sâmbătă, 31 august 2013

/ UNGHI PERSONAL / Concert Roger Waters, Bucureşti


Da, m-am lăudat de o pauză în ale blogului, dar comit aici doar o postare mică-mică... Mai ales că subiectul este mai perimabil decît altele.

E greu să vii cu observaţii, cu afirmaţii împotriva curentului majoritar.

Care curent majoritar s-a manifestat, în cazul concertului lui Roger Waters, prin materiale entuziaste, înainte cît şi după. Vezi de pildă filele cotidianului "Adevărul".


Rămîne de văzut cîtă invidie pentru faima britanicului (cel trăitor în State, înţeleg) mi-i, şi cît simple observaţii poate utile.

Hm... 
Educaţia interzice îndeobşte să te produci împotriva curentului.   Sau, oricum, să o faci în interiorul unor limite.
Cînd ieşi în afara lor, poţi să ai cîtă justeţe vrei, dar încalci regulile de funcţionare ale marii Familii: Societatea.

Constat.

În situaţia concertului amintit, tanti Societatea a vrut unitate de vederi.
În baza lor, totul e fost cam roz, respectiv entuziast. Îndoieli şi mici observaţii nu au existat.

Căci astfel voieşte Societatea (idee fixă, nu?), aşa îi prinde dînsei mai bine spre funcţionare.

 Nu ştiu aici - de fapt - ce-i dintîi: carul ori caii.
Vrea, de fapt societatea, ori membrii unii membri au nevoie de manifestări de încîntare, de entuziasm, de aproape prosternare?
Exact nu-mi pot da seama ce şi cum., dar prinde bine tuturor.

După lunga poliloghie, micile mele observaţii (era să spun rînduleţe, precum Tudor Muşatescu!).
Şi eu sînt fan Pink Floyd. Îmi place mult, între altele, acel album Final cut - creaţie aproape exclusivă a lui Roger Waters.
La baza construcţiei numite "The Wall" şed lucruri reproşabile sistemului educativ, şcolar britanic. Mai exact cel din vremea micii şcolarizări a lui Waters. Asta înseamnă 1955-1960.
În paralel, pentru ca el să fie iritat de sinistrul dascăl din pelicula "The Wall"  (un coleg de trupă David Gilmour nu pare să fi luat foarte în serios dascălii într-o ureche), Waters va fi posedat o nemulţumire, o capsă pusă de acasă. Din familie.
Acolo, biografii au bătut mult monedă pe lipsa tatălui cel decedat în război şi mai puţin pe nocivitatea unor personaje vii care îi vor fi marcat viaţa viitorului muzician.

În acelaşi timp.
Poate ideea primordială a discului în chestiune va fi prins cît de cît în 1979, la data lansării. Ca să găseşti lucrurile cît se poate de la locul lor în 2013, mie unuia mi se are în neregulă.
Am observat ceva similar în muzica zisă cultă. Unde nu am izbutit să fac abstracţie de şirul de întîmplări absolut infantile pe care se construieşte muzica. Fie ea şi compusă de un Wagner, de pildă.
Este probabil o limitare a subsemnatului.
Văd că destulă lume se declară entuziasmată de dărîmarea zidului, în spectacol. Le respect opinia, dar nu pot scăpa din vedere amănuntele pomenite mai sus.

Totodată.
Chit că-s în răspăr cu marea, marea, marea etc. majoritate.
Eu văd un mare spectacol de sunet şi lumină, precum cel ataşat albumului "The Wall", drept o nemulţumire că muzica singură nu poate suci admiraţia publicului pînă pe doritele culmi.
Puteţi să mă înjuraţi, dar cred că nu mai simţi cum trebuie muzica, de eşti cu simţurile împărţite în alte direcţii.
Coroborat cu ce văzui prin gazete şi televiziuni, la mijloc pare să fie destul snobism. Mă refer la al publicului. Dă bine - se pare - a fi văzut că eşti pasionat de un nume mare. Tropăiţi împreună. Şi îmi fuge aici, pentru a n-a oară, mintea la o caricatură cu spectatori, într-un Paris Match  de acum cîteva decenii. Ieşeau poate şi fără să mai gîndească, dar marcaţi teribil în liniştea lor (chit că era vorba de o caricatură), dintr-o sală de cinema. Un trecător se interesează la un altul ce şi cum. Răspunsul vine: "E un film de Ingmar Bergman...".
Totodată. Plăcerea adevărată e un ceva pe care îl strîngi - cu multă linişte şi aproape nemişcare - în jurul inimii. Nu ţii, în ciuda legendei, să-l comunici şi altora.   

Mi-s simple observaţii.
Înţeleg în acelaşi timp că psihicul nostru funcţionează binar, e de ajuns un fir de nisip contrar pentru a bloca maşinăria generatoare de entuziasm, de adulaţie.

De scos din cenuşiul sau chiar negrul diurn.


PS
Pură mărturisire personală. Asta apropo de rememorările din juneţe ale entuziasmaţilor de la pomenitul concert.
Cred că prima bucată Pink Floyd ce mi-a ajuns la urechi a fost "Money". Pur informativ, eram la "23 August", secţia Motoare, într-o pauză (de seară, parcă) şi înregistram CU MICROFONUL de la alt casetofon.  De la un coleg de muncă un pic mai destupat. Asta fu în ultimele luni ale lui 1973.
Peste 1-2 ani am putut înregistra întreg albumul, de la vecinul Gică Diaconu. În context, nu voi poza în estet din fragedă pruncie, ci declar că muzica albumului circula mai ales la ceaiurile nocturne de la pe la 19 ani. În general, micul snobism din epocă, de a asculta numai muzică bună, a prins însă bine educaţiei mele/noastre muzicale.
Am destule piese din adolescenţă care îmi  mai merg la inimă.
Dar nu pot face abstracţie că eu nu mai sînt acela.
Iar aici nu e la mijloc vreo catastrofă, ci curgerea vieţii.

Iar în context.
Graţie unei chimii indiscutabile a vîrstei, multe din muzicile, locurile, poate şi oamenii care au mi-au ajuns în contact pe la 16-25 de ani au rămas înmagazinate în memorie cu nimb de oarece flori.
Descopăr şi acum - graţie netului - piese care m-au teribil încîntat acum cîteva decenii.
Nu ştiu cum e la alţii, apropo de căzutul pe spate al unora la piesele Waters, să spunem (s-ar putea analiza...). După ceva audiţii, acele piese de altădată - la  mine barim - îşi pierd din şarm.
Neplăcut, dar normal probabil.
Între ultimele bucăţi picate din cerul memoriei, cîteva piese de Donna Summer (aici, în flac), asociate amorului de la 20 de ani, Mariana. Îs perfect conştient că-s subiectiv, că totul ţine de drogul existenţial repartizat atunci acţiunilor din preajma celei ce avea să fie mama primilor mei doi băieţi.

Acum, îm place Pompei, al lui Pink Floyd - chit că manifestarea mi-i departe de aceea din manuale de bon ton.

Îmi place la acest album, la film faptul că îţi lasă mintea să zboare. Să îţi cercetezi liniştit unghere ale sufletului. Nu te duce de mînă, cum ţin destule imagini ataşate altor piese, în lume.
În spectacolul "The Wall", de pildă, eu unul simt că animatorul, autorul te cam duce de mînă...

Etern la inimă mi-i Gary Glitter.
Nu cunosc dedesubturile, dar mi-i aproape la fel de proaspăt ca altădată. Probabil că se suprapune aproape perfect basic-ului meu.

Deşi, aici, nu ştiu ce a fost primul. Am preluat eu, inconştient şi pe formarea de 16 ani, acel tip de muzică, ori el a venit pe ce aveam deja?

Ah, lungelile Ordean...
Nu ştiu cum se simt fanii Waters cu imaginea idolului lor la 70 de ani. Mie unuia însă, poate şi pentru că era clovn din juneţe, nu-mi pică prestaţiile lui G.G. Dar de aci deja porneşte altă poveste... Greu e cu chingi, însă deseori fără ele mergem prost.

Îmi place cum au îmbătrinit Gilmour şi Clapton.


luni, 26 august 2013

/ UMAN, ... ORDEAN / 28 august 2013


Am recunoscut şi recunosc a fi rămas în urmă cu vreo două domenii. 

Profesional.
A poseda o meserie, ori măcar de a şti ce să faci cînd nu ai vreuna de actualitate. Căci poţi să te descurci, dacă nu ai una, însă admiţi asta.

Uman. 
Am mari probleme în valsurile ori staturile-mi în societate. Între oameni.


Ca urmare, am nevoie de toată energia într-acolo, în remedierea (parcă e posibil ceva...!) cu pricina. Cea cu profesia, cu traiul diurn. Cu banii pentru franzela de 90 bani.  Aia nefeliată.Nici nu mai contează cum va ieşi, aruncatul că bărcuţa pe acolo are un şarm pe care îl pot simţi deja.
"Avîntaţi-vă fără reţineri. Viaţa vă va răsplăti în acelaşi mod."


Dar.
Pentru mai încolo.

Mi-am băgat în stand by - sau  poate mai rău posibilitatea - de a vedea una sau două în jur.

Am la coadă un post despre torţionari. Despre Sighet (se mira fii-meu Dan de ce casc ochii din senin la un stabiliment cu poze la stradă din preajma Grădinii Icoanei...)
Cred că totuşi ne furăm căciula, totuşi -  în domeniul şi nu numai! - , cu privitul alb-negru...

Eu unul, dacă tot voi vedea pe dracul vieţuirii comune - je m'en fiche! Am sentimentul că voi găsi pînă la urmă calea de trăit bine mersi.


Nu am ideea exactă ce vrea Lumea de la viaţă, mai exact dacă ideile unui pierdut în spaţiu ca subsemnatul îi prind bine. 
Ideea-mi nebunească este că un pic ar prinde bine... 

Actualmente, cu riscul de  a mă mirosi eu însumi genial, mi se pare un pic blocată lumea românească.
Modul meu de a gîndi este - a se ierta pentru o secundă comparaţiunea  - echivalent cu a trăi doar cu oxigen, fără 78 la sută al azotului...

Ce propun eu este cam (cam? eşti elegant...) neviabil.

Dar mă uit, ca idee..

Vioara întîi a inteligenţelor talk show-urilor este Bogdan Chirieac.
Altminteri om stimabil şi brici în ale minţii.

Cu una observaţie. 

Nu l-am văzut interesat să evolueze.

Doamne, fereşte-mă de momentul cînd nu voi mai avea chef să îmbunătăţesc nimic!
Chit că: aşa poa' să apară... Dar faci atunci un pas înapoi!
Cum, nu e posibil aşa ceva?

Probabil că nu e, dacă nu ai pregătit ceva din timp...
vineri, 23 august 2013

/ MUNTE, SUFLET / Poate util, de la o iritareDin nou pornesc de la un buclucaş comentariu al subsemnatului...... Eu sportul cu delicateţea socială (recomandat recent de Mugur Ilie) nu am ajuns a-l poseda...
Delicateţea cu pricina nu înseamnă doar a nu face pipi în plină stare. Ci în a nu spune inclusiv lucruri adevărate, dar neplăcute.
La o adică, atitudinea Societăţii ţine aici de sistemul bancă.
Nu-i spune acum, căci (pasămite) îi distrugi confortul interior. Lasăî-l să descopere atunci... - căci cam aşa e cum spui mata, totuşi...
Şi, în loc să guste în mostre mici remediul anti-otravă existenţială, omul simplu îl cam ia deodată pe tot, mai încolo...

 Comentez acolo:
"Zîmbeşte tare frumos domnişoara din prim plan... Piei, drace! Mi-am gonit prin această formulă bisericească nu vreun gînd erotic, cît curiozitatea despre cum va arăta peste vreo 20 de ani..."

Apare un comentariu.
Că autorul nu are poză, nu are nume real - o spune şi asta ceva (va spune şi atitudinea lui, dar sper că-l voi trata cu destulă înţelegere şi posibilă amiciţie)! - parcă-i ceva secundar:
"Sunt oameni care imbatranesc frumos cu zambetul pe buze, poate pentru ca dau, ofera dezinteresat tot ce au si stiu (Mititeanu, sa zicem...) si apoi sunt ratatii, oameni care imbatranesc urat, pentru ca au cute de incruntare pe frunte "Nimeni nu ma fura pe mine si nimeni nui mai bun ca mine (in ratarea mea!). Sictir!". (Cum ai fi tu, de exemplu.). Fata asta e ca Mititeanu, e evident dupa zambet. Va imbatrani frumos... Peste 20 de ani va fi acolo cu copilul ei de mana, si cu zambetul ei... :)

Sans doute, eu-s cel îmbătrînit prost...


I

Hm.
Cît de sensibili sîntem la aprecierile nedrepte ori măcar exagerate!
Această permeabilitae provine din absolut normalele răniri existenţiale, cînd cineva mai puternica proferat atari lucruri...

Categoriile aici sînt de două feluri. Sînt zisele de profil din partea părinţilor, a ceea ce se numeşte persoană semificativă. În faţa lor, credulitatea noastră noastră este foarte ridicată. Iar dumnealor, părinii, în ciuda poeziilor, au destule momente de răutate - atîta doar că nu e frumos să pomeneşti de ele... Dar ele există.
Un alt mod de străpungere în suflet a ziselor nedrepte este cînd vin din partea celor mai puternici. Atunci, poate în sine vorba Eşti aşa sau aşa... nu contează, cît umilirea de a nu putea face nimic împotrivă, cei este inevitabila asociată.

Te mai irită uneori crunt nedreptatea. Căci ştii din tot rărunchii că nu eşti cum te declară respectivul. Ori ce declară el, despre terţi.


II

Comentariul meu la poza minunatei  femei.
Nu e o răutate, doar ceva durere că lucrurile nu vor rămîne astfel.
Mai ales că duduia nu stă, potrivit ochiului meu, foarte străluce cu vitalitatea a la longue.
"Zîmbeşte tare frumos domnişoara din prim plan... Piei, drace! Mi-am gonit prin această formulă bisericească nu vreun gînd erotic, cît curiozitatea despre cum va arăta peste vreo 20 de ani..."

E interesant că, la acest stadiu, lui Angel Radios îi intră anumite conexiuni în lucru.
El alătură acestui joc al meu peste timp anumite conotaţii, care vor culmina mai la vale cu ceva aprecieri vesele la adresa subsemnatului. E dreptul său, dar n-aş pierde în vedere fondul.
Îngerul ştie că peste 20 de ani acea femeie nu va mai fi la fel. Ci într-un fel anume.
Totodată, el însuşi ştie că nimic nu va fi, nici el însuşi, cum sînt acum, la 2013.
Să-mi spuneţi unde greşeşte demonstraţia mea - nu mă supăr de observaţii.

Comentariul lui AngelRadios (iertaţi dacă-l repet...!):
"Sunt oameni care imbatranesc frumos cu zambetul pe buze, poate pentru ca dau, ofera dezinteresat tot ce au si stiu (Mititeanu, sa zicem...) si apoi sunt ratatii, oameni care imbatranesc urat, pentru ca au cute de incruntare pe frunte "Nimeni nu ma fura pe mine si nimeni nui mai bun ca mine (in ratarea mea!). Sictir!". (Cum ai fi tu, de exemplu.). Fata asta e ca Mititeanu, e evident dupa zambet. Va imbatrani frumos... Peste 20 de ani va fi acolo cu copilul ei de mana, si cu zambetul ei... :)
El scrie acolo că fata va fi aşa ori aşa (şi alege formule de mers la inimă, inclusiv cu copilul de mînă), dar însăşi iritarea îl trădează că, mai adînc, el însuşi se îndoieşte de asta.
Iritarea înseamnă rană. Ce va fi fost rănit acolo?

Domnul AR mă plasează între rataţi, îmbătrîniţii urît, cei avînd cute de încrîncenare pe frunte, dă şi un citat pe măsură.
Iar la antipod îl plasează pe Dinu Mititeanu.


Dumnezeule.
Una la mînă, parcă mai degrabă Dinu M. are cute pe frunte, eu stau mai bine.

Apoi, parcă nu-mi aduc aminte de zîmbete frumoase la Mititeanu, ori măcar în stilul distinsei domnişoare din poză.
Doamne, piatra aia în fîntînă şi înţelepţii ulteriori!...
A oferi dezinteresat tot ce ştim...
Îndrăznesc să cred că şi eu ofer - căci nu v-a cerut nimeni bani pe aici...
Cum, ziceţi că eu, totuşi, ofer lucruri neplăcute, greţoase, ghiavoleşti?

Păi să vedem.
Ce e drept, de vreţi iluzii frumoase, la taraba mea nu prea există, nici gratis!

Păi.
Omul nostru îşi dă de zor cu părerea despre ratare.
Ca să te pricepi la aşa ceva, în mintea mea cea proastă aş opina că e bine să fi cercetat subiectul ca experienţă personală.
Mai exact si fi ajuns la o etate de unde să tratezi cît de cît lucrurile mai în temă. Adică să fii la vreun peste 50 şi să spui despre vreun seamăn că e ratat, cu argumentele domoale de rigoare, bineînţeles!
Aşa însă, numai că ai auzit tu de la alţii de fenomen (altminteri, pe buza gropii toţi sîntem rataţi...), iar totodată ştii că - lansîndu-l spre altul - ăla se face cîrpă, parcă nu te-aş lua în serios...
Să nu-mi spuneţi că lămurirea - pe cît m-a dus mintea - despre ratare nu vă va prinde bine, cînd un şmecher vă la lansa aşa destabilizatoare acuză, de ratat...

În materie de Dinu Mititeanu, eu nu mă lansez în acuzaţii de ratare şi nici în tratamente bloc, pe întreaga personalitate. Ştiu doar că a inventat o carte, iar pe baza ei un cult altminteri foarte profitabil sufleteşte, propriei fiinţe. De ce şi cum, nu-i locul a extinde, am făcut-o cu alte prilejuri.
Cert este că nu aş cădea lat în faţa sa, chit las pe alţii s-o facă nestingheriţi. Asta e, cu un orag de sus ori mai multe fiecare e dator în viaţă...


N-am aflat, continuînd ochitul prin citat AngelRadios, ce-i cu citatul:
"Nimeni nu ma fura pe mine si nimeni nui mai bun ca mine (in ratarea mea!). Sictir!".  
 Parcă nu-i sînt autore...
Şi mă obţin totodată cu greu să vorbesc aici despre proiecţie, despre a atribui altui gînduri personale de care te ruşinezi altminteri grozav. 
 


Păi, cam atît.

Să aveţi o zi bună!


PS1Am impresia că domnul de aici va mai lua ceva plase cu oamenii aparenţi buni...
Mă uit şi cu ce grabă îşi cere scuze, cît de iute renunţă la - cel puţin, exprimarea - părerilor.


PS2
Îndrăznesc a reproduce aici un mic schimb de idei cu Andrei Badea:

AB:
Domnule Angel Radios, oricine ați fi - căci în spatele unui pseudonim se poate ascunde oricine - am să vă rog să încetați atacurile la persoană. E de ajuns o discuție de acest gen la un album. Dacă aveți ceva de împărțit cu domnul Ordean, o puteți face în particular
. Mulțumesc pentru înțelegere!
 
AngelRadios:
Imi cer scuze Andrei, am sters! Esti un om bun!
 
Mircea Ordean:
Am găsit undeva intervenţia cu pricina, a lui Angel...
Nu-i nici o problemă, e părerea lui. Iar mie mi-e mai mult decît folositoare.
Fără îndoială, ca principiu, există afirmaţii ale celuilalt (cum i-au fost şi scrisele mele de mai sus lui Angel) care provoacă disconfort
. Dacă vrem, asemenea reacţii ale celuilalt ne pot fi extrem de utile - cei drept, cu un preţ măricel de durere.
Fra
tele Mugur Ilie reproducea deseori o vorbă: "Ce nu te omoară te întăreşte".
 
 Va exista în context un comentariu al meu mai amplu, pe blogul personal.
Nu cred că e jignitor, dar unora le poate fi extrem de dureros.
 
Andrei Badea:
Sunt de acord că reacțiile negative ale altora ne pot fi utile, dar contează foarte mult felul în care sunt acestea exprimate. O insultă aruncată într-un lac e egală cu zero și spune mai multe despre autor decât despre destinatar. O critică - fie ea și personală - se aduce împreună cu argumente. De aceea am reacționat prompt la spusele lui Angel, fiindcă le-am considerat doar atacuri fără substanță, gratuite.
 
Aștept cu interes (și curiozitate!) articolul de pe blog.
 
M.O.:
/.../ Părerea mea este că oricare poate să se exprime cum are chef - totul este cum iei acele mici furii ale celuilalt.
Cel care se manifestă într-un fel anume... are nevoie ca de apă de un stil similar, din partea oponentului. Asta, pentru a continua să-şi descarce din iritare, pe care altminteri a acumulat-o în situaţii unde nu i s-a dat voie să se manifeste.
Este, ce-i drept, un subiect ce nu poate fi prezentat cît de cît pe larg aici...
 
Treaba haioasă e la lumea zisă bună. Eu i-aş spune brînzovenesciană. Acolo e de studiat, cum o sparie conflictele în sine, başca faptul c-ar putea fi suprinse fie şi în apropierea băieţilor răi...
 
 
 
 
 

joi, 22 august 2013

/ UMAN / Am înnebunit: scriu şi pentru posteritateHaios sună!
Ordean s-a simţit la anul cutare drept un neînţeles...
Fain. Ca urmare, pentru prima dată am rîs aproape cu lacrimi pe ziua de azi (e ora 7.45 am).I

M-a amuzat şi în acelaşi timp m-a tulburat prost ieri ceva, într-un lift.
M-am privit întîmplător în oglinda acestuia.
Ştiam că ochii nu ni-s / mi-s deseori cum ne-am dori.
Sînt îndebşte mai trişti şi mai răutăcioşi decît - hai să trec la persoana I, restul să se autoanalizeze singuri - mi-aş dori.
Aşa mi i-am descoperit şi ieri în acea oglindă.

Mi-a plăcut că nu am mai fugit ca altădată, speriat ori oripilat.
Ba chiar am îndrăznit un 'ceva'. Am rămas cu privirea pe 'Ei', sperînd mai mult sau mai puţin conştient că lama lor se va domoli, va deveni mai amabilă.
Ţţ! Adică nu. Au rămas la fel de străini.

Chiar şi aşa, nu m-au mai speriat, indispus, mîhnit ca altădată.
Voi încerca să leg, în timp, ceva relaţie (nu ştiu de bună ori rea, dar ne vom fi oricum mai familiari) cu acea fiină vizibil independentă.

**

Vasile Dem Zamfirescu scrie undeva de şocul întîlnirii cu propriul inconştient. Avea dreptate.
(Interesant fenomenul acesta, cînd din acelaşi timp, în momente diferite ale viţii noastre, descoperim noi sensuri, respectiv noi paliere ale unui sens!...)

Tot prin zonă, citeam cîndva că omul începe să gîndească greu (sau deloc?), dar dacă se porneşte în acest sens, nu se mai opreşte.
Biata-mi trestie gînditoare nu cred că ar mai putea purcede vreodată la rînduri superficiale... A gustat pesemne din fructul oprit.


II

Felii de viaţă.

Miron Radu Paraschivescu nu m-a dat gata, ca om (e timp...), dar am găsit în "Jurnalul unui cobai" multe pasaje pline de sevă reală a diurnului.

"Stîpii de cafenea /.../ Unul, aşezat deja la o masă, îl cheamă pe altul care abia a intrat şi se vede bine că ar vrea să-l evite. Dar cel de la masă vorbeşte tare, ca să-l audă lumea şi pleacă mulţumit după aceea că şi-a făcut treaba. La plată îi spune celuilalt:
- Plăteşte tu, că eu n-am luat încă leafa... (mai înainte, cînd îl invitase la masa lui, îi spusese: 'Are o cafea foarte bună, veritabilă...')"


Scena e din 1953, dar unde nu o poţ regăsi pe scara timpului, la noi ori aiurea pe mapamond?

III

Dan Andronic reproduce pe Facebook o poezie, întîlnită undeva pe net:


UN BĂTRÂN CĂTRE FIUL SĂU

Te rog, nu-ţi fie silă, că tremurându-mi mâna,
Când vreau să mă hrănesc, mă murdăresc pe faţă.
... Când erai mic, cu ea, eu te ştergeam întruna,
Şi îţi dădeam, băiete, ca să mănânci dulceaţă ...

Când tot repet o frază,nu te-amărî pe mine
Că-ndrug aceleasi vorbe, până ce oboseşti.
... Când erai mic, copile, eu gânguream cu tine,
Şi repetam cuvânte, să-nveţi ca să vorbeşti ...

Ştiu că te enervezi, când mergem la plimbare,
Iar paşii mei greoi mă tin, pierdut,în urmă.
... Când erai mic,băiete, te căram în spinare,
Şi nu ştiam,atunci, că trupul meu se curmă ...

Ştiu că nu mă suporţi, să am faţa nerasă,
Să fiu mai ponosit, cu părul ca o claie.
... Când erai mic, copile, şi-acuma mă apasă,
Trezeai tot universul ca să nu intri-n baie ...

Ştiu că îţi tulbur somnul, durerile mă seacă,
Şi tot mai grea îmi pare,acuma, bătrâneţea.
... Când erai mic, băiete, dormeam pe la prisacă,
Că-n ţipetele tale, trecură-mi tinereţea ...

Mă iartă, tu, copile, că azi îţi sunt povară,
Că nu mai am putere ... hai, mergi şi te-odihneşte,
Şi să nu uiţi,băiete ... îţi spun a mia oară:
Că tot ce este viaţă, se trece, -mbătrâneşte ...Dane, e o problemă aici...
Una la mînă, nu cred că vorbeşte senectul.
Doi, foloseşte multe figuri de stil totusi artificiale. Adică ce nu-i sînt chiar din suflet, din real, dar vrea să obţină mai mult 'ceva' decît ar merge prin mijloace obişnuite.

Mmm, nu aşa m-aş adresa fiilor mei, în acea postură - chit că, recunosc, E bordeie şi obiceie..

Mai e ceva.
As transmite ce-as avea de zis în mai puţine cuvinte.

Vorbele multe, cum îndrăzneam să comentez de curînd la un text Cioran (despre muncă), în semn că articlerul îşi descarcă şi altele, respectiv îşi acoperă din angoasă.

Totodată.

Nu cred în asa rînduri, fie şi versuri.
Noi sintem alcătuiti din mai multe...
E in noi inclusiv ură pe tinereţea altuia, inclusiv groază pe Ce se apropie...


După cum.
Poate vreau prea mult de la oameni... Dar tot e de spus!
Realitatea este amplă. Sînt multe între doi oameni. Un univers de clişee (chit că, ar fi greu fără ele...), dar şi unul de sentimente reale.

Aussi.
Ce jenă avem să ne amintim (dar e de înţeles, căci ni-i altă viaţă...) de iritarea proaspătului tătic de altădată, că nu-şi poate iubi consoarta, cu focul acelei vîrste... Consoarta avînd inevitabil atunci un alt personaj principal în viaţa sa, copilul - nu mai era ca înainte de venirea acestuia (s-o spună altcuiva că soţii se împacă tare iute cu noua postură... libidinală!).

Or aşa ceva nu se spune...

Poate, însă, e cazul să gîndesc - pornind de la poezie şi de la comentarii - să încerc timid să văd ce simt faţă de tatăl meu.
Haios!
Nu am purces niciodată serios în acest domeniu!

Cred că ar fi util. Ce minunăţie de teren nebătut, din existenţa mea (mă refer la urmele de azi, la ce e în sufletul meu!). Cum, e posibil să doar ca dracul, de ambele părţi - adică şi în durere, şi în încîntare?
Se poate.
Aaaah! Parantezele nesfîrşite ale lui Ordean!
Cum d... să nu-ţi pui problema (Stai, bre, că strici corola aia, ştii matale care...!)
În asemenea scrise, cîtă frică este a celui încă matur, a fiului, de bătrîneţe, de ceea ce a descoperit în general despre viaţă. Că aceasta curge, că nimic nu e sigur, că eforturile - dincolo de pastilele sociale - sînt cam în gol...IV


Găsesc undeva pe net:
Reţeaua lui Gogu Radulescu .Gogu isi crease o adevarata retea de intelectuali acolo la Comana, unde statea el. Valeria Seciu era amanta lui, Blandiana la fel; isi facuse si casa acolo, chiar langa el, ca sa-i fie mai aproape. Pai Otilia Coman, ca asta-i numele ei, facuse inconjurul lumii de pe vremea lui Ceausescu.

Stau şi mă întreb...
("Întrebările conţin deja răspunsurile"...)

La tipi d-ăştia, convinşi că un Gogu Rădulescu - a se scuza de expresie - regula la greu la Blandiene şi Secii...

Trec peste faptul că mintea acestor tipi nu concepe că, mai ales la o vîrstă, poate exista şi alt gen de relaţie cu o femeie mult mai tînără.
(Mă întreb un pic cu groază cum le va fi acelora la bătrîneţe, fără putinţa de a descoperi confortările acelei vîrste...)

Dar.
GHICI CUM AR PROCEDA EI, CUM PROCEDEAZĂ EI DACĂ ÎN PREAJMĂ LE ATERIZEAZĂ O FEMEIE TÎNĂRĂ (Cum, să întreb ce fac dacă le aterizează în general una?).
Pot paria că le este una din cele mai neconfortante poziţii posibile, unde li se amestecă în suflet neştiinţă, frustrări din adolesenţă, ură pe mai tot ce mişcă uman în jur, din n motive...)V

Doamna deputat Alina Gheorghiu face pe Facebook o trimitere oarecare...
... la care mitocanul ia astfel lucrurile:
Bineînţeles, Alina, că pe tine nu te interesează amănunte precum următoarele...
Cît de departe crezi că ajung în politică tipii superficiali la tinereţe?

Cum, un Ionel Brătianu părea foarte superficial la juneţe?
Corect, dar era şi Ionel, şi Brătianu!

În context, şi alt Ionel părea fluşturatic.
Era Iliescu totuşi.
(nu-i sînt fan, dar...)

/ UMAN, SOCIAL / Din tinereţi


Îmi cade în mînă un exemplar recent al gazetei "Opinia naţională".
Scoasă de Universitatea Spiru Haret şi pe care o comentam de zor acum doi ani, cînd m-am nimerit student (meteoric) la Jurnalism.Doamna directoare Mioara Vergu-Iordache are, ca de obicei, un editorial.
Îl numeşte "Nimic nu mai e ca pe vremea mea".
Fără îndoială nu se vrea storcătoare de lacrimi din partea cititorului, cunoscînd totodată lentila deformantă ce însoţeşte îndeobşte asemenea rememorări. Dar tot alunecă, şi încă la greu, pe panta lui Altădată era mai bine.
(Vezi facsimil - căci nu am izbutit să preiau textul din .pdf-ul originar- la PS)

Încerc să  realizez ce se întîmplă.
Cît e refugiu în faţa prezentului, şi cît dres din inferiorităţile faţă de tinerii anului 2013?

Acord doamnei director a Opiniei naţionale prezumţia de simplu romantism. Pe fondul în care va fi stat toată maturitatea într-un birou, într-o redacţie - de felul lor izolate de tumultul lumii.
Iar în tinereţe va fi fost o serafică, o visătoare. Ceea ce, bineînţeles, nu o împiedică azi să extindă ideile, iluziile proprii la afirmaţia (fie şi neproclamată făţiş) că totul era pe atunci, în România barim) cum zice dumneai acum.
 Bănui că doamna MV-I nu traversează o perioadă prea străluce (ajung iar la vorba despre Mugur I. şi cu ce ne alegem din trecerea prin viaţă) -, de unde acest refugiu în ce i se va fi părut un moment şi un loc cît de cît luminos, sub bolta existenţei.
Sînt rău? Poate. Dar nici a minţi nu un lucru foarte frumos, chit că eu însumi îi acord circumstanţei autoarei...
Am citat deseori din zisele lui Nicolae Baticu, care prin 1965 descoperea o generaţie schimbată (se înţelege că în rău), cu petreceri unde chiloţii domnişoarelor erau amestecaţi într-un coş, iar domnii îşi aflau astfel viitoarea parnereră de fugară împereghere.
Citez acum din Miron Radu Paraschivescu (a cărui carte urma so duc la biblioteca publică, acum o jumătate de oră...):
"Mi se fac relatări despre fetele de azi (1953, n. MO): rău crescute, încăpute (nostim termen! n. MO) de tipi neciopliţi, nu ştiu să rîdă, ă se dea, să ia, cu orizont redus, rîd cu plăcere la bancuri groase. Nu ştiu să se dezbrace şi să se îmbrace niciuna..." ("Jurnalul unui cobai", editura Dacia, Cluj, 1994) (PS2)


Nu voi să distrug aici vreo corolă cu minuni, doar aş recomanda nuanţă, chit dacă mintea noastră - fie şi posedînd pe cartea de vizită vorba intelectual - este foarte dornică de vite conclure, să pună repede etichete, cît mai simpliste mai exact, lipsite de valsul îndoielii, cît şi al nuanţelor între alb şi negru.


Încheiere
Am fost ieri la un interviu.
O editură (moscovită) ce pare să se numească la origini Rossiia, dar s-a rebotezat între români ca fiind "Rosa".
Pasămite ne-ar fi aşteptat aici slujba de curier. Ca probă, urmam să însoţim cea mai valoroasă dintre agenţii de tren ai editurii.
Realmente mi-a făcut milă - cînd ni s-a ivit ochilor - acea femeie (sper să nu-i cadă vreodată sub ochi aceste rînduri!).

Mă pomeneam curînd, zice-se dramatic, drept neştiutor, ne-potent în ale coagulării lucrative, respectiv al traiului între oameni. Eee, femeia aceea - poate nu chiar dotată pentru hora muncii - intrase în horă, nu prea făcea faţă, dar nu putea pleca. Slăbită, însorită în exces (stat mnult pe străzi, în timpul orelor de serviciu, milogind să-i fie cumpărate cărţile din greul rucsac), vizibil obosită.
Of.
Oare  ce-ar spune despre viaţă, cu sinceritate, o asemenea femeie? Trăgînd linia, cîte reuşite şi cîtă groază este la bilanţ?
Pînă şi mie mi se sparie gîndul asupra constatării...


Doamna Iordache-Vergu, am sentimentul, este tot o aparentă reuşită a integrării, din punctul de vedere al Societăţii, eventual al lui Dumnezeu.


 
PS PS2
"... Apoi, femeile măritate, cinstite, care vin cu plasa cu morcovi şi între două cozi fac dragoste: apoi cnicele care se cred deştepte şi în fond nu mai sunt nimic demult, cele care te întreabă indiferente: Eşti gata, dragă?..."


 PS3
 Gustibus.
Mai exact. "Opinia naţională" are părerea alcătuitorilor săi, iar subseamntul pe a sa - pe care o  expune şi atît aici.
E acolo o poezie a lui Adrian Păunescu (vezi linkul spre pdf integal).
Eu unul nu am pricepere poetică, dar tot pot mirosi că-i vorba de o versificaţie mediocră.

Apoi, e reprodus un articol Eminescu. "Mizeria vieţii noastre publice".
Rectorul Bondrea, dl Râpeanu şi atîţia alţii de la "Spiru Haret" pot cădea liniştiţi în adulaţie întru Bardul naţional.
Eu nu. 
Am două motive:
- materialul e scris la 1875-80 şi, oricît  de genial ar fi fost, nu mai poate poseda funcţie de iarba fiarelor după 125 de ani.
- Eminescu scrie furios, iar aşa trăsătură nu-i prietenă cu obiectivitatea. Mai degrabă se înfrăţeşte cu infantilismul.- acela care vede la altul toate nenorocirile lumii, respectiv neplăcerile (altminteri cu surse, totuşi, prin alte părţi...) propriei existenţe.

/ MUNTE, UMAN / La despărţire..., dar şi altele


I

Comentam recent pe scena (fotografie postată de Andrei Badea) care a produs tot tămbălăul relatat în postul anterior...
Nu am apucat, nu am dispoziţie să explorez mai amplu ultimele zise ale lui Mugurel.
N-am idee de-i vorba de prea multe conexiuni, ori dacă reticenţa se trage din defense, precum să nu fac rău vreunui apropiat...

O să spuneţi că deja am scris lucruri deloc-deloc comode!
Din păcate, e mult loc de observaţiune. Într-un fel, e ca la privitul prin microsocop. Cele de acolo, alea micile, există chit că nu se văd. "Păi, da, da-s mititele rău!...". Ok, dar deseori au impact în lumea uriaşilor...

Cîteva lucruri tot remarc.

Totul a plecat de la pretenţia/dorinţa/solicitatea mea a nu trece sub tăcere cine l-a condus în primii ani în Piatra Craiului.
Cu precizarea că, dacă nu mai ţin minte exact pe unde fusesem eu şi nu el în partea de nord a Westwandului, în zona sudică nu ieşise din clasice, în vreme ce eu cotrobăisem binişor.

Mă credeţi sau ba, nu ţin să-i şuntez recentele succese (nemaipomenite) din Crai. Nu am nevoie nici să-mi creez ori să-mi sporesc mie vreo statuie ("Uite, bre, io l-am dus de mînă pe ăsta, înainte de a deveni vedeta de azi..."), căci mă simt foarte bine cu ce am realizat pe ici pe colo, în ale muntelui.
Dar se chirceşte ceva în mine la gîndul că al meu coleg de ture frumoase, de ani frumoşi, se chiteşte în a-mi refuza această solicitare. O face prin texte ce se vor tehniciste, dar, ce naiba!, nu-s născut ieri, pot mirosi iute că există un dedesubt!

Plus că. Înţeleg că nu am picat de acord. Dar barim dă-i voie respectivului să creadă că nu a luat-o razna prin pretenţia lui. Pînă la urmă, explozia lui Mugur se trage din faptul că am perseverat în acea direcţie. Iar acolo, la mintea cocoşului, exista o rană, mai mare decît am bănuit (e de ecrcetat, cîndva, ce şi cum...).
Explozia fostului amic vine în principal de aici, doar mai apoi fiind  - probabil - iritarea, teama lui Mugur că poate fi considerat amic cu un tip atît de vehement (cum o fac eu în postul buclucaş), de... neam-prost.
Bineînţeles că la mitocăniile celorlalţi nu a suflat o vorbă., Asta şi pentru că erau de-ai lui. Cu aparent respect social. Adică dînd la gioale pe şest.

Mă uit aici la un lucru.
Niciodată a fi comme il le faut, la locul său, respectuos (şi tot atît de prefăcut) nu va duce o societate înainte. Dacă am fi stat respectuoşi în tiparele înaintaşilor, se ducea de mult naibii giudeţul.


II

Altminteri, acuzele ex-amicului cum că dau cu capul de acelaşi prag sînt incomplete.
(Trec peste faptul că eu nu m-am înghesuit să-i observ decît gesturi, nicidecum personalitatea, viaţa în întreg...).

Dacă era să descopere hibe, trebuia să mă solicite întru mînă de ajutor.
I le-aş fi spus eu, iar categoric acele detalii sînt însîngerate din plin.

Sînt un tip care s-a lăudat mai mult conştient că urmează să facă marea cu sarea, iar la pragul actual se dovedeşte incapabil acut de coagulare pentru muncă, dar şi pentru trai între oameni (deja nu mai contează cum îşi ascunde el aceste neputinţe!).

Asta e, o să-mi duc crucea (o spun mai puţin declamativ decît s-ar părea! Am totuşi un ceva de făcut, nu de lamentat)...


Dincolo de astea, cred că lucrurile pe care le spun şi mai ales le pot spune, în viitor, pot fi utile - cel puţin unei categorii umane.
Într-adevăr, avem de multe ori nevoie de poveste sau chiar de minciună pentru a suporta viaţa. Dar cred că aş fi totuşi un bun colaborator la un dicţionar de adevăruri...
"Haida-de, bre, ce tare ne ei! I-auite cum ai ajuns tare priceput în a depista aşa Ceva!"
M-aş argumenta totuşi.
Cu re-precizarea că puţină lume are nevoie de adevăr, care în paralel nu duce la nici un rai - cantitatea de plăcut şi de neplăcut va fi aceeaşi în viaţă. 

M-am apucat de răsfoit din nou o carte, cu maniscris de la jumătatea secolului trecut.
Autorul (altminteri din categoria Ţuţea şi Steinhardt, dornici de divagat totuşi fără control) spune la un moment dat că el nu urăşte proletariatul şi ţărănimea, deoarece posedă rădăcini în ambele categorii sociale.
N-am cum să nu văd aici o chestie. A urî nu te întreabă. Vine şi atît. Inclusiv dacă mata te tragi... Trec peste faptul că uneori că poţi urî în direcţia cu pricina pentru că, pur şi simplu, translezi ura pe tine însuţi (altminteri mai mult sau mai puţin amplă). Chestie care nu e deloc o aiureală, ci chiar se poate să te uiţi chiorîş la tine însuţi.

Bineînţeles, nu am pretenţia de auditoriu alcătuit şi respectuoşi ai clişeelor, respectiv ai lucrurilor comode.


Ai grijă ce-ţi doreşti.
Visez, în aiureala mea desprinsă de realitate, la un Mecena care să-mi spună "Scrieţi-le (adică alea din minte, n. MO), trecere-le domnule pe hîrtie..." şi să-mi asigure totodată cele pentru un trai decent.

La aşa vorbă, se poate analiza cît este tupeu şi aiureală, şi cît îndrăzneală sănătoasă.

Eu cred că, dincolo de ne-nevoia multora pentru aşa ceva, pot spune multe lucruri interesante.


Mă uitam la doi tipi extrem de chitiţi...
1
2
Sau pe o scenă cu nume ales de Psihologiebun.
Pe lîngă domniile lor, eu-s copil mic în ale defulărilor şi dorinţă de buricul pămîntului.
Dar sînt tipi de observat, sînt caractere de înţeles şi a căror tipologie poate-ar fi demnă de notat.
Ce e în spatele manifestărilor de acel gen?
Ce-o fi în sufletul acelor oameni?


Cum, pînă să mă uit la alţii ar fi sănătos să-mi fac ceva ordine în propria ogradă?
Aveţi şi dvs. dreptate!

miercuri, 21 august 2013

/ MUNTE, UMAN / La despărţirea de un bun amicMugur Ilie îmi reproşează de curînd...:


"Am vazut discutia de ieri de pe picasa . Desi sunt foarte tolerant si permisiv, chiar si pentru mine lucrurile au mers mult prea departe.
 
Consider ca ignori cu buna stiinta reguli de baza ale socialului. Subiectele pe care le abordezi cu obstinatie, ca si modul agresiv si grobian in care te comporti, afecteaza frecvent libertatea si viata privata a celorlalti. Iar Dan e doar ultimul exemplu dintr-o lunga lista. Centrul preocuparilor tale esti exclusiv tu, cei din jur sunt doar adversari ce incearca sa-ti schimbe viata in mod negativ. Prin ceea ce spun sau fac ori, mult mai periculos, sfidand adevarurile absolute pe care le afisezi permanent.
 
Cu totii facem greseli. Unii reusesc sa invete din ele, altii mai dau cu capul de cateva ori pana pricep. Tu esti o exceptie : nu ai de ce sa-ti schimbi comportamentul pentru ca esti mereu pe drumul cel bun, insa neinteles de cei din jur. Asa ca deformezi perceptia realitatii si aprofundezi analiza pana cand cauza si efectul se estompeaza si orice concluzie devine credibila, fara sa conteze ca nu mai are nici o legatura cu cauza. Faptul ca te lovesti mereu de aceleasi probleme este doar o coincidenta, nicidecum o consecinta a felului tau de a fi.
 
Avand in vedere observatiile de mai sus, cat si atitudinea pe care o manifesti atat fata mine (indirect, prin reluarea obsesiva a unui subiect dezbat de mult si in mod repetat) cat si fata de prietenii comuni, apreciez ca relatia noastra de amicitie nu merita continuata. "

(Intro.
Toată lumea îi spune lui M. ca în buletinul său. Adică Mugurel. Subsemnatul, la un moment dat de acum vreo 3 ani, am găsit că e mai serios nouă şi mai util lui să-i folosesc forma fără diminutiv.
Cred că-i făceam un serviciu. Cred.)

Chit că amicului i se pare că merg fără să mă uit în jur, mai exact neatent la feedback-uri, de felul meu înaintez cu destule priviri în jur, să văd dacă-s pe drumul cel bunicel.
Genul de alambicări în ale observării realităţii l-am întrebuinţat şi în istoria muntelui.
Fac aici un bilanţ unde m-a dus, acel stil. Mă uit cum erau relatările istorice la un 1985-90. Îndrăznesc a crede că ţineau de preistorie, chit că filoane vor exista etern în domeniu (România / Omenirea profundă se simte bine doar într-un mod....).
Mai mult sau mai puţin inspirat, stilul meu a dus lucrurile pe alte paliere de abordare, zic eu că mai destupate.

Se poate pune problema aici dacă - omeneşte - nu am luat-o eu razna, de la un timp barim.
Păi, e de luat în studiu materialul clientului şi văzut dacă ultimele producţii sînt într-o ureche, ori în două.
Cu privire la masa respetivă de disecţie, rog faceţi un pic abstracţie de oarecarea-mi aroganţă, la o adică ascunde un mare timid, un neputincios de a avea relaii destinse cu restul semenilor...
La o adică, marea-mi vină este aceea de a zgîlţîi un edificiu care funcţionează. Asta pe de o parte.Pe de alta, zgîlţîiala cu pricina naşte fie şi doar ca ideea eventualitatea unei modificări interioare a actorilor. Or aşa ceva e crunt, recunosc.


II

Amicul M.I. face cîteva remarci generale asupra subsemnatului.
Realizez brusc a nu fi procedat vreodată asemănător în ce-l priveşte. Am privit (chit că uneori cu acuitate) doar gesturi.
Nu acuz de nimic aici, doar constat. Şi poate mă consider dator, fie şi doar pentru mine, să purced şi eu la un tablou general. Altminteri e amuzantă proiecţia pe care - recunosc! - o făceam pe un gest al lui Andrei Badea... Unde vedeam ne-voinţa de a-şi coborî părintele de pe soclul omnipotenţei.
Cred că paţ la fel, cu eventualele observaţiuni asupra lui Mugur.

III

Tot confratele întru munte amintit precizează:
...Deformezi perceptia realitatii si aprofundezi analiza pana cand cauza si efectul se estompeaza si orice concluzie devine credibila, fara sa conteze ca nu mai are nici o legatura cu cauza.
Chestia asta cu aprofundarea analizei m-a dus cu gîndul la iritarea vreunui profan, cum că ce treabă are chestia aia, 2 pi R, cu ridicarea unei construcţii, rotunde sau ba.
În context, regretam că M. dă cu piciorul abilităţii mele în domeniu, cîtă vreme - susţin eu - are (de la o vreme, barim) o existenţă cu multe simptome, adică strigăte din adînc deformate ori înăbuşite.

O să ziceţi aici că, dincolo de toate, este duritate excesivă din parte-mi să pomenesc acestea. Este ca şi cum ai zice fiului de vreo 20 de ani, că la naşterea-i  sîngele de la născare îi arăta aşa pe trup, iar cu placenta s-a făcut cutare detaliat lucru...

Totuşi.
La un moment dat, mi se mărturiseşte grija extremă de a redacta scrise spre subsemnatul - care se uită în spatele fiecărei virgule.
Nu ţin să trec nimeni strada, să-i deschid uşa spre o cămăruţă interioară poate nu chiar la stradă, dar n-am cum să nu observ mesajul. Acolo doare ori mi-e ruşine. Iar ambele nu datorită celui cu virgulele, ci vieţii, mai exact celui care a intrat acolo cu bocancii, cu schiurile, cu tancul.

Apoi.
După nişte ani, M. îşi manifestă dorinţa să meargă cu mine ăn vrei două ture. Una în mod sigur era o rută de coborîre. pe care eu o descriu într-o revistă, dar şi în vreo 3-4 RT-uri.
Amicul nefiind deloc un împiedicat în ale abruptului.
În această situaţie, nu-mi putea scăpa ideea de coborîre.
Care formulă nu e deloc una beningă, deoarece m-am lovit şi eu de ea, şi cam la aceeaşi vîrstă cu cea de acum a lui Mugur.
E vorba de coborîşul spre apusul vieţii.

În context.
Mugur nu era  în anii noştri de ture un explorator, 1998-2007. Mi-amintesc de un drum pe Albişoara Turnului, cînd nu i-a ars de ieşit într-o creastă laterală, să vedem ce e pe acolo... Nici în ultima noastră tură, prin Blidul uriaşilor, nu mi-l aaduc aminte de foarte sorbitoriu informativ prin jur.
Cu toate acestea, în ultimii ani purcede la o altminteri minunată campanie de explorări în Piatra Craiului. Pentru care eu îl aplaud şi admir cel dintîi.

Dar.
Nu pot să nu leg asta de o dorinţă, accentuată la criza de vîrstă. A lăsa ceva pe acest pămînt, unde observatărăm de curînd că nu sîntem eterni.
Într-un fel, e un mod (ne cam păcăleşte aici natura...) de  a ne eterniza.
Natura, ca s-o ducă ea bine după ce de noi s-o alege praful, ne împinge la chestii deosebite. Nu am idee cum a optat M. pentru chestia cu explorările... Cert este c-alde caracteristicile acţiunii fură deosebită (dificultate alpină) şi pe teren virgin.

Voi bate aici cîmpii/munţii în continuare, chit că, re-citez:
"..Deformezi perceptia realitatii si aprofundezi analiza pana cand cauza si efectul se estompeaza si orice concluzie devine credibila, fara sa conteze ca nu mai are nici o legatura cu cauza."
Ca să-ţi iasă o întreprindere mare, e nevoie să nu împarţi cu alţii succesul.
Prin urmare nu pomeneşti (sub anumite motivări) de îndrumători, situaţie în care e imposibil să ignori că cititorii tăi te vor percepte drept întîiul om pe acolo, în cel mai rău caz primul care s-a obosit să scrie, să popularizeze, să facă fericiţi pe alţii (citez aici aproximativ pe Dan Mârza).
În acelaşi timp, îţi trădezi orientarea şi dînd numele "Vîlcelul Cabanierului" (este vorba de o rută alpină indicată vag, în 1997, de Walter Gutt, în "Munţii Garpaţi"). Unde Mugur - altminteri rezolvînd minunat problema de teren şi alegînd finalmente un toponimic - se fereşte să personalizeze. Cabanierul era Richard Hertz, tip destupat, a cărui familie era frecventată şi de un orăşean totuşi pretenţios, ca Sorin Tulea. Mugur preferă însă denumirea fadă, unde însă excluderea anima-ului celuilalt este mai mult decît vizibilă...
Între noi fie vorba, dincolo de păcatele reproşate, un gest Ordean deloc picat bine va fi fost propunerea de paralelă cu alţi condeieri montani, mai exact cei care evită să vobească despre îndrumătorii lor pe munte...


Există şi alte simptome, dar ajunge un ciocan la un car de oale.
Rog poate doar ceva atenţie la somatizări.


PS
După cum am precizat cu alt prilej: cu riscul de a nu uşura lectura (în cazul unui text destul de greoi...), în cadrul posturilor cu încărcătură întrucîtva dramatică nu folosesc elemente gen sublinieri ori imagini.