duminică, 3 ianuarie 2016

MUNTE. Jenică Rădulescu, vînător din Bușteni

În Amintiri... (1981), Niculae Baticu - suind Creasta Picăturii - pomenește de un buștenean, Jenică Rădulescu:

„În continuare, se află o porţiune numită Hornurile sau Faţa Hornurilor. Pe această faţă se găsesc: un horn în extrema stîngă, ceva mai greu, de căţărătură, avînd stîncă curată; la dreapta, am găsit alte două hornuri /.../Am mers pe Faţa Hornurilor şi pe hornul din stînga, extrem de frumos. După ce am urcat pe el vreo 8—10 metri, am găsit un tunel, care conducea în Valea Seacă. Din tunel, pentru a ajunge din nou pe creastă, deasupra, există două variante: a) în continuarea tunelului, pe un brîu de iarbă pînă-ntr-un pîlc de jnepeni şi de acolo la dreapta în sus pînă în creastă şi b) din mijlocul tunelului printr-un horn stîncos ce se face în tavanul acestuia, urcînd pe verticală. Ambele variante sînt mai frumoase, mai bogate în imagini şi peisaj decît hornul urcat iniţial...”

/Notă la subsol / Jenică Rădulescu, inginer şi vînător din Buşteni, se tot întreba: cum de dispar, deodată, caprele din Valea Seacă a Caraimanului, fără să fie văzute trecînd creasta?

Secretul era tunelul... (n.a.).

Mulțumită siteului BucegiiDinBusteni (toată stima administratorului!), am descoperit în imaginile istorice reproduse de el pe ”inginer Jean Rădulescu in biroul său de la Fabrica de Hârtie”.
Bănui că este vorba de aceeași persoană, cu cea pomenită de înaintașul nostru.
Rădulescu apare și într-o a doua poză (acolo, enumerați probabil de la dreapta la stînga): „10 Mai 1939 – pe stadionul de la ”ȘURĂ” /.../ N. Dumitrașcu, Plutonierul Dumitru, Ing. Jean Rădulescu, Notarul Ion Șupială, Dr. Lazzaro, Carol Schiel și Constantin Claponi, toți in uniforma F.R.N.”

link 1


link 2

PS
La 2016, ocupația de vînător are o conotație proastă.
Nu și acum o sută de ani.
Chiar și acum 40 de ani rîndurile unui montaniard Aristide Stavros nu constituiau cap de lume (chit că subsemnatului nu-i arde vreodată a-l imita).
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu