miercuri, 21 mai 2014

/ CLUBUL ALPIN ROMÂN, Uman / Diferențe de păreriAm scris recent un material de istorie, legat de un pionier al alpinismului românesc, Alexandru Beldie.
L-am postat și pe lista Clubului Alpin Român.


(colecția dr. Cristian D. Stoiculescu, în volumul „Constantin Beldie, văzut din alt secol” 
de Nicolae Leonăchescu

Acolo s-a pornit un diferend de opinii.
Permiteți-mi să-l reproduc ceva mai jos.

Cred sînt însă instructive și dedesubturile. Genul de tipuri umane, mai exact de unghiuri întru viață ale acestora, ce intră în scenă.

Într-o primă fază, neînțelegerea este între subsemnatul și un domn, cel puțin interioricește mai în vîrstă și destul de, pardon, împiedicat.
Greu pentru cele două părți să se înțeleagă...

După vreo trei serii de floretă, intervin în ring doi domni, membri și ei CAR. Ce spun ei, veți vedea în aval. Interesant însă e desuul acțiunii, în fața căruia argumentele anterioare pălesc, dar se nasc din nimic altele.

Care e supărarea ultimilor doi (cu precizarea că e pe subsemnatul)?
Păi, dumnealor tratează vîrstnicii, neputincioșii într-un mod protector. Indiferent de scăderile acestora. Subsemnatul nu, dar fără a le căuta intenționat bube în cap.

În cazul unuia dintre ultimii veniți intervine o iritare decurgînd din religiozitatea sa, în condițile în care în disputa inițială se pronunță vorba: „lasă  pe altădată ieșitul cu prapurii”.


PS
Ca un om care l-a cunoscut pe înaintașul nostru, mi-a fost imposibil să nu-mi imaginez cum va fi privit el din cer acțiunea pe care o plănuie la un moment dat un personaj de mai jos.


Textul:


Mircea Ordean:
 Am onoarea!
Permiteti-mi sa inserez mai jos capitolul introductiv despre viata lui Alexandru Beldie (1912-2003), membru sl Gruparii alpine si fondator al Clubului Alpin Roman.

Materialul urmeaza sa primeasca dezvoltari.
Multumesc pe aceasta cale dlui Nicolae Leonachescu, precum si sponsorului care m-a ajutat sa achizitionez cele doua volume ale autorului pomenit mai sus, despre Constantin Beldie, respectiv fiul acestuia, Alexandru.
Anticipind urmatoarele materiale ale subsemnatului, indrazesc sa afirm ca viata lui AB nu este departe, intru complexitate, de aceea a lui Niculae Baticu.


/ Titlu ce urmeaza a fi ales /

„Argeșeanul Dumitru Beldie coboară în jurul anului 1880 din Stroeștii natali în capitala țării, unde va munci succesiv în diverse meserii. Este inițial muncitor necalificat în construcții, apoi pietrar, blănar, dulgher, zidar, birtaș. Econom și corect în relațiile cu oamenii, pune ban peste ban și pornește afaceri din ce în ce mai pretențioase, de pildă proprietar de birt ori al unei cantine situată pe insula Monte Carlo din Cișmigiu…………..”
Etc.
(îl voi reproduce într-o postare viitoare, pe acest blog)


Constantin Popa:
Un material cu valoare de document cu un suport documentar deosebit. Multumim pentru acest document care ne ajuta sa cunoastem valorile din trecut al Clubului Alpin Roman .Personal va multumesc din suflet .


Mircea Ordean:
Multumesc respectuos pentru aprecieri.
Ma simt dator totodata cu niste precizari.
Materialul in cauza este doar scheletul a ceva mai extins, legat de viata celor doi Beldie (personaj principal fiind totusi fiul alpinist).

Nu vehiculez ideea de 'valori' in prezentarile mele.
Vorbesc doar de niste oamenii 'vii' , cu inerente bune si mai putin bune.
Daca doresc sa nasc vreun sentiment cititorului, nu mi as dori sa fie acela de veneratie, ci de simpatie, față de un confrate montaniard ce s-a intimplat a se naste ceva mai demult.
Nu stiu daca izbutesc in acest ultim demers, caci ... om este inclusiv subsemnatul, cu inevitabile umori subiective. Dar ma stradui.

Sa aveti o zi cît mai bună.


Constantin Popa:
 Mi-as dori sa port pe pieptul meu cocarda cu chipul lui ALEXANDRU BELDIE  si cred ca este de datoria noastra sa-i inchinam un turneu special in munti, cum ar fi maratonul din Macin ,s-au din Bucegi .Cred ca propria noastra existenta in  CAR are la baza munca si stradania acestor oameni de care noi aflam abia acuma cine sunt si ceea ce au facut ca noi sa fim aici . FELICITARI CELOR CE AU SCOS LA LUMINA ACESTE TULBURATOARE DOCUMENTE .
PROPUN UN JUBILEU -ALEXANDRU BELDIE - la C ,A. R Busteni .

PROF.CONSTANTIN POPA


Mircea Ordean:
Domnule Popa,
O batista pe țambal se poate?
Te iau nitel mai tare, daca tot nu mi-ai luat in serios mesajul despre simpatia pentru colegii de altadata - altminteri inși cu bune si rele...


Constantin Popa:
Desi nu va cunosc numele imi pare nespus de rau ca nu a-ti interpretat just si corect impresiile mele privind materialul prezentat despre inaintasii nostri . CHIAR NU AM INTELES DECE DORITI O BATISTA PE TAMBAL .Personal am fost si sunt de buna credinta privind materialul la care fac trimitere .Rog sa fiti mult mai atent la ceea ce comentati . Tocmai ca apreciez si doresc o recunoastere pentru COLEGII DE ALTA DATA .Chiar nu a-ati inteles buna mea intentie ?

PROF.CONSTANTIN POPA


Mircea Ordean:
Prietene,
Sigur te-ai uitat de unde vine textul despre nemaipomenitul înaintaș?


Constantin Popa:
Am raspuns la materialul trimis ma intereseaza mai putin de unde vine cel ce-l posteaza are o raspundere ,mie ce vrei ca sa-mi imputi ? Consider ca ai pierdut putin cursul problemei .
 Iti doresc numai bine .


Mircea Ordean:
Frați mai ai pe acasă?
Eu am scris acel material.
Așa ca lasă pe altadată ieșitul cu prapurii.

Cezar Manea:
Mircea - Dl Popa nu merita sa intre in morisca ta.
Te rog las-o mai domol.
Este un om deosebit si nu-ti cunosta stilul.
 Numai BINE!  Cezar Manea.


Mircea Ordean:
Acum vreo doi-trei ani, cind mi s-a parut aiurea hinghereala prin munti si continente a unei copile, am luat-o peste bot... Pentru ca apoi sa aflu ca exista o amicitie aparte intre acel lider CAR si parintii din Risnov ai acelei fete-minune.
N-as vrea sa aflu foarte curind nici de vreo colaborare speciala intre dl Cezar Manea si un impiedicat in ale vorbelor cum rar s-a ivit in CAR...


Cezar Manea:
Mircea - Nu toata lumea te stie ca o persona care-i framantat minte in a scormoni "adevarul" chiar si acolo unde este evident, asa cum evident este faptul ca de obicei scoti in evidenta partile negative ale inaintesilor, tocmai pentru a nu se ajunge la faza in care acestia sa fie "prea mariti" pentru ce au facut ei de-a lungul vremurilor.
Sincer apreciez osteneala, dar parca tot ar da mai bine daca ai tine cont de zicala "despre morti numi de bine".
Numai BINE!  Cezar Manea.


Mircea Ordean:
Mi se pare nedreapta afirmatia ta, privind coboritul inaintasilor, pe care zici ca-l practic.
Ai citit ce-am scris despre oameni locul lor, precum fratii Țiteica, Alex. Beldie, Ion Manof etc. etc?
De fapt, am sa raspund in extenso mesajului tau, dar nu aici.
Sa aveti o zi cît mai bună!
Mircea


Radu Teodorescu:
Buna seara, 
Pe personal - o parere:
1. Un domn v-a felicitat si v-a multumit sincer, l-ati jignit rau si nu v-ati cerut scuze;
2. Un alt domn v-a solicitat moderatie, si tot nu vi s-a declansat butonul de alarma;
3. " Hingheritul unei fete" la care faceti referire a devenit istorie mondiala si va ramane o glorie nationala. Despre fata hingherita se va vorbi mult si bine laudativ, despre persoana dumneavoastra... mult succes, dar ma indoiesc;
4. Consider ca trebuie sa fiti recunoscator ca " v-ati luat-o peste bot" de la un X presedinte de CAR. Cu siguranta pentru caracterul pe care-l dovediti in aceste discutii v-a ferit de rele mult mai mari.
Numai bine.
Radu Teodorescu
  

Mircea Ordean:
Domnule Teodorescu,
Drept idee de start.
Am 25 de ani în CAR. Cîți m-au tratat precum dumneata, să fiu eu sănătos. 

Faptul că domnișoara în cauză e vestită mondial și glorie națională mă lasă rece. Îmi pot menține opiniile și în atari condiții. Aici, pe lista, a fost la un moment dat o discutie amplă pe tema Crinei Popescu. Unii au fost de părere că gloria Țărei (vorba lui Iorga) justifică orice mijloace. Eu nu-s de acord.
Luatul peste bot de la președintele CAR de atunci e legat de surpriza pe care mi-a furnizat-o ca atitudine. Nu-i banuisem acea latura, chit că fusesem prevenit. Pe urmă, după un moment de stupoare, mi-am continuat argumentația, nefiind la o adică singur în acel moment, pe acea scenă. Eu îți ofer textele de atunci, căci altminteri e posibil ca ele să fi fost suprimate pe site-ul de atunci .

Legat de povestea recentă.
Te aștept, din principiu, să scrii dumneata ceva mai bun.
Domnul acela îmi angaja materialul într-o direcție aiurea. Eu nu l-am prezentat pe Beldie ca sa-l poarte dumnealui la butonieră, la maraton și în Măcin. Pot avea pretenția asta. Dacă vrea dînsul neapărat să ridice statui, s-o execute cu alt material.
L-am făcut atent și că lucrurile-s mai complexe, asta ca să-l scutesc de ceva dezamăgiri.
Omul o ținea pe a lui.

Nu ați venit niciunul să-i spuneți LUI să se astîmpere - deși cred că penibilul era evident. Dacă ajunge cineva pe lista CAR la momentul prestației acelui tip, isi face o parere proastă despre toți.
Nici Cezar Manea nu l-a tras de mînecă.
În schimb m-a luat pe mine la refec. Pot bănui din ce motive, nițel mai subterane.
Pe urmă vii dumneata. La fel de amabil. Si cu legătură tot deloc spre argumentele mele anterioare.

Între noi fiind vorba, mă mir că nu v-au picat prost alte doua mesaje ale mele, alea erau mai dure. Deși nu le regret în sine.

Dacă dumneata și Cezar Manea, eventual și alții, mă luați cum mă luați, am impresia că nu știți unde vă aflați. Da, stăpîniți prezentul, plus o sută de metri în jur. Vi se pare că toată lumea e a voastră.
Or lucrurile șed un pic diferit.
De-ăștia ca voi am văzut mulți în Club. Ei s-au dus, eu am rămas.

Deci într-o dispută între un membru fondator (mai sîntem trei, parcă), cu destulă activitate, si un neica nimeni aterizat de pe stradă plus agramat, Cezar Manea pe mine mă ia la scuturat?


Radu Teodorescu:
Buna Dimineata, 
A fost badaranie felul in care v-ati exprimat catre dl cu butoniera. Se numeste atac la persoana neprovocat.
Mai departe nu prea mai conteaza. Puteti fi tot ce va imaginati sau va place sa credeti ca sunteti ( in viata in general si in CAR in particular), daca nu stiti cand sa fiti un gentleman, nu va foloseste.

Imi cer scuze, dar nu o sa o mai lungesc. Nu sunt interesat de o polemica cu dumneavoastra.
Toate cele bune, 
Radu Teodorescu


Mircea Ordean:
Nu inteleg aici o chestie mica.
Deci iti spui parerea, iar pe urma specifici că nu esti interesat de polemica.
Corecteaza-ma daca gresesc: inseamna ca nu te vei deranja sa asculti replica celuilalt la ce scrii?


PS
Am încheiat inițial postul cu mesajul aflat imediat mai sus.
Însă ulterior am mai învățat ceva...

Domnul Teodorescu nu se bagă în polemici în primul rînd pentru că nu poate susține așa ceva (nu contează motivul). Ca atare, răspunde astfel:

„Daca merg pe strada si observ ca un domn a aruncat o hartie pe jos, ma duc la el si il rog sa o ridice. Cand replica este de genul: da de ce ba, ca nu e hartia ta, si nici strata da, am si eu dreptul sa fac ce consider cu hartia mea. Si mai porti si ochelari, poate nici nu ai vazut bine! Atunci nu continui polemica...„

Nu pot să nu observ genul de descurajare. E vorba de subiect, teoretic imbatabil, apoi deja curgerea cuvintelor, care devine (e de sondat) obositoare. Pentru celălalt.
Punctez totuși:

Nu-i acelasi lucru.
Acolo treaba e clara.
Aici pot exista argumente poate de luat în seamă.

Preopinentul meu evită în continuare dialogul, apăsînd și mai mult pe acea secreție tip sepia marină. Aceea cu obosirea, plus un stil aparent savant, de om foarte știutor,cît și sigur pe el.

 Reformulez, cu scuzele de rigoare ultima oara pe aceasta tema: sunt pe strada si iau un pliant de la un domn care distribuie pliante. Mi-a placut ce scria in pliant. Fac un origami si mi-l pun la butoniera. Cand domnul care distribuia pliante ma apostrofeaza spunandu-mi ca sunt un neavenit si ca nu inteleg nimic si insista in spiritul lui 'ba' vs 'stimate domn'; cand domnul cu pliantele pe strada e convins ca atat strada, cat si pliantul si ceea ce fac eu cu pliantul trebuie sa se supuna dreptului de preemtiune, atunci....ma simt indreptatit sa-i atrag atentia domnului cu pliant ca "ba" cat si "preemtiunea" sunt mai mult decat nepotrivite.
Toate cele bune,

În spate prestidigitației este neputința de a duce o discuție cu puncte de vedere diferite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu