sfatul uriaşilor, de sub izvorul Refugiului Coştila), nume care apare şi în ale relatări privind zona Sinaia-Predeal.
Ca un făcut, Mack s-a numit şi îngrijitorul casei de la Bîlea-Lac.

Mack "cel prahovean" era administratorul moşiei regale Predeal, la 1915.

Altminteri, pana lui Kirileanu în trădează destul de imprudent în afirmaţii:
"Rusia şi Franţa nu mai pot face un pas înainte şi văd că-s definitiv învinse, cît despre Anglia - avem noi grijă" (pag. 280).

Volumul lui Kirileanu merită însă citit, are multă savoare şi energie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu