duminică, 10 iulie 2016

Basarabia. Traiul de una singură.

Din start precizez că ideile se află în eternă mișcare.
Deci și astea de mai jos vor lăsa - mai curînd ori mai tîrziu - locul altora.

Scrisele reproduse foto mai jos, aparent benigne, îmi aprind o lampă.
Care-i legată poate de eterna formulă (depistabilă acolo), cum că adevărul e la noi, nu la celălalt - iar dacă se poate din așa ceva a trage un ce profit, cu atît mai bine.


EXCLUSIV!!! ”GROZAVĂ ESTE PUTEREA ÎNTUNERICULUI MOLDOVENESC DIN BASARABIA””ÎN LOC DE PÂINE ȘI SARE, FOC ȘI PLUMB... (6 ianuarie 1918)”
din cartea ”Doruri Sfinte”, pagini pentru redeșteptarea Basarabiei cu o prefață de Onisifor Ghibu. Chișinău 1918, Institutul de Arte Grafice ”România Nouă”, strada Pușchin nr. 48
În cazul de față, adevărul e tras în tabăra unioniștilor. Basarabenii fiind niște tîmpiți, fie ei și victime ale desnaționalizării, produsă de ticăloase valuri venetice.
Aproape fără să vreau, mă pun în locul acelor est-pruteni, care vor fi deschis focul asupra ardelenilor sosiți în gara Chișinău, la 1918.
Vreo socoteală îmi pare a fi avut dînșii, de acționau cum au făcut-o (se înțelege că autorul cărții facsimilate nu se împiedică în așa fleac).
Acea socoteală nu-i doar una punctuală, legat de acea zi, de situația din urbe în general, de influența bolșevică (nu le-or fi dat și alții cu acele slogane plăcute pe la nas, pentru că nici la stadiul de idee nu le-a ars acelora de îmbunătățit traiul amărăștenilor...).
Dar îmi pare a privi și săturatul de 'frați' mai mari.

Nu văd de ce nu poate fi plăcut traiul pe picioare proprii. 'Republica Moldova'. Cui nu-i place, ca să citez din naționaliști, a-și fi singur stăpîn?
Așa piatră unghiulară o cădea prost rușilor, dar și mai rău o văd naționaliștilor români.

Ce poate fi mai nașpa acelora, decît ca fratele de-un sînge să spună: „Mulțumesc, nu”...?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu